Έλεγχος Διατροφικής Κατάστασης & Σύνθεσης Σώματος

Γρήγορες & Αξιόπιστες Μετρήσεις


Η διατροφική κατάσταση και η σύνθεση του σώματος των ογκολογικών ασθενών αποτελούν τις σημαντικότερες παραμέτρους που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία τους. Οι πιο πρόσφατες μελέτες των τελευταίων ετών εστιάστηκαν σε αυτές τις παραμέτρους, καθώς και στο πώς επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, την πρόγνωση και την θεραπεία του. Γενικά, η παχυσαρκία θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου στην ανάπτυξη μεγάλου αριθμού όγκων. Η κατανομή του λίπους όμως, φαίνεται να είναι αυτή που σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκίνου. Ενώ το υποδόριο λίπος έχει μικρή επίδραση στην εξέλιξη ορισμένων όγκων, μελέτες έχουν δείξει ότι μια αυξημένη ποσότητα ενδοκοιλιακού, ή σπλαχνικού λιπώδους ιστού λειτουργεί ως καταλύτης και ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την πρόγνωση.

Μια απροσδιόριστη απώλεια βάρους από την άλλη πλευρά, αποτελεί ένα σοβαρό σύμπτωμα, που μπορεί να παρουσιαστεί πρίν την διάγνωση. Επιπλέον, σε πολλούς ασθενείς παρατηρείται υποσιτισμός, σαρκοπενία ή καχεξία λόγω της ασθένειας τους ή ως παρενέργεια της θεραπείας. Η ασαφής απώλεια βάρους μπορεί να έχει αρνητική επίδραση κατά τη θεραπεία, να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας και να μειώσει την ποιότητα ζωής ενός ασθενούς σε μεγάλο βαθμό.

Λόγω της ανεπαρκούς πρόσληψης ενέργειας και θρεπτικών ουσιών, ο υποσιτισμός οδηγεί σε απώλεια βάρους, μυϊκής μάζας και λιπώδους ιστού. Η σαρκοπενία όμως, είναι μια υπερβολική απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης, η οποία δεν σχετίζεται απαραίτητα με την απώλεια βάρους. Ένας ασθενής μπορεί να αναπτύξει σαρκοπενική παχυσαρκία, με μείωση της μυϊκής του μάζας, ενώ παράλληλα ο λιπώδης ιστός αυξάνεται σημαντικά. Σε αντίθεση με τον υποσιτισμό και τη σαρκοπενία, η καχεξία αναπτύσσεται κυρίως σε περιπτώσεις χρονίων ή ογκολογικών παθήσεων. Η καχεξία συνοδεύεται συχνά από οξεία ή χρόνια φλεγμονή, όταν η απώλεια βάρους οφείλεται σε υπερβολικό καταβολισμό του λίπους και της μυικής μάζας.

Λόγω διαφορετικών παθομηχανισμών και θεραπευτικών προσεγγίσεων, η διάκριση μεταξύ αυτών των τριών περιπτώσεων είναι πολύ σημαντική. Ο υποσιτισμός και η σαρκοπενία είναι πλήρως, ή μερικώς αναστρέψιμες, εάν διαγνωστούν έγκαιρα και αντιμετωπιστούν ανάλογα. Οι προαναφερθείσες καταστάσεις δείχνουν τη σημασία της διατροφικής κατάστασης και της σωματικής σύνθεσης για τους ογκολογικούς ασθενείς. Μέχρι τώρα, η αξονική τομογραφία (CT) και η μαγνητική τομογραφία (MRI), θεωρήθηκαν το χρυσό πρότυπο (Gold Standard) για την εκτίμηση της σωματικής σύστασης ενός ασθενούς. Ένας εναλλακτικός τρόπος εκτίμησής της, αντί των δαπανηρών και περίπλοκων αυτών διαδικασιών, είναι ο ιατρικός αναλυτής Seca mBCA, o οποίος χρησιμοποιεί την μέθοδο της βιοηλεκτρικής εμπέδησης (ΒΙΑ). Πραγματοποιώντας κλινικές δοκιμές, τα αποτελέσματα των μετρήσεων μέσω του Seca mBCA συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα πρότυπα, πιστοποιώντας την ακρίβεια του για χρήση σε διάφορες κλινικές εφαρμογές, αλλά και στον τομέα της έρευνας. Σε λίγα δευτερόλεπτα, ο αναλυτής Seca mBCA πραγματοποιεί μη επεμβατικά, τμηματική ανάλυση του σώματος και ανιχνεύει εύκολα ακόμα και τις πιο μικρές αλλαγές στη σύνθεση του. Επιπλέον, παρέχει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της ενυδάτωσης, τον λιπώδη ιστό και την άλιπη μυική μάζα στο σώμα του ασθενούς.

Στο μέλλον, η παρακολούθηση της σύστασης του σώματος ενός ασθενούς και η διατροφική του κατάσταση θα αποκτήσουν μεγαλύτερη σημασία στον τομέα της ογκολογίας. Κατά την εξατομικευμένη διαχείριση του καρκίνου, η θεραπεία μπορεί να αναπροσαρμοστεί άμεσα, αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά της και μειώνοντας την εμφάνιση παρενεργειών. Ο ιατρικά πιστοποιημένος αναλυτής Seca mBCA, με χρήση της βιοηλεκτρικής εμπέδησης (ΒΙΑ), πληροί όλες αυτές τις απαιτήσεις και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στη βελτίωση της θεραπείας, της πρόγνωσης και της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών.