Συνοπτικά για την εξέταση

PT-INR, επίσης γνωστό ως: Χρόνος Προθρομβίνης, Pro Time, Επιστημονική ονομασία: Χρόνος Προθρομβίνης, International Normalized Ratio (Διεθνές Κανονικοποιημένο Πηλίκο, INR)

Γιατί γίνεται η εξέταση;

Για να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα της αντιπηκτικής φαρμακευτικής αγωγής η οποία εμποδίζει τη δημιουργία θρόμβου και επιπλέον για να ανιχνεύσουμε και να διαγνώσουμε τις αιμορραγικές διαταραχές.

Πότε πραγματοποιείται η εξέταση;

Αν παίρνετε αντιπηκτικό φάρμακο ή αν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι μπορεί να έχετε κάποια αιμορραγική διαταραχή.

Τι δείγμα απαιτείται;

Δείγμα αίματος που λαμβάνεται με φλεβοκέντηση από το βραχίονα μερικές φορές χρησιμοποιείται σταγόνα τριχοειδικού αίματος.

Μέτρηση Πήξης Αίματος

Τι εξετάζεται;

Η εξέταση του χρόνου προθρομβίνης (PT) μετράει το χρόνο που απαιτείται για να δημιουργηθεί ο θρόμβος στο δείγμα αίματος. Στον οργανισμό μας, η διαδικασία της θρόμβωσης περιλαμβάνει μια σειρά από διαδοχικές χημικές αντιδράσεις. Ένα από τα τελευταία βήματα είναι η μετατροπή της προθρομβίνης σε θρομβίνη. Η προθρομβίνη είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες της πήξης, οι οποίοι παράγονται στο ήπαρ. Η δοκιμασία PT αξιολογεί την συνολική λειτουργία αυτών των παραγόντων της πήξης και την ικανότητα του οργανισμού να δημιουργεί θρόμβο σε εύλογο χρόνο. Η εξέταση PT συνήθως υπολογίζεται σε δευτερόλεπτα και συγκρίνεται με τις τιμές που λαμβάνονται από υγιείς μάρτυρες. Επειδή τα αντιδραστήρια (χημικά) που χρησιμοποιούνται για την διεκπεραίωση της δοκιμασίας PT διαφέρουν από το ένα εργαστήριο στο άλλο ακόμη και στο ίδιο εργαστήριο με την πάροδο του χρόνου, οι φυσιολογικές τιμές θα κυμαίνονται. Για την τυποποίηση των αποτελεσμάτων σε όλο τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) δημιούργησε μια επιτροπή και πρότεινε τη χρησιμοποίηση του Διεθνούς Κανονικοποιημένου Πηλίκου (INR) μαζί με τη δοκιμασία PT για τους ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν από του στόματος αντιπηκτική αγωγή. Το INR προκύπτει από ένα μαθηματικό υπολογισμό που προσαρμόζεται στις αλλαγές των αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται στη δοκιμασία PT και επιτρέπει την σύγκριση των αποτελεσμάτων που εξάγονται από διαφορετικά εργαστήρια. Σήμερα τα περισσότερα εργαστήρια, όποτε πραγματοποιούν τη δοκιμασία PT, μετρούν και το PT και το INR. Ωστόσο το INR δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του PT στους ασθενείς που δεν ακολουθούν αντιπηκτική αγωγή.

Πώς συλλέγεται το δείγμα για την εξέταση;Μετρητής Πήξης Αίματος

Το δείγμα του αίματος συλλέγεται με σταγόνα τριχοειδικού αίματος.

Πώς χρησιμοποιείται;

Αφού το PT και το INR (PT/INR) αξιολογούν την ικανότητα του αίματος να δημιουργεί θρόμβο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γίνει αποτίμηση τόσο των αιμορραγικών όσο και των θρομβωτικών τάσεων. Μία κοινή χρήση τους είναι η παρακολούθηση και έλεγχος της αποτελεσματικότητας των αντιπηκτικών φαρμάκων όπως το warfarin και το sintrom. Αυτά τα αντιπηκτικά φάρμακα βοηθούν στην αναστολή της δημιουργίας θρόμβων αίματος. Χορηγούνται με ιατρική συνταγή για μεγάλο διάστημα στους ασθενείς που παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες θρομβώσεις, δηλαδή σε άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια, και εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT). Η αντιπηκτική αγωγή μπορεί επίσης να χορηγείται προληπτικά σε ασθενείς που έχουν τεχνητή βαλβίδα στην καρδιά και για μικρό διάστημα στους ασθενείς που έχουν κάνει εγχείρηση, όπως αντικατάσταση γόνατος. Η αντιπηκτική αγωγή πρέπει να παρακολουθείται και να ελέγχεται πολύ προσεκτικά ώστε να διατηρείται η ισορροπία ανάμεσα στην αναστολή του θρόμβου και στην δημιουργία εκτεταμένης αιμορραγίας.

Πότε πραγματοποιείται;

Εάν παίρνετε κάποιο αντιπηκτικό φάρμακο, ο γιατρός σας θα ελέγχει το PT/INR ανελλιπώς για να είναι σίγουρος ότι η φαρμακευτική αγωγή είναι αποτελεσματική και ότι το PT σας αυξάνεται κατάλληλα. Δεν υπάρχει καθορισμένη συχνότητα που πραγματοποιείται η εξέταση. Ο γιατρός σας ρυθμίζει τα αντιπηκτικά φάρμακα αρκετά συχνά για να είναι σίγουρος ότι προκαλούν τα επιθυμητά αποτελέσματα, δηλαδή αυξάνουν το χρόνο πήξης σε θεραπευτικά επίπεδα χωρίς να προκαλούν υπερβολική αιμορραγία ή εκχυμώσεις.. Η εξέταση PT μπορεί να ζητηθεί και σε ασθενείς που δεν παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα για έλεγχο της αιμορραγικής διαταραχής ή διαβεβαίωση της πηκτικής ικανότητας πριν το χειρουργείο.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα της εξέτασης;

Το αποτέλεσμα της εξέτασης PT εξαρτάται από τη μέθοδο που χρησιμοποιείται, με τα αποτελέσματα να υπολογίζονται σε δευτερόλεπτα και να συγκρίνονται με το μέσο όρο των υγιών ανθρώπων. Στις περισσότερες εργαστηριακές αναφορές τα αποτελέσματα για το ΡΤ εκφράζονται με το Διεθνές Κανονικοποιημένο Πηλίκο (INR). Οι ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να έχουν INR 2.0-3.0 για να καλυφθούν από αυτά. Για μερικούς ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας θρόμβου, το INR πρέπει να είναι υψηλότερο – μεταξύ 2.5 - 3.5. Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιεί το INR για να ρυθμίζει τη δόση του φαρμάκου σας έτσι ώστε το ΡΤ που προκύπτει να είναι στη σωστή αναλογία για σας. Ο παρατεταμένος, ή ο αυξημένος, χρόνος προθρομβίνης σημαίνει ότι το αίμα σας χρειάζεται πολύ χρόνο να δημιουργήσει το θρόμβο. Αν δεν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα και το PT σας είναι παρατεταμένο, συμπληρωματική εξέταση μπορεί να είναι απαραίτητη για να προσδιοριστεί η αιτία.

Πρέπει να γνωρίζω κάτι επιπλέον;

Μερικές ουσίες που καταναλώνετε, όπως το οινόπνευμα, μπορεί να επηρεάσουν την εξέταση PT/INR. Τα αντιβιοτικά και η ασπιρίνη μπορούν να αυξήσουν το PT/INR. Τα βαρβιτουρικά, τα αντισυλληπτικά από το στόμα και η θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης (HRT), και η βιταμίνη Κ –είτε ως πολυβιταμίνη είτε ως υγρό συμπλήρωμα διατροφής – μπορεί να μειώσει το PT. Κάποιες τροφές (όπως το βοδινό και το χοιρινό συκώτι, το πράσινο τσάι, το μπρόκολο, τα ρεβίθια, το λάχανο, και τα προϊόντα της σόγιας) περιέχουν μεγάλες ποσότητες της βιταμίνης Κ και μπορούν να μεταβάλλουν τα αποτελέσματα του PT. Σιγουρευτείτε ότι ο γιατρός σας γνωρίζει όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε και το αν έχετε καταναλώσει οποιοδήποτε από αυτές τις τροφές πρόσφατα έτσι ώστε τα αποτελέσματα του PT/INR να ερμηνευθούν και να χρησιμοποιηθούν σωστά.

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορώ να κάνω αυτή την εξέταση στο σπίτι;

Ναι. Διεθνείς οργανισμοί έχουν εγκρίνει πολλές συσκευές με τις οποίες μπορεί να πραγματοποιηθεί η δοκιμασία PT/INR στο σπίτι. Ωστόσο, ο έλεγχος στο σπίτι συχνά πραγματοποιείται στα πλαίσια ενός συντονισμένου προγράμματος που περιλαμβάνει την εκπαίδευση του ασθενούς, τον καθορισμό της ανταπόκρισης και πρωτόκολλα ρύθμισης σε συνεργασία με εξειδικευμένα τμήματα παρακολούθησης αντιπηκτικής αγωγής στα νοσοκομεία.

Πρέπει να την πραγματοποιώ την ίδια ώρα της ημέρας;

Γενικά δεν είναι απαραίτητο να μετράτε το PT/INR σας μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να λαμβάνετε την αντιπηκτική αγωγή την ίδια ώρα κάθε μέρα ώστε να διατηρείται ένα σταθερό επίπεδο. Εάν ο γιατρός σας αυξάνει ή μειώνει τη δοσολογία σας, μπορεί να ζητήσει την επανεξέταση του αίματος σας μέσα στις επόμενες μέρες για να προσδιορίσει τα αποτελέσματα που προκαλεί η αλλαγή της δοσολογίας στο PT/INR σας (τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα).

Τα αποτελέσματά μου από την εξέταση PTμερικές φορές διαφέρουν, αλλά ο γιατρός μου δεν έχει ακόμη αλλάξει την συνταγή μου. Γιατί;

Η χρήση οποιουδήποτε από τα φάρμακα που αναφέρονται πιο πάνω μπορεί να αλλάξει τα αποτελέσματα σας, όπως και τα διουρητικά, τα αντισταμινικά και η εμφάνιση μιας ασθένειας ή αλλεργίας. Βασικές τροφές, όπως βοδινό και χοιρινό συκώτι, πράσινο τσάι, μπρόκολο, ρεβίθια, τα προϊόντα της σόγιας περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ και μπορούν να μεταβάλλουν τα αποτελέσματα του PT. Η τεχνική με την οποία συλλέγεται το αίμα και η δυσχέρεια κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της δοκιμασίας. Αν ο γιατρός σας ανησυχεί για τη σταθερότητα του PT/INR σας, μπορεί να εξετάζει το αίμα σας περισσότερο συχνά.

Βρείτε τον Μετρητή Πήξης Αίματος στο Medical.gr