Βοηθούν πραγματικά τους δρομείς αντοχής ή είναι απλώς ένα ακόμη είδος αθλητικού εξοπλισμού τρεξίματος;

Τι είναι & πώς λειτουργούν οι κάλτσες συμπίεσης;
Οι κάλτσες συμπίεσης χρησιμοποιούν τη θεραπεία συμπίεσης για την εφαρμογή ήπιας εξωτερικής πίεσης στα πόδια και τους αστραγάλους. Αυτή η πίεση λειτουργεί ως πηγή υποστήριξης για τις φλέβες καθώς αντλούν αίμα πίσω στην καρδιά.
Καθώς οι κάλτσες συμπίεσης ενθαρρύνουν τη ροή του αίματος, τα πόδια γίνονται λιγότερο επιρρεπή στη συσσώρευση αίματος. Με τη βελτιωμένη κυκλοφορία που επιφέρει η θεραπεία συμπίεσης, τα πόδια σας θα έχουν μεγαλύτερη αντοχή και μείωση του πόνου που προκαλείται από την κούραση.
Η ιδέα πίσω από τις κάλτσες συμπίεσης είναι να μειώνουν τη δυσφορία κατά τη διάρκεια της άσκησης και να προάγουν την αποκατάσταση. Έχουν κερδίσει τον κόσμο του τρεξίματος τόσο στους κορυφαίους αθλητές όσο και στους αθλητές αναψυχής.

Οι περισσότεροι δρομείς χρησιμοποιούν κάλτσες κάτω από το γόνατο που εστιάζουν την πίεση στις γάμπες (γαστροκνήμιο μυ).
Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαμηλές κάλτσες (που φτάνουν ακριβώς πάνω από τον αστράγαλο) και κάλτσες που φτάνουν πάνω από τον μηρό. Όλα εξαρτώνται από το πού χρειάζεστε περισσότερο τη σταθερότητα και την υποστήριξη.

Δύο τύποι συμπίεσης - Ποιος είναι πιο άνετος;
Οι ειδικές αυτές κάλτσες προσφέρονται με σταθερή ή διαβαθμισμένη συμπίεση.
Η επιλογή του τύπου είναι καθαρά προσωπικής άνεσης καθώς αμφότερες προσφέρουν τα ίδια οφέλη στους αθλητές.

Επίπεδα συμπίεσης
Οι κάλτσες συμπίεσης έχουν διαφορετικά επίπεδα συμπίεσης ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου που τις φοράει. Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα συμπίεσης ανάλογα με το εύρος των mmHg (χιλιοστά υδραργύρου).
Ήπια συμπίεση: 8-15 mmHg
Μέτρια συμπίεση: 15-20 mmHg
Ισχυρή συμπίεση: 20-30 mmHg
Εξαιρετικά ισχυρή συμπίεση: 30-40 mmHg

Κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης
Σε γενικές γραμμές, οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης χαμηλού βαθμού είναι πιο άνετες στη χρήση από τις κάλτσες μεσαίου ή υψηλού βαθμού συμπίεσης, καθώς αυτές τείνουν να είναι πιο σφιχτές και λίγο πιο δύσκολο να φορεθούν.
Επομένως, είναι απλώς μια προτίμηση της άνεσης για τον δρομέα στην επιλογή του βαθμού ή του τύπου που θα αγοράσει.

Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να εξεταστούν και να μελετηθούν όσον αφορά τις κάλτσες, ωστόσο, παρακάτω ακολουθούν όσα μπορέσαμε να αντλήσουμε από τις προηγούμενες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί.

Θετικές έρευνες:
Ακολουθούν 5 αξιοσημείωτοι λόγοι που έχουν βρεθεί από έρευνες για τους οποίους οι δρομείς πρέπει να φορούν κάλτσες συμπίεσης!
1. Το στρες μειώνεται σημαντικά. Το σύνολο της δραστηριότητας και ο χρόνος υπό φορτίο στρες μειώνεται σημαντικά. Επομένως, το σώμα είναι σε θέση να αντέξει μεγαλύτερη καταπόνηση (χιλιόμετρα, αυξημένη ταχύτητα).
2. Αερόβιο κατώφλι. Η χρήση καλτσών συμπίεσης βοηθά σημαντικά στην αύξηση του αερόβιου κατωφλίου (η ικανότητα του σώματός σας να χρησιμοποιεί οξυγόνο κατά την εκτέλεση τρεξίματος μεγάλων αποστάσεων). Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα καθώς μπορούμε δυνητικά να αυξήσουμε την ταχύτητα και την απόσταση που μπορούμε να τρέξουμε.
3. Μυϊκός πόνος. Η χρήση καλτσών συμπίεσης κατά τη διάρκεια του τρεξίματος συμβάλλει στην αντιστάθμιση του καθυστερημένου μυϊκού πόνου έως και 24 ώρες μετά από έναν αγώνα ή ένα μακρύ τρέξιμο. Αυτό φαίνεται να είναι μια σταθερά στις έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με την αποκατάσταση κατά τη χρήση των καλτσών. Αυτό το όφελος έχει αποδειχθεί από τους αγώνες 10 χιλιομέτρων έως και τον μαραθώνιο.
4. Διατήρηση της δύναμης των ποδιών. Η χρήση καλτσών συμπίεσης φαίνεται να βοηθά στη διατήρηση της δύναμης των κάτω άκρων μετά από ένα αγώνισμα αντοχής.
5. Σταθερότητα των αρθρώσεων. Παρέχουν αυξημένη επίγνωση και σταθερότητα των αρθρώσεων. Μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή τραυματισμών, ιδίως στα γόνατα και τις κνήμες που είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Εάν αναρρώνετε από έναν τραυματισμό ή προσπαθείτε να μειώσετε την εμφάνιση ενός επαναλαμβανόμενου τραυματισμού, οι κάλτσες συμπίεσης μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να επιτύχετε αυτούς τους στόχους!

Από όλα αυτά τα οφέλη ίσως το πιο αξιοσημείωτο συμπέρασμα είναι:
Οι κάλτσες συμπίεσης κάτω από το γόνατο έχουν αποδειχθεί ότι αποτελούν λειτουργικό βοήθημα αποκατάστασης έως και 48 ώρες μετά από έναν μαραθώνιο αγώνα ή ένα τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων.

Αρνητικές έρευνες:
Υπάρχουν αρνητικές έρευνες σχετικά με την χρήση καλτσών συμπίεσης κατά την δραστηριότητα του τρεξίματος;
Δεν υπάρχουν πραγματικά αρνητικές έρευνες, αλλά μόνον αβεβαιότητα σχετικά με τα οφέλη, όπως:
Οι κάλτσες φαίνεται να αυξάνουν τον κορεσμό του οξυγόνου αλλά όχι τη συνολική απόδοση στο τρέξιμο.
Δεν φαίνεται να βελτιώνουν την οικονομία του τρεξίματος στους δρομείς.
Μια μελέτη του 2014 σε έμπειρους τριαθλητές σε έναν αγώνα half-ironman, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε κανένα πλεονέκτημα από τη χρήση καλτσών συμπίεσης όσον αφορά στη διατήρηση της μυϊκής λειτουργίας ή τη μείωση της μυϊκής βλάβης κατά την άσκηση.

Ποιες είναι οι καλύτερες κάλτσες συμπίεσης για τρέξιμο;
Πώς να επιλέξετε κάλτσες συμπίεσης ως δρομέας, τι επίπεδο συμπίεσης χρειάζεστε;
Επιλέξτε Ήπια συμπίεση: 8-15 mmHg εάν:
Ξεκουράζεστε στο σπίτι και δεν τρέχετε. Είναι καλή επιλογή αν αισθάνεστε ότι πονάτε μετά από ένα τρέξιμο την επόμενη μέρα ή απλά αισθάνεστε λίγο κουρασμένα τα πόδια σας.
Επιλέξτε Μέτρια συμπίεση: 15-20 mmHg εάν:
Θα τρέξετε μια μεγάλη απόσταση ή έναν μαραθώνιο. Επίσης καλή επιλογή για τις ημέρες αποκατάστασης. Καλή επιλογή τόσο για τρέξιμο όσο και για καθημερινή χρήση.
Επιλέξτε Ισχυρή συμπίεση: 20-30 mmHg εάν:
Προσπαθείτε να προστατεύσετε μια αδύναμη περιοχή του σώματός σας, π.χ την κνήμη. Επίσης, αν είστε δρομέας με πρόβλημα κιρσών ή η γενετική σας προδιαθέτει για κιρσούς, τότε αυτή είναι μια καλή επιλογή, καθώς θα προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από την ανάπτυξη περαιτέρω κιρσών.
Επιλέξτε Εξαιρετικά ισχυρή συμπίεση: 30-40 mmHg εάν:
Έχετε σοβαρούς κιρσούς ή ιστορικό θρόμβων αίματος ή εμφανίζετε πολλά πρηξίματα και πόνους κατά τη διάρκεια και μετά το τρέξιμο.

Συμπερασματικά:
Η χρήση καλτσών συμπίεσης στο τρέξιμο φαίνεται να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των ατόμων.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα φαίνεται να είναι η μακροχρόνια αποκατάσταση και η πρόληψη τραυματισμών.
Μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον μυϊκό πόνο μετά από έναν μαραθώνιο ή τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, να αποτρέψουν τραυματισμούς και να παρέχουν σταθεροποιητική επίδραση στον μυ.