Από τότε που υιοθετήθηκε, περίπου στις αρχές του εικοστού αιώνα, ο έλεγχος βάρους των μωρών και των βρεφών αποτελεί ένα θεμελιώδες στοιχείο της παρακολούθησης της ανάπτυξης.

Μετά τη γέννηση, τα μωρά χάνουν βάρος, αλλά, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο, τα περισσότερα μωρά θα έχουν ανακτήσει το βάρος γέννησής τους.
Το ζύγισμα του μωρού είναι σημαντικό καθώς απόκλιση από την αναμενόμενη αύξηση βάρους, μπορεί να αντανακλά προβλήματα σχετικά με την υγεία του, κάτι που αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο μιας διάγνωσης.

Τι μπορεί να εντοπιστεί με τον έλεγχο του βάρους του μωρού;
Όταν το μωρό ζυγιστεί κατά τη γέννηση και διαγνωστεί με χαμηλό βάρος, τότε μπορεί να διατρέχει κίνδυνο επιπλοκών.
Το χαμηλό βάρος γέννησης μπορεί να συσχετιστεί με έναν πρόωρο τοκετό χωρίς όμως να μπορεί κανείς να το αποδώσει μόνον σε αυτό. Γενικά πάντως, όσο χαμηλότερο είναι το βάρος γέννησης του μωρού, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος που θα αντιμετωπίσει.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης έχουν υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν τις πρώτες 28 ημέρες της ζωής τους.

Τα συνήθη προβλήματα των μωρών με χαμηλό βάρος γέννησης είναι:

  1. Χαμηλά επίπεδα οξυγόνου κατά τη γέννηση
  2. Αδυναμία διατήρησης της θερμοκρασίας του σώματος
  3. Δυσκολία σίτισης και αύξησης βάρους
  4. Μολύνσεις
  5. Αναπνευστικά προβλήματα

Σχεδόν όλα τα μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών (NICU) και υπάρχει 95% πιθανότητα επιβίωσης για μωρά που ζυγίζουν μεταξύ 1,6 κιλά και 2,6 κιλά.

Πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζονται τα μωρά;
Οι συστάσεις των Ευρωπαϊκών Παιδιατρικών Εταιριών προς τα μέλη τους είναι ότι μετά τις πρώτες 2 εβδομάδες, τα βρέφη θα πρέπει να ζυγίζονται:

  • όχι περισσότερο από μία φορά το μήνα μέχρι την ηλικία των 6 μηνών
  • όχι περισσότερο από μία φορά κάθε 2 μήνες από 6 έως 12 μηνών
  • όχι περισσότερο από μία φορά κάθε 3 μήνες σε ηλικία άνω του 1 έτους

Ένα βρέφος μπορεί να ζυγίζεται πιο συχνά μόνο εάν υπάρχουν ανησυχίες για την υγεία ή την ανάπτυξή του.
Το μήκος/ύψος του μωρού, μπορεί επίσης να μετρηθεί σε ορισμένες από τις αναπτυξιακές του ανασκοπήσεις.

Βρεφοζυγοί Seca
Είτε μια ζύγιση αφορά σε νοσοκομειακό περιβάλλον, είτε σε ιδιωτικό ιατρείο, είτε στο σπίτι, η γκάμα βρεφικών ζυγαριών Seca, εξασφαλίζει ζύγιση και αξιολόγηση με ακρίβεια ιατροτεχνολογικού προϊόντος.
Ο βρεφοζυγός seca 354 είναι μια εξαιρετική φορητή επιλογή για τον έλεγχο του βάρους ενός μωρού στο σπίτι. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα του βρεφοζυγού Seca 354, είναι η λειτουργία BMIF (Breast-Milk-Intake-Function), η οποία καθορίζει την ποσότητα γάλατος που κατανάλωσε το μωρό κατά τον θηλασμό.

Αυτή η φορητή, τροφοδοτούμενη από μπαταρία, ζυγαριά, ακρίβειας 10g και μέγιστου βάρους 20Kg, είναι μικρή και εξαιρετικά ελαφριά, που σημαίνει ότι είναι μια εξαιρετική επιλογή για ζύγιση στο σπίτι.
Εναλλακτικά, το εγκεκριμένο/διακριβωμένο μοντέλο Class III seca 376, είναι επίσης μια ελαφριά & συμπαγής μονάδα, παρέχει περισσότερες από 600 ώρες λειτουργίας, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και με τροφοδοτικό ρεύματος.

Το σημαντικό είναι ότι για την παρακολούθηση των παραμικρών αλλαγών στο βάρος ενός μωρού, αυτή η ζυγαριά είναι ακριβής στα 5g. Αυτή είναι η βρεφική ζυγαριά επιλογής για νοσοκομειακά τμήματα βρεφών, παιδιατρικά ιατρεία & επισκέπτες υγείας.

Για μωρά και νήπια επίσης, ο βρεφοζυγός seca 834 (Ιατροτεχνολογικό Προϊόν, βαθμονομημένος, κατηγορίας ΙΙΙΙ για ιατρική χρήση) διαθέτει μηχανισμό απομάκρυνσης της πλατφόρμας ζύγισης μετατρέποντας τον βρεφοζυγό σας σε ζυγό δαπέδου για ζύγιση παιδιών έως 20kg.


Όλοι οι παραπάνω βρεφοζυγοί συνοδεύονται κατ’ επιλογή από ειδική, κατά περίπτωση, τσάντα μεταφοράς για εύκολη μετακίνηση και προστασία της συσκευής.