Η αξιοπιστία των μετρήσεων μιας δοκιμασίας σπιρομέτρησης είναι πρωταρχικής σημασίας.
Οι τρέχουσες ATS/ERS Κατευθυντήριες Γραμμές (Guidelines) για την σπιρομέτρηση καθορίζουν με σαφήνεια την υποχρέωση του περιοδικού ελέγχου της ακρίβειας βαθμονόμησης.
Μια συσκευή σπιρομέτρησης (ανεξαρτήτως τύπου ή κατασκευαστή) οφείλει να πληροί τους όρους Ακρίβειας, δλδ την απόκλιση μεταξύ πραγματικής και μετρούμενης τιμής, της Επαναληψιμότητας (repeatability) της συνάφειας δλδ των αποτελεσμάτων διαδοχικών μετρήσεων υπό πανομοιότυπες συνθήκες με μικρή χρονική διαφορά καθώς και της Αναπαραγωγιμότητας (reproducibility) δλδ της συνάφειας των αποτελεσμάτων διαδοχικών μετρήσεων υπό διαφορετικές συνθήκες.
Συσκευές παλαιότερου τύπου χρησιμοποιούσαν αισθητήρια (πνευμονοταχογράφους) τα οποία ήταν ευαίσθητα στις περιβαλλοντικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία) και υπήρχε η υποχρέωση της καθημερινής βαθμονόμησης.
Όλα τα σπιρόμετρα Carefusion & MIRόπως και πολλών άλλων κατασκευαστών, χρησιμοποιούν ψηφιακό μετατροπέα όγκου (τουρμπίνα) ο οποίος παρουσιάζει εξαιρετική σταθερότητα και ακρίβεια και παραμένει ανεπηρέαστος από ανάλογες, όπως οι παραπάνω, συνθήκες.
Όπως θα διαβάσετε στο επισυναπτόμενο έγγραφο, οι κατευθυντήριες γραμμές (2005 ATS/ERS Guidelines) ορίζουν να γίνεται καθημερινός έλεγχος της ακρίβειας των μετρήσεων, παρ’ ότι οι αισθητήρες τύπου «τουρμπίνας» είναι από τις πλέον σταθερές και ανεπηρέαστες από εξωτερικές συνθήκες.
Θεωρούμε ίσως υπερβολική τη σύσταση αυτή καθώς στην πράξη έχει αποδειχτεί ότι ακόμη και μετά από χρόνια, οι συγκεκριμένες συσκευές λειτουργούν μέσα στα όρια του ±3% σε ποσοστό μεγαλύτερο του 99%.
Στην εταιρεία μας έχετε τη δυνατότητα να αναθέτετε περιοδικά (ανά 6μηνο π.χ) τον έλεγχο αυτό σε μας, όπου θα λαμβάνετε και το σχετικό πιστοποιητικό ακρίβειας.
Εναλλακτικά μπορείτε να προμηθευτείτε τη «Σύριγγα» βαθμονόμησης και να εκτελείτε τοπικά την όλη διαδικασία.
Ένας κρίσιμος παράλληλα παράγοντας είναι και αυτός των επιμολύνσεων.
Από μελέτες έχει βρεθεί ότι μικροοργανισμοί του αναπνευστικού των εξεταζομένων έχουν απομονωθεί από τα επιστόμια και τις εγγύς επιφάνειες του σπιρομέτρου.
Επίσης παρουσιάζονται πολλές περιπτώσεις θετικοποίησης Mantoux μετά από σπιρομέτρηση ενώ έχει παρατηρηθεί αύξηση της επίπτωσης από παθογόνα P. cepaciaσε ασθενείς με CF (Κυστική Ίνωση) μέσω μολυσμένου σπιρομέτρου.
Για αποφυγή των παραπάνω απαιτείται:
Α) Αλλαγή επιστομίου και ενδεχομένως χρήση ειδικού φίλτρου
Β) Τακτική Απολύμανση του ψηφιακού μετατροπέα (τουρμπίνας).
Γ) Απολύμανση κάθε επιφάνειας με ορατή υγρασία από τον εκπνεόμενο αέρα
Στην εταιρεία μας θα βρείτε άριστης ποιότητας επιστόμια με ακριβείς διαστάσεις και λαμιναρισμένη επιφάνεια (καλύτερη αίσθηση & ασφάλεια του εξεταζόμενου), ειδικά φίλτρα (MicroGard) με ικανότητα φιλτραρίσματος των βακτηριδίων (%BFE (Bacterial Filtering Efficiency): μεγαλύτερη του 99,99% (Nelson Labs testing, at 30L/min), καθώς και ειδικό απολυμαντικό υλικό (Perasafe) με ελάχιστο κόστος ανά εφαρμογή (<1,25€).