Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο, με 2.5 εκατομμύρια ανθρώπους να βασίζονται σε τακτική θεραπεία αιμοκάθαρσης λόγω νεφρικής ανεπάρκειας. Εάν δεν υπάρχει όργανο δότη διαθέσιμο σε αυτό το κρίσιμο στάδιο ή εάν μία μεταμόσχευση αντενδείκνυται, η αιμοκάθαρση είναι η μόνη επιλογή για αποτελεσματική θεραπεία. Παρ’ όλο που μπορεί να είναι μία βραχυπρόθεσμη λύση, η αιμοκάθαρση μπορεί να αντικαταστήσει τη λειτουργία των νεφρών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με την αιμοκάθαρση, το αίμα καθαρίζεται έξω από το σώμα με τη χρήση ειδικών φίλτρων, πριν ξαναμπεί στο σώμα. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της ενυδάτωσης και της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών, καθώς και για την εξάλειψη των μεταβολικών υποπροϊόντων και τοξινών.

Φυσιολογικά, τα νεφρά έχουν διάφορα καθήκοντα, όπως τη ρύθμιση των ηλεκτρολυτών και την ισορροπία νερού, όπως επίσης και τη παραγωγή ορμονών. Η συγκέντρωση ηλεκτρολυτών απαιτεί προσεκτική ρύθμιση, αφού ακόμη και οι μικρότερες αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες, όπως η καρδιακή αρρυθμία. Προκειμένου οι ασθενείς να διατηρήσουν την ποιότητα ζωής τους και να βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη πρόγνωσή τους, οι ρυθμίσεις της αιμοκάθαρσης πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά, ειδικά για την κατάσταση ενυδάτωσης του ασθενούς, καθώς και τις τοξίνες και τους ηλεκτρολύτες στο αίμα τους. Συχνά, το βάρος του ασθενούς χρησιμοποιείται ως μονάδα μέτρησης για την κατάσταση ενυδάτωσής του, παρά το γεγονός ότι ως μοναδική τιμή είναι πολύ ανακριβής. Το βάρος δεν μπορεί να αποδώσει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ισορροπία του νερού, καθώς το βάρος επηρεάζεται σημαντικά από αλλαγές στο λίπος ή τη μυϊκή μάζα. Καθώς ακόμα και οι μικρές μεταβολές υγρών μπορεί να υποδηλώνουν ανεπαρκή ρύθμιση της αιμοκάθαρσης, η ακριβής μέτρησή τους μέσω του βάρους είναι πολύ δύσκολη.

Ο Αναλυτής seca mBCA προσφέρει μία ιδιαίτερα επακριβή μέθοδο για την ανάλυση της σωματικής σύστασης του ασθενούς. Μέσω βιοηλεκτρικής εμπέδησης, ο seca mBCA καθορίζει με ακρίβεια τα ποσοστά τη λιπώδους μάζας και μυών, καθώς και το σύνολο υγρών στο σώμα. Ο seca mBCA μπορεί να ανιχνεύσει ακόμα και τις μικρές μεταβολές των υγρών μέσα στο σώμα, κι ως εκ τούτου συμβάλει σημαντικά στη βελτιστοποίηση της διαδικασίας της αιμοκάθαρσης.

seca mBCA

Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό κλινικό παράδειγμα:

Μια ασθενής 62 χρονών υποβάλλεται σε τακτική θεραπεία αιμοκάθαρσης τα τελευταία οχτώ χρόνια. Πριν από κάθε θεραπεία η ασθενής ζυγίζει 87.5 κιλά, και μετά τη θεραπεία το βάρος της μειώνεται στα 86.1 κιλά. Η αιμοκάθαρση επομένως φίλτραρε 1.4 κιλά περίσσιου νερού. Ωστόσο, το βάρος της ασθενούς δεν είναι μια ακριβής ένδειξη της πραγματικής κατάστασης ενυδάτωσής της μετά τη θεραπεία και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα υπερβολικής ποσότητας του νερού.

Η ανάλυση της σωματικής σύστασης της ασθενούς με τον seca mBCA αποδεικνύει ότι η αιμοκάθαρση μείωσε το εξωκυτταρικό νερό από 17.9 κιλά σε 16.6 κιλά. Αυτή η τιμή αντιστοιχεί όντως στη καταμετρημένη μεταβολή του βάρους, αποδεικνύοντας ότι οι ρυθμίσεις της αιμοκάθαρσης της ασθενούς είναι καλά ρυθμισμένες.

Στο παράδειγμά μας, η διαγραμματική ανάλυση θα μας επιβεβαιώσει με μια ματιά τα παραπάνω αποτελέσματα. Η αρχική μέτρηση πριν από την αιμοκάθαρση επιστρέφει μια τιμή (BIVA) στο εύρος της λευκής έλλειψης (95), υποδεικνύοντας μια σημαντική αύξηση στον όγκο του εξωκυτταρικού νερού. Ωστόσο, η δεύτερη μέτρηση μετά την αιμοκάθαρση δείχνει ότι η τιμή έχει μετατοπιστεί στο εύρος της πράσινης/φυσιολογικής έλλειψης (50) καταδεικνύοντας ότι η κατάσταση ενυδάτωσης έχει εξομαλυνθεί – ρυθμίσεις αιμοκάθαρσης σωστά ρυθμισμένες.

Δείτε ένα αντίστοιχο παράδειγμα μη επιτυχούς θεραπείας αιμοκάθαρσης.

Δείτε το ιατρικό υπόβαθρο του Αναλυτή seca mBCA.

Με τη χρήση του seca mBCA, οι ρυθμίσεις της αιμοκάθαρσης μπορούν να παρακολουθούνται με ακρίβεια και αν είναι απαραίτητο, να καθορίζονται σε πρώιμο στάδιο ώστε να αποφεύγονται σοβαρές επιπλοκές στους ασθενείς.