Η παχυσαρκία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας το οποίο συνεπάγεται σοβαρές συνέπειες για την υγεία μας και υψηλά έξοδα για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Ο υποσιτισμός και ο καθιστικός τρόπος ζωής θεωρούνται από τις κυριότερες αιτίες της παχυσαρκίας για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Παρά το γεγονός του ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής μας είναι γνωστό ότι είναι ένας αποτελεσματικός και οικονομικά αποδοτικός τρόπος για την πρόληψη και τη θεραπεία αυτής της κατάστασης, πολλοί άνθρωποι αγωνίζονταιακτικά για να αλλάξουν τη διατροφή τους και να παραμείνουν σε καλό επίπεδο με την άσκηση. Όταν είμαστε υπέρβαροι, το βάρος μας μπορεί να είναι ένας περιοριστικός παράγοντας, καθώς οι σωματικές δραστηριότητες γίνονται όλο και πιο δύσκολες με υψηλότερους κινδύνους τραυματισμού – και συμβάλλουν στην έλλειψη κίνητρων.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, οι ερευνητές διερεύνησαν την αλληλεξάρτηση μεταξύ άρσης βαρών και παχυσαρκίας. Η βάση της υπόθεσής τους ήταν ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι όχι μόνο έχουν περισσότερους λιπώδεις ιστούς, αλλά και περισσότερους μύες. Αν και η σχετική σύνθεση του σώματος τυγχάνει να αλλάζει προς όφελος του λιπώδους ιστού όταν είναι υπέρβαρο, η απόλυτη μυϊκή μάζα αυξάνεται επίσης με το αυξανόμενο σωματικό βάρος. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα στις ασκήσεις ενδυνάμωσης, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν κανονικό βάρος.

Η μελέτη κατάφερε να επιβεβαιώσει όλες τις υποθέσεις των ερευνητών και να αποδείξει τη συσχέτιση μεταξύ βάρους, απόλυτης μυϊκής μάζας, δύναμης και κίνητρου. Οι βαρύτεροι άνθρωποι είναι επομένως καλύτερα «εξοπλισμένοι» ώστε να εκτελούν ασκήσεις αντοχής από εκείνους που έχουν κανονικό βάρος. Έδειξαν επίσης ένα υψηλότερο κίνητρο και προτίμηση για αυτόν τον τύπο άθλησης παρά για παράδειγμα, την προπόνηση με καρδιοαναπνευστικές ασκήσεις.

Παρά τη μικρή πειραματική ομάδα και ορισμένους περιορισμούς, η μελέτη παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Η άρση βαρών μπορεί να αποτελέσει χρήσιμη παρέμβαση για βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο έλεγχο βάρους. Επιπρόσθετα, η άσκηση και ο αθλητισμός αποτελούν μία μόνο παράμετρο για μόνιμο έλεγχο βάρους.

Είναι εξίσου σημαντικό να αλλάξουμε τη διατροφή μας εάν επιθυμούμε να έχουμε επιτυχία. Η μεγαλύτερη απειλή για μια ήδη επιτευχθείσα απώλεια βάρους είναι να επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες.

Επομένως, πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε το κίνητρό μας όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρις ότου η νέα μας συμπεριφορά μετατραπεί σε σταθερή συνήθεια.

Ο seca mBCA είναι ένα αποδεδειγμένο διαγνωστικό εργαλείο για τη μείωση του βάρους . Με τη χρήση της ανάλυσης βιοεμπέδησης, η συσκευή μπορεί να καθορίσει τη σύνθεση του σώματος γρήγορα και μη επεμβατικά. Seca 515, mBCA, Λιπομετρητής (Class III)

Τα αποτελέσματα των τμηματικών μετρήσεων του σώματος συμπίπτουν με αυτά του «Χρυσού Κανόνα» ( MRI & DEXA). Οι τακτικοί έλεγχοι από έναν πιστοποιημένο διατροφολόγο θα καταγράψουν με ακρίβεια τις νέες φυσικές αλλαγές, ακόμη και αν δεν είναι ακόμα ορατές. Κατά συνέπεια, τα δεδομένα των μετρήσεων θα συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση της διατροφής μας καθώς επίσης και στο πρόγραμμα προπόνησης. Οι ανιχνεύσιμες αλλαγές στην κατανομή του λιπώδους ιστού και της μυϊκής μάζας μπορούν επίσης να μας ενθαρρύνουν σε περιόδους (φαινομενικά) στάσιμου βάρους. Συνολικά, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί το υπερβολικό βάρος σε διαφορετικά επίπεδα. Όσο πιο εκτεταμένη είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής, τόσο πιο μόνιμη θα είναι η απώλεια βάρους και θα επωφεληθούμε από αυτό μακροπρόθεσμα.