Η απώλεια βάρους που προκαλείται από τη δίαιτα σχετίζεται τυπικά με απώλεια μυϊκής μάζας, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο σαρκοπενίας, ειδικά σε ηλικιωμένους ενήλικες και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες λόγω έλλειψης αναβολικών ορμονών. Για να αποφευχθεί η εν λόγω απώλεια άπαχου ιστού, συνιστάται υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης (≥1,0 g/kg/d).

Οι συγγραφείς πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου σε μεσήλικες (50-65 ετών), μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που υποβλήθηκαν σε διαιτητική παρέμβαση με το 70 % της ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης, η οποία προσαρμόστηκε εβδομαδιαίως για να επιτύχει απώλεια βάρους 0,5-1,0 % την εβδομάδα το πολύ 10% απώλεια βάρους στο τέλος της παρέμβασης.

Η ομάδα απώλειας βάρους (WL) κατανάλωσε 0,8 g/kg/d πρωτεΐνη στην υποθερμιδική δίαιτά της, ενώ η ομάδα απώλειας βάρους + συμπλήρωμα πρωτεΐνης (WL-PS) κατανάλωσε 1,2 g/kg/d με τη βοήθεια πρωτεΐνης ορού γάλακτος. Η μυϊκή μάζα εκτιμήθηκε κυρίως με τον όγκο των μηρών του μηρού που προέρχεται από μαγνητική τομογραφία. Επιπλέον, μέτρησαν την άπαχη μάζα με DXA και τη μυϊκή δύναμη με μέγιστη μία επανάληψη στο πάτημα ποδιών (μεταξύ άλλων ασκήσεων).

Μετά την πρώτη παρακολούθηση με απώλεια βάρους 5 %, η ομάδα WL-PS διατήρησε όντως περισσότερη μυϊκή μάζα με απώλεια όγκου χωρίς λίπος, άπαχο και μηρό μόνο στο μισό σε σύγκριση με την ομάδα WL. Ωστόσο, μετά το τελικό σημείο απώλειας βάρους 10 %, φαίνεται ότι το αρχικό πλεονέκτημα του WL-PS συρρικνώθηκε σε μια μικρή και όχι σημαντικά διαφορά. Αυτό είναι σύμφωνο με άλλα ευρήματα στη βιβλιογραφία, καταλήγουν οι συγγραφείς. Αν και έχασαν μυϊκή μάζα, και οι δύο ομάδες (WL και WL-PS) δεν έχασαν τη μυϊκή τους δύναμη. Ο οδηγός οδηγεί στην περίληψη των συγγραφέων, ότι σε αυτόν τον πληθυσμό δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε πέρα από το RDA για πρωτεΐνη 0,8 g/kg/d.

Η μελέτη ήταν πολύ καλά κατασκευασμένη και τα ευρήματα συμβατά με την προηγούμενη βιβλιογραφία. Το μόνο αρνητικό είναι η έλλειψη αξιολογημένου, τυποποιημένου συντάγματος άσκησης που συνοδεύει την υποθερμιδική διαιτητική παρέμβαση. Η απλή προσθήκη πρωτεΐνης δεν είναι η απάντηση στην απώλεια μυϊκής μάζας και σαρκοπενίας, ειδικά σε ηλικιωμένους πληθυσμούς. Χωρίς το αναβολικό ερέθισμα της άσκησης, η μυϊκή μάζα δεν μπορεί να διατηρηθεί. Για να είμαστε δίκαιοι, οι συγγραφείς ασχολήθηκαν με αυτό το ζήτημα στην εργασία, αναφέροντας αρκετές συστηματικές ανασκοπήσεις όπου η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης είχε ελάχιστα ή καθόλου αποτελέσματα στην υπερτροφία των μυών που προκλήθηκε από την άσκηση. Αλλά αυτό ισχύει για μεσήλικες και μεγαλύτερους ενήλικες που έχουν σταθερό βάρος και στοχεύει στη δημιουργία μυών, επομένως η σημείωση παραμένει: η άσκηση πρέπει να αξιολογείται συστηματικά σε μελέτες υψηλής πρωτεΐνης.

Obesity (Silver Spring). 2018 May;26(5):854-861. doi: 10.1002/oby.22169. Effect of Protein Supplementation During Diet-Induced Weight Loss on Muscle Mass and Strength: A Randomized Controlled Study. Smith GI, Commean PK, Reeds DN, Klein S, Mittendorfer B.

Δείτε την αρχική δημοσίευση εδώ.