Ενώ ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η προπόνηση ενδυνάμωσης των αναπνευστικών μυών (RMET) βελτιώνει τις επιδόσεις κατά τη διάρκεια διαφόρων τρόπων άσκησης, συνεχίζεται η διαμάχη σχετικά με την επίδραση της RMET στην απόδοση κολύμβησης.
Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να αναλύσει τις πρόσθετες επιδράσεις της προπόνησης αντοχής των αναπνευστικών μυών (RMET, normocapnic hyperpnea) στη λειτουργία του αναπνευστικού μυός και στην απόδοση κολύμβησης νέων καλά εκπαιδευμένων κολυμβητών. Προσλήφθηκαν δύο ομοιογενείς ομάδες: δέκα κολυμβητές πραγματοποίησαν RMET (ομάδα RMET) και δέκα κολυμβητές δεν πραγματοποίησαν RMET (ομάδα ελέγχου).
Κατά τη διάρκεια της περιόδου RMET 8 εβδομάδων, όλοι οι κολυμβητές παρακολούθησαν τις ίδιες προπονήσεις 5-6 φορές / εβδομάδα. Η δύναμη και η αντοχή του αναπνευστικού μυός, οι επιδόσεις σε δοκιμές 50m και 200m, η αντίληψη της προσπάθειας και η δύσπνοια αξιολογήθηκαν πριν και μετά το πρόγραμμα παρέμβασης.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι παράμετροι της αναπνευστικής λειτουργίας, η έκταση του θώρακα, η δύναμη & αντοχή των αναπνευστικών μυών και οι επιδόσεις, βελτιώθηκαν μόνο στην ομάδα που ακολουθούσε επιπλέον πρόγραμμα ενδυνάμωσης των αναπνευστικών μυών.
Επιπλέον, η αντιληπτή άσκηση και η δύσπνοια ήταν χαμηλότερα στην ομάδα RMET και στις δύο δοκιμές (δηλαδή, 50m και 200m).

Κατά συνέπεια, η προπόνηση κολύμβησης που σχετίζεται με το RMET ήταν πιο αποτελεσματική από την προπόνηση κολύμβησης μόνο στη βελτίωση των κολυμβητικών επιδόσεων.
Ως εκ τούτου, η προπόνηση ενδυνάμωσης των αναπνευστικών μυών (RMET) μπορεί να θεωρηθεί αξιόλογο εργογενικό βοήθημα για νέους ανταγωνιστικούς κολυμβητές.

Key Points:

Η προπόνηση με ενδυνάμωση των αναπνευστικών μυών βελτιώνει την απόδοση.
Η ενδυνάμωση των αναπνευστικών μυών βελτιώνει τις παραμέτρους της λειτουργίας του αναπνευστικού συστήματος, την έκταση του θώρακα, τη δύναμη των αναπνευστικών μυών και την αντοχή.
Η προπόνηση ενδυνάμωσης των αναπνευστικών μυών μειώνει την αντιληπτή άσκηση και τη δύσπνοια.
Η προπόνηση ενδυνάμωση των αναπνευστικών μυών μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντική εργογενική βοήθεια για νέους ανταγωνιστικούς κολυμβητές.

Δείτε το σύνολο της μελέτης εδώ.