Όπως γνωρίζουμε, η σοβαρή και ακόμη και η μέτρια στυτική δυσλειτουργία είναι ένα διαδεδομένο πρόβλημα που επηρεάζει περίπου το ένα τέταρτο των ανδρών. Είναι μια κατάσταση που προκαλείται από ψυχολογικούς παράγοντες, όπως το στρες ή το άγχος, ή φυσιολογικούς, όπως ορμονικές αλλαγές, γήρανση ή νόσο του Peyronie. Η στυτική δυσλειτουργία είναι επίσης μια χρόνια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εργασία και στην κρεβατοκάμαρα. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές επιλογές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της από του στόματος φαρμακευτικής αγωγής, των αντλιών κενού και των εμφυτευμάτων πέους. Ωστόσο, πολλοί άνδρες αντιμετωπίζουν τη στυτική δυσλειτουργία με μια εναλλακτική προσέγγιση γνωστή ως χαμηλής έντασης εξωσωματική θεραπεία κρουστικών κυμάτων (LI-ESWT). Αυτή η μη επεμβατική θεραπεία βασίζεται σε εστιασμένα ηχητικά κύματα για την τόνωση και την ενίσχυση της φυσικής διαδικασίας επούλωσης του σώματος.

Αιτίες στυτικής δυσλειτουργίας

Αν και η στυτική δυσλειτουργία είναι μια κοινή κατάσταση, υπάρχουν πολλές αιτίες. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την έρευνα ανικανότητας, μπορεί να προκληθεί από οποιονδήποτε αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών αλλαγών, της κακής ροής του αίματος, της νόσου του Peyronie, του χρόνιου πυελικού πόνου, της ριζικής προστατεκτομής ή μιας ψυχολογικής κατάστασης. Η πιο κοινή αιτία στυτικής δυσλειτουργίας σε ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία είναι η γήρανση, η πιο κοινή μορφή στυτικής δυσλειτουργίας. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν ασθένειες, φάρμακα και τραυματισμούς.

Το πιο κοινό σύμπτωμα της στυτικής δυσλειτουργίας είναι η μειωμένη στύση ή ακόμα και η πλήρης έλλειψη στύσης σε ασθενείς με σοβαρή στυτική δυσλειτουργία. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Μερικοί άνδρες δυσκολεύονται να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν στύση. Άλλοι έχουν προβλήματα με την πρόωρη εκσπερμάτωση. Πολλοί άνθρωποι με μέτρια στυτική δυσλειτουργία μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν ότι το έχουν.

Άλλες αιτίες στυτικής δυσλειτουργίας

Όπως αναφέρθηκε, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκληθεί από οποιονδήποτε αριθμό παραγόντων. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ορμονικές αλλαγές
  • Κακή ροή αίματος
  • Φάρμακα
  • Ψυχολογικά προβλήματα
  • Τραυματισμούς
  • Πίεση
  • Ηλικία

Εάν αντιμετωπίζετε στυτική δυσλειτουργία, είναι σημαντικό να συζητήσετε το πρόβλημα με το γιατρό σας. Μπορεί να έχετε άλλες συνθήκες υγείας που μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία.

Επιλογές θεραπείας

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια διαδεδομένη κατάσταση. Επηρεάζει περίπου το 25% των ανδρών κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο, είναι θεραπεύσιμη. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές θεραπείας. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Τα από του στόματος φάρμακα. Sildenafil, vardenafil, tadalafil και avanafil είναι από του στόματος φάρμακα που αντιμετωπίζουν τη στυτική δυσλειτουργία αυξάνοντας τις επιδράσεις του μονοξειδίου του αζώτου, μιας φυσικής χημικής ουσίας που παράγεται από το σώμα και χαλαρώνει τους μυς του πέους.
  • Αντλίες κενού. Μια συσκευή συστολής κενού (VCD) είναι μια εξωτερική αντλία που ένας άνδρας που πάσχει από στυτική δυσλειτουργία (ED) μπορεί να χρησιμοποιήσει για να πάρει και να διατηρήσει μια στύση. Η αντλία βοηθά στην ανέγερση του πέους και μια ζώνη που συνδέεται με την αντλία βοηθά στη διατήρηση της στύσης.
  • Εμφυτεύματα πέους. Ένα εμφύτευμα πέους είναι μια χειρουργικά εμφυτευμένη συσκευή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, της νόσου του Peyronie, του ισχαιμικού πριαπισμού, της παραμόρφωσης και οποιουδήποτε σοβαρού τραυματισμού στο πέος, καθώς και της φαλλοπλαστικής στους άνδρες και της φαλλοπλαστικής και της μετιδιοπλαστικής στη χειρουργική επέμβαση μετάβασης φύλου από γυναίκα σε άνδρα.
  • Θεραπεία ένεσης. Η θεραπεία ένεσης εγχέει φάρμακο απευθείας στο πέος χρησιμοποιώντας μια μικροσκοπική βελόνα. Το φάρμακο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας περισσότερο αίμα να ρέει στο πέος, με αποτέλεσμα τη στύση.
  • Χειρουργικά εμφυτεύματα. Τα εμφυτεύματα πέους είναι συσκευές που εμφυτεύονται στο πέος για να βοηθήσουν τους άνδρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία (ED) να επιτύχουν στύση. Όταν άλλες θεραπείες στυτικής δυσλειτουργίας αποτυγχάνουν, συνήθως συνιστώνται εμφυτεύματα πέους. Τα εμφυτεύματα πέους ταξινομούνται σε δύο τύπους: ημιάκαμπτα και φουσκωτά.
  • Εξωσωματική θεραπεία κρουστικών κυμάτων. Η θεραπεία κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης είναι η κλινική ονοματολογία για αυτή τη θεραπεία που χρησιμοποιείται από τους ουρολόγους (LI-ESWT). Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μια μικροσκοπική συσκευή που μοιάζει με ραβδί εκπέμπει εστιασμένα ηχητικά κύματα για να διεγείρει τον ιστό του πέους και να αυξήσει τη ροή του αίματος, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάρρωσης.

Η πιο κοινή θεραπευτική επιλογή για τη στυτική δυσλειτουργία είναι από του στόματος φάρμακα.

Τι είναι η εξωσωματική θεραπεία κρουστικών κυμάτων

Η εξωσωματική θεραπεία κρουστικών κυμάτων είναι μια μη επεμβατική θεραπεία κρουστικών κυμάτων που χρησιμοποιεί εστιασμένα κρουστικά κύματα για να τονώσει και να ενισχύσει τη φυσική διαδικασία επούλωσης του σώματος. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της τενοντίτιδας, αγκώνα τένις, και κήλη δίσκων. Ενώ η εξωσωματική θεραπεία με κρουστικά κύματα είναι μια νέα αποτελεσματική θεραπεία, η θεραπεία με κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης έχει αποδειχθεί ότι είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία σε επαναλαμβανόμενες κλινικές δοκιμές.

Πώς λειτουργεί;

Η θεραπεία λειτουργεί χρησιμοποιώντας μια συσκευή κρουστικών κυμάτων που εστιάζει τα ηχητικά κύματα στην περιοχή του σώματος όπου χρειάζεται. Αυτά τα κύματα διεγείρουν τη φυσική διαδικασία επούλωσης του σώματος και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου στην περιοχή.

Τα οφέλη της εξωσωματικής θεραπείας πέους κρουστικών κυμάτων

Η εξωσωματική θεραπεία κρουστικών κυμάτων είναι μια μη επεμβατική θεραπεία που χρησιμοποιεί εστιασμένα ηχητικά κύματα για να τονώσει και να ενισχύσει τη φυσική διαδικασία επούλωσης του σώματος. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της τενοντίτιδας, αγκώνα τένις, και κήλη δίσκων.

Αυτή η θεραπεία έχει πολλά οφέλη, όπως:

  • Μη επεμβατική
  • Ανώδυνος
  • Απλό στη χρήση
  • Μη χειρουργικά
  • Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας
  • Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων
  • Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων

Τα αποτελέσματα της εξωσωματικής θεραπείας πέους με κρουστικά κύματα

Μια κλινική δοκιμή του 2010 σε 20 άνδρες με στυτική δυσλειτουργία διαπίστωσε ότι μετά από 12 συνεδρίες θεραπείας με κρουστικά κύματα, όλοι οι άνδρες ανέφεραν βελτίωση στη σεξουαλική τους λειτουργία. Δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Πιο εκτεταμένες μελέτες πρέπει να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα αυτής της μικρής μελέτης πριν αυτή η θεραπεία μπορεί να προταθεί ως θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία.

Παρά αυτή την πολλά υποσχόμενη μελέτη, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν έχει εγκρίνει τη θεραπεία κρουστικών κυμάτων ως θεραπεία ED.

Η έγκριση του FDA για νέες θεραπείες συνοδεύεται πάντα από συστάσεις που πρέπει να ακολουθήσουν οι γιατροί και πληροφορίες σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που κοινοποιούνται στους ασθενείς.

Συζητήστε με το γιατρό σας για να μάθετε εάν η θεραπεία με κρουστικά κύματα είναι η σωστή επιλογή για εσάς.

Τι δείχνουν άλλες μελέτες για το Li-ESWT;

Υπήρξαν αρκετές κλινικές μελέτες σχετικά με την έρευνα ανικανότητας που δημοσιεύθηκε στο J Sex Med (The Journal of Sexual Medicine) και άλλη επιστημονική βιβλιογραφία που μελετά τη νόσο του Peyronie, σχετικά με την εξωσωματική θεραπεία κρουστικών κυμάτων για την υγεία των ανδρών Εδώ είναι μερικά από τα αποτελέσματα:

Μια βραχυπρόθεσμη σειρά κλινικών δοκιμών σχετικά με την έρευνα ανικανότητας το 2016 διαπίστωσε ότι η θεραπεία με κρουστικά κύματα είναι ευεργετική. Μετά από μια συστηματική ανασκόπηση, η ανάλυση δεδομένων έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα της θεραπείας ήταν καλύτερη από τις ιατρικές συσκευές εικονικού φαρμάκου. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα ήταν σε εξέλιξη κατά τη δημοσίευση, αλλά τα προκαταρκτικά στοιχεία είναι ελπιδοφόρα.

Σε μια κλινική δοκιμή του Χονγκ Κονγκ του 2019, Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή στο LI-ESWT (χαμηλής έντασης εξωσωματική θεραπεία κρουστικών κυμάτων) είναι αποτελεσματική σε διάφορες ιατρικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της νεοαγγείωσης σε καρδιακή ισχαιμία, μη θεραπευτικές πληγές, ED και σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου. Επιπλέον, η μελέτη sex med διατήρησε τα κριτήρια αποκλεισμού των ατόμων με εμφυτεύματα πέους και διάφορους καρκίνους. Τα κριτήρια ένταξης ήταν απλά ασθενείς ηλικίας 20 ~ 70 ετών άνδρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία για πάνω από έξι μήνες.

Το 2018, μια κλινική δοκιμή για τη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας μετά από εξωσωματική θεραπεία κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης (LI-ESWT) σε ασθενείς με αγγειογενή στυτική δυσλειτουργία (ED) ήταν επίσης μια αποτελεσματική θεραπεία για τη βελτίωση της αιμοδυναμικής του πέους σύμφωνα με τυχαίες ελεγχόμενες δοκιμές.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι ο αγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας;

Όταν τα αιμοφόρα αγγεία αρχίζουν να σχηματίζονται, πολλά κύτταρα παράγουν μια πρωτεΐνη σήματος παράγοντα αγγειακής διαπερατότητας. Αυτή η πρωτεΐνη στέλνει ένα μήνυμα σε άλλα κύτταρα να κάνουν περισσότερα αιμοφόρα αγγεία. Μια υποοικογένεια αυξητικών παραγόντων που προέρχονται από αιμοπετάλια ονομάζεται αυξητικοί παράγοντες κυστίνης-κόμπου. Ο VEGF είναι μέρος αυτής της ομάδας και ονομάζεται VEGF.

Μπορεί η εξωσωματική θεραπεία κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης να βοηθήσει στη νόσο του Peyronie;

Το LI-ESWT μπορεί να βοηθήσει με τη νόσο του Peyronie! Η χαμηλής έντασης εξωσωματική θεραπεία κρουστικών κυμάτων επηρεάζει τη νόσο του Peyronie μειώνοντας την ταλαιπωρία που προκαλείται από την πανώλη και ενισχύοντας τη στύση του πέους και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Πώς βοηθά η εξωσωματική θεραπεία κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης στη στυτική λειτουργία;

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μια μικροσκοπική συσκευή που μοιάζει με ραβδί εκπέμπει εστιασμένα ηχητικά κύματα για να διεγείρει τον ιστό του πέους και να προωθήσει τη ροή του αίματος, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης. Τα κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης έχουν επίσης αποδειχθεί ότι διεγείρουν την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων και τη βελτίωση της ροής του αίματος στο πέος, τα οποία είναι απαραίτητα για την εμφάνιση στύσεων.

Πόσο γρήγορα μπορεί η χαμηλής έντασης εξωσωματική θεραπεία κρουστικών κυμάτων να θεραπεύσει τη στυτική δυσλειτουργία;

Η πλειοψηφία των ατόμων που λαμβάνουν θεραπεία κρουστικών κυμάτων για στυτική δυσλειτουργία βλέπουν βελτιώσεις μέσα σε έναν έως τρεις μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πρώτα αποτελέσματα (κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων) μπορεί να είναι μάλλον θεαματικά. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη επαρκής μακροπρόθεσμη μελέτη και δεδομένα για να καθοριστεί πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί η θεραπεία, εάν τα οφέλη της θεραπείας θα μπορούσαν να εξασθενήσουν ή εάν θα χρειαστείτε περαιτέρω θεραπεία στο δρόμο (εάν καθόλου). Ωστόσο, υπάρχουν πλέον συσκευές στο σπίτι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μακροπρόθεσμα για τη διατήρηση θετικών αποτελεσμάτων.