Καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής μας, η διατροφή μας επηρεάζει άμεσα την υγεία μας. Για να λειτουργήσουν σωστά τα σώματά μας, οι διατροφικές μας συνήθειες πρέπει να είναι ισορροπημένες και να βασίζονται στις ανάγκες μας, να είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Με την πάροδο των χρόνων, ο κίνδυνος υποσιτισμού αυξάνεται λόγω ενός συνδυασμού διαφόρων παραγόντων. Η κακή διατροφή μπορεί να παρουσιαστεί με δύο μορφές: την ποσοτική μορφή και την ποιοτική μορφή, στις οποίες είτε η ποσότητα της παρεχόμενης ενέργειας είτε η σύνθεση των τροφίμων είναι ανεπαρκείς. Κατά συνέπεια, ο κίνδυνος παχυσαρκίας ή υποσιτισμού αυξάνεται.

Οι έντονες διαφορές στη διατροφική κατάσταση μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία, καθώς αυτές οι διαφορές μειώνουν την απόδοσή μας, ενώ αυξάνουν ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης ποικίλων ασθενειών. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τη συνολική ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής μας. Για το λόγο αυτό, οι ηλικιωμένοι πρέπει να ελέγχουν τακτικά τη διατροφική τους κατάσταση. Μια απλή και οικονομικά αποδοτική επιλογή είναι να ζυγίζονται τακτικά στο σπίτι. Ωστόσο, οι άνθρωποι πρέπει επίσης να ελέγχουν το βάρος τους κατά τη διάρκεια κάθε επίσκεψης στο γιατρό, προκειμένου να ανιχνεύσουν αρνητικές εξελίξεις σε πρώιμο στάδιο.


Κάθε κιλό έχει σημασία

Ειδικά σχεδιασμένη για να καλύψει τις ανάγκες των διαφόρων ομάδων ασθενών, η seca προσφέρει μία ευρεία κλίμακα από ζυγούς δαπέδου, πλατφόρμες ή τροχήλατους καρεκλοζυγούς για ασθενείς με περιορισμένη κινητικότητα. Διατίθενται σε διακριβωμένη ή μη έκδοση καθώς και με ασύρματη μετάδοση δεδομένων. Έτσι, οι τακτικοί έλεγχοι μπορούν να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια, χωρίς ανθρώπινα λάθη, σε ελάχιστο χρόνο και προσπάθεια.

Υποσιτισμός & Υπερφαγία

Πολλοί είναι οι λόγοι της κακής διατροφής στην τρίτη ηλικία. ‘Ένας λόγος είναι ότι η όρεξη τείνει να βυθιστεί εξαιτίας μειωμένων αισθημάτων πείνας, αισθήσεων γεύσης και οσφρητικών αισθήσεων. Επίσης οι κοινωνικοί παράγοντες, καθώς και η περιορισμένη κινητικότητα και οι οικονομικοί περιορισμοί, καθιστούν όλο και πιο δύσκολη την αγορά και την προετοιμασία των τροφίμων. Επιπλέον, οι οξείες και χρόνιες ασθένειες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διατροφική κατάσταση των ηλικιωμένων. Συχνά, το βάρος, το οποίο έχει χαθεί έντονα, δεν μπορεί να ανακτηθεί πλήρως, έχοντας σαν αποτέλεσμα τη σταδιακή απώλεια βάρους.

Όχι μόνο ο υποσιτισμός αλλά και η υπερφαγία (υπερκατανάλωση φαγητού) είναι σοβαρά προβλήματα υγείας. Το σύνολο των παχύσαρκων ανθρώπων στον πληθυσμό αυξάνεται σταθερά. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει και τους ηλικιωμένους. Οι αιτίες είναι, πάνω απ 'όλα, μια κακή διατροφή ή μια διατροφή που δεν βασίζεται στις ανάγκες, καθώς επίσης και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Καθώς οι διαιτητικές απαιτήσεις αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας, οι διατροφικές συνήθειες συχνά παραμένουν. Η ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε παραμένει σταθερή ή ακόμα αυξάνεται με την πάροδο των ετών, αν και οι ενεργειακές απαιτήσεις μας μειώνονται.

Επιλέγοντας το σωστό συνδυασμό

Οι ηλικιωμένοι αντιπροσωπεύουν μια πολύ ετερογενή ομάδα ανθρώπων, σε σχέση με την κατάσταση της υγείας και της σωματικής τους δραστηριότητας. Για το λόγο αυτό, η διατροφή τους πρέπει να βασίζεται στις ατομικές τους ανάγκες. Σε γενικές γραμμές, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός μειώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής μας και οι διατροφικές μας ανάγκες πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα. Ένα 65χρονο άτομο χρειάζεται περίπου 10% λιγότερες θερμίδες ημερησίως, σε σύγκριση με ένα άτομο ηλικίας 25 και 50 ετών. Η παρεχόμενη ενέργεια πρέπει να αποτελείται από 50% σε υδατάνθρακες. Τα είδη ολικής αλέσεως προτιμώνται λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες μακράς αλυσίδας και σε φυτικές ίνες.

Το ένα τρίτο των καθημερινών μας ενεργειακών αναγκών θα πρέπει να καλύπτεται από λίπη, με προϊόντα διατροφής που είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως ψάρια αλμυρού νερού, έλαια, ξηροί καρποί και όσπρια. Η κατανάλωση προϊόντων υψηλής επεξεργασίας, έτοιμων για κατανάλωση, πρέπει να μειωθεί λόγω των μεγάλων ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών οξέων. Το υπόλοιπο μιας ημερήσιας διατροφής πρέπει να αποτελείται από πρωτεΐνες. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι απαιτήσεις σε πρωτεΐνες μετά την ηλικία των 65 ετών αυξάνονται κατά 20%. Ως κατευθυντήρια γραμμή, η ημερήσια πρόσληψη αυτής της ηλικιακής ομάδας πρέπει να αποτελείται από ένα γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους για φυσιολογική σωματική δραστηριότητα. Η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας μυϊκής μάζας και ανάπτυξης σαρκοπενίας.

Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί επίσης να οδηγήσει σε «σαρκοπενική παχυσαρκία», η οποία χαρακτηρίζεται από απώλεια μυϊκής μάζας και ταυτόχρονη αύξηση της λιπώδους μάζας. Η ανάγκη για βιταμίνες και μέταλλα, ωστόσο, παραμένει σε μεγάλο βαθμό εντελώς η ίδια ή μπορεί να αυξηθεί ελαφρώς. Συνολικά, οι διατροφικές μας ανάγκες αυξάνονται κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Οι ηλικιωμένοι πρέπει να τρώνε υψηλής ποιότητας τρόφιμα, χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και ταυτόχρονα να παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η προσήλωση σε μια διατροφή βασισμένη στην ηλικία και στις ανάγκες είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της διατήρησης της καλής υγείας και μπορεί έτσι να συμβάλει σημαντικά στην ποιότητα ζωής μας και στη γενική φυσική κατάσταση μακροπρόθεσμα.