Η ακράτεια μπορεί να οριστεί ως η αδυναμία ελέγχου του πότε πρέπει να επισκεφτείτε την τουαλέτα, με αποτέλεσμα τη διαρροή είτε ούρων, είτε κοπράνων ή και των δύο.
Από την ίδια τη φύση των συμπτωμάτων, είναι προφανώς ένα πολύ προσωπικό πρόβλημα που πολλοί άνθρωποι λογικά δεν θέλουν να παραδεχτούν και ακόμη χειρότερα, δεν αναζητούν βοήθεια. Πολλοί υποφέρουν σιωπηλά, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορούν να βοηθηθούν να διαχειριστούν, ακόμη και να θεραπεύσουν την πάθηση και να επιστρέψουν σε έναν πιο φυσιολογικό τρόπο ζωής.
Ξεκινώντας με την ακράτεια ούρων, αυτή μπορεί να χωριστεί σε τρεις έως έξι διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με το πως η κάθε χώρα το διαχειρίζεται. (Αναφορά 1)
1. Ακράτεια από στρες – όταν τα ούρα διαρρέουν απροσδόκητα, συνήθως όταν βήχετε, γελάτε ή φτερνίζεστε.
Η ακράτεια από στρες πιστεύεται ότι είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ακράτειας στις γυναίκες, σε αντίθεση για τους άνδρες – μια έρευνα από τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι στους άνδρες, η επείγουσα ακράτεια ήταν η πιο συχνή με το 41% να αναφέρει αυτό το είδος προβλήματος σε σύγκριση με το 29% των ανδρών ανέφεραν ακράτεια από στρες. (Αναφορά 2)
Αυτή η διαφορά πιθανότατα οφείλεται στα αίτια των διαφορετικών τύπων, καθώς η ακράτεια από στρες συχνά εμφανίζεται σε γυναίκες μετά τον τοκετό.
Η αιτία της ακράτειας από στρες είναι συχνά αποτέλεσμα αδύναμων ή κατεστραμμένων μυών του πυελικού εδάφους. Η αυξημένη πίεση στο στομάχι σας, για παράδειγμα η εγκυμοσύνη ή η παχυσαρκία, είναι μια άλλη αιτία της ακράτειας από στρες.
2. Επιτακτική ακράτεια – η επείγουσα ακράτεια εμφανίζεται όταν έχετε μια έντονη, ξαφνική ανάγκη για ούρηση που είναι δύσκολο να καθυστερήσετε. Στη συνέχεια, η ουροδόχος κύστη πιέζεται ή σπάζει και χάνετε τα ούρα.
Αυτός ο τύπος ακράτειας μπορεί να προκληθεί από ένα πρόβλημα με τους εξωστήρες μυς στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης – αυτοί οι μύες χαλαρώνουν για να επιτρέψουν στην κύστη να γεμίσει με ούρα και μετά συστέλλονται για να βγουν τα ούρα. Στην επείγουσα ακράτεια οι μύες του εξωστήρα συστέλλονται πολύ συχνά, δημιουργώντας μια επείγουσα ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα.
Η αιτία συχνά δεν είναι ξεκάθαρη αλλά μπορεί να περιλαμβάνει:
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης – αυτά μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τον ερεθισμό της ουροδόχου κύστης.
Δεν πίνετε αρκετά υγρά – αυτό μπορεί να προκαλέσει τη συγκέντρωση ισχυρών, συγκεντρωμένων ούρων στην ουροδόχο κύστη σας, τα οποία μπορεί επίσης να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη και να προκαλέσουν συμπτώματα υπερδραστηριότητας.
Ορισμένες νευρολογικές καταστάσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν επείγουσα ακράτεια.
3. Ακράτεια υπερχείλισης (ή χρόνια κατακράτηση ούρων) – όταν η κύστη δεν μπορεί να αδειάσει πλήρως, με αποτέλεσμα συχνή διαρροή.
Αυτό κάνει την κύστη να διογκώνεται πάνω από το συνηθισμένο της μέγεθος. Αυτό συμβαίνει όταν η κύστη δεν μπορεί να συγκρατήσει τόσα ούρα όσα παράγει το σώμα ή η κύστη δεν μπορεί να αδειάσει εντελώς, προκαλώντας διαρροή ούρων.
Αυτό είναι πιο συνηθισμένο σε άνδρες με προβλήματα προστάτη, καθώς ένας διευρυμένος αδένας του προστάτη μπορεί να αποφράξει την ουροδόχο κύστη αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα μιας κατεστραμμένης ουροδόχου κύστης ή μιας φραγμένης ουρήθρας. Συχνά, οι ασθενείς θα χρειαστεί να ουρούν συχνά και μπορεί να εμφανίσουν «στάγδην» ή συνεχή στάλα ούρων από την ουρήθρα. (Αναφορά 3)
4. Ολική ακράτεια – όταν η κύστη δεν μπορεί να αποθηκεύσει καθόλου ούρα, κάτι που προκαλεί συνεχή ούρηση ή συχνή διαρροή.
Αυτό μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του ασθενούς που γεννιέται με ένα συγγενές ελάττωμα, έναν τραυματισμό του νωτιαίου μυελού ή του ουροποιητικού συστήματος ή μια τρύπα μεταξύ της ουροδόχου κύστης και του κόλπου ή του πέους, αλλιώς γνωστή ως συρίγγιο. (Αναφορά 2)
5. Μικτή ακράτεια – η οποία είναι ένα μείγμα τόσο από στρες όσο και από επιτακτική ακράτεια.
Πόσο συχνό είναι το πρόβλημα της ακράτειας ούρων και ποιους επηρεάζει;
Αυτό ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των φύλων και ανάλογα με την ηλικία. Για παράδειγμα, ένα δείγμα στις ΗΠΑ 21.590 ανδρών διαπίστωσε ότι το 9% των ανδρών ανέφεραν πρόβλημα ελέγχου της κύστης κατά το διάστημα της έρευνας. Συγκρίνετε αυτό με μια έρευνα, πάλι στις ΗΠΑ, 23,5 εκατομμυρίων γυναικών, το 38% είπε ότι είχε υποστεί τουλάχιστον ένα επεισόδιο ακράτειας ούρων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε μια γενική έρευνα πληθυσμού τα ποσοστά αυτά θα αυξάνονται όσο αυξάνεται το ηλικιακό εύρος των συμμετεχόντων.
Τι μπορεί να γίνει για την Ακράτεια;
Καθώς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ακράτειας με πολλές διαφορετικές αιτίες, υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές ιατρικής θεραπείας διαθέσιμες, επομένως είναι σημαντικό να λάβετε μια σωστή διάγνωση επισκεπτόμενοι τον επαγγελματία υγείας σας.
Ένα από τα πρώτα βήματα είναι η ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους, που για μερικούς ανθρώπους μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν.
Σε πολλούς ανθρώπους οι μύες του πυελικού εδάφους είναι τόσο αδύναμοι που μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. "Εάν δεν μπορείτε να συσπάσετε τους μύες του πυελικού εδάφους σας, μπορεί να συνιστάται η χρήση ηλεκτρικής διέγερσης". Σε αυτήν την περίπτωση οι συσκευές ηλεκτρικής θεραπείας που παρέχονται από την Tenscare μπορούν να βοηθήσουν.
Εκτός από ασφαλής επιλογή για τη θεραπεία της ακράτειας, όλοι οι διεγέρτες Tenscare Pelvic Floor πληρούν το διεθνές πρότυπο ασφάλειας EN60601-2-10 και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί σε ανεξάρτητες ιατρικές δοκιμές. (Αναφορά 4)
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του τύπου των συσκευών που παρέχει η Tenscare είναι ότι έχουν σχεδιαστεί για χρήση στο σπίτι. Άλλες επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν τη φαρμακευτική θεραπεία και μια σειρά συσκευών, π.χ σφιγκτήρες, μερικές μόνιμα εμφυτεύσιμες στο σώμα.
Μαζί με τις ασκήσεις Kegel, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής συνιστώνται επίσης για να βοηθήσουν στη διαχείριση της ακράτειας, η απώλεια βάρους είναι ένας σημαντικός παράγοντας, όπως και η μείωση των ποτών που είναι γνωστό ότι ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη, όπως αυτά που περιέχουν καφεΐνη.
Τέλος, είναι σημαντικό αυτή η κατάσταση να μην θεωρείται πλέον ως κάποιου είδους κοινωνικό θέμα ταμπού, επομένως οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να το συζητήσουν και να αναζητήσουν τις διάφορες επιλογές θεραπείας και διαχείρισης που μπορούν να βοηθήσουν.
Αναφορές
- https://www.nhs.uk/conditions/urinary-incontinence/causes/
- https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/news/20050523/adult-incontinence-how-common-is-it
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/165408#symptoms
- External electrical stimulation compared with intravaginal electrical stimulation for the treatment of stress urinary incontinence in women: A randomized controlled noninferiority trial. Neurology Urodynamics 38:1834-1843 Dmochowski et al