Εταιρείες

Διαβητικό Πόδι

Διαβητική Νευροπάθεια:

Η νευροπάθεια είναι βλάβη των νεύρων και εμφανίζεται σαν επιπλοκή στον Διαβήτη Τύπου 1 και Διαβήτη Τύπου 2.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει ο ασθενής:

H Περιφερική Διαβητική Νευροπάθεια (ΠΔΝ) είναι μια συνηθισμένη και δύσκολη επιπλοκή του Σακχαρώδη Διαβήτη. Η αξιολόγηση της διάγνωσης είναι ιδιαίτερα δύσκολη στους ηλικιωμένους ασθενείς εξαιτίας της αμφιλεγόμενης φύσης των κλινικών ευρημάτων στον πληθυσμό αυτό. Οι κατευθυντήριες οδηγίες των ιατρικών οργανώσεων του Σακχαρώδη Διαβήτη και της Νευρολογίας προτείνουν επιβεβαίωση από μετρήσεις με τη μελέτη της ταχύτητας αγωγιμότητας των νεύρων με σκοπό να μεγιστοποιήσουν την ακρίβεια της διάγνωσης.

Η μελέτη ταχύτητας της αγωγιμότητας των νεύρων προσφέρει τη δυνατότητα φροντίδας και παρακολούθησης των ηλικιωμένων ασθενών με έναν αποτελεσματικό, εύκολο και άνετο τρόπο αυξάνοντας τη βεβαιότητα της διάγνωσης της ΠΔΝ στο ιατρείο κάτι που εξασφαλίζει πιο βελτιστοποιημένη και εξατομικευμένη διαχείριση των ασθενών.

Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών με νευροπάθεια από Διαβήτη μπορεί να μη παρουσιάσει συμπτώματα. Από τα συμπτώματα όμως που μπορεί να παρουσιάσει ο ασθενής είναι οι κράμπες, το καυστικό άλγος, τα μυρμηγκιάσματα, οι αιμωδίες, ο πόνος, η παραισθησία δηλαδή η αίσθηση τσιμπήματος από βελόνι, υπεραισθησίες (δηλ . αυξημένη ευαισθησία σε μη επώδυνα ερεθίσματα όπως είναι η αφή και η θερμοκρασία). Τα συμπτώματα αυτά εντοπίζονται κυρίως στα πόδια και πολύ αργότερα στα χέρια και βραχίονες. Η περιφερική νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει στο πόδι ερυθρότητα, θερμότητα, το πόδι να παρουσιάζει ρωγμές και ξηροδερμία, επίσης μπορεί να παρουσιάζει παραμορφώσεις όπως σφυροδακτυλία, γαμψοδακτυλία ή να προβάλλονται οι κεφαλές των μεταταρσίων.

Επίσης μπορεί να υπάρξει μετακίνηση του υποδόριου λίπους από τις κεφαλές των μεταταρσίων προς την βάση των δακτύλων. Η ξηροδερμία σε συνδυασμό με τις αυξημένες πιέσεις στα πέλματα έχουν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία υπερκερατώσεων και στη συνέχεια αυτές μπορούν να προκαλέσουν εξελκώσεις στα πόδια. Για την εμφάνιση ελκών στα πόδια σημαντικό ρόλο παίζει η απώλεια αισθητικότητας και η περιφερική αρτηριοπάθεια σε συνδυασμό με τραυματισμό.

Τα όργανα που χρησιμοποιούνται για την μελέτη της νευροπάθειας είναι:

  1. Τα βιοθεσιόμετρα (δοκιμασία αντίληψης δόνησης στο πέλμα)
  2. Η μέτρηση της ταχύτητας αγωγιμότητας του γαστροκνημίου νεύρου
  3. Τα διαπασών συχνότητας128 Hz για την αντίληψη παλλαισθησίας
  4. Τα μονοϊνίδια (monofilament)
  5. Τα Neuropad test (διαδερμικό επίθεμα μέτρησης της υγρασίας του δέρματος στο πέλμα)
  6. Ο έλεγχος της θερμοκρασίας στη ράχη του ποδιού με τη χρήση ράβδων που έχουν διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ θερμού και ψυχρού
(22,42 + ΦΠΑ) 27,80 με ΦΠΑ
+
Αγωγιμόμετρο NC-stat DPNCheck
MDNN-NC-030
(1.120,96 + ΦΠΑ) 1.389,99 με ΦΠΑ
+
Συσκευή Mικροϊνιδίων
GIM-31282
(5,65 + ΦΠΑ) 7,01 με ΦΠΑ
+
Αισθητήρας Nευροπάθειας
GIM-31278
(13,71 + ΦΠΑ) 17,00 με ΦΠΑ
+
Βιοθεσιόμετρο Horwell
BAI-NEU1501
(2.287,90 + ΦΠΑ) 2.837,00 με ΦΠΑ
+