Η άσκηση είναι αναμφισβήτητα καλή για την υγεία μας. Η τακτική σωματική άσκηση όχι μόνο επηρεάζει θετικά το σώμα και την ψυχή μας, αλλά επίσης μειώνει τον κίνδυνο μιας ποικιλίας ασθενειών. Ωστόσο ενίοτε προκαλεί προβλήματα.

Οι τραυματισμοί στους συνδέσμους, τους τένοντες, τους μύες και τα κατάγματα είναι συνηθισμένοι ανάμεσα στους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες αθλητές. Αυτό οφείλεται συνήθως σε ανεπαρκή προθέρμανση, υπερβολική ένταση, λανθασμένη στάση σώματος και υπερβολική εξωτερική πίεση.
Σε ανταγωνιστικά αθλήματα, οι τραυματισμοί μαλακών μορίων είναι ιδιαίτερα συχνοί. Ενώ η διάρκεια της ανάρρωσης είναι συνήθως άνευ σημασίας για τα ερασιτεχνικά αθλήματα, η διάρκεια απουσίας για τους επαγγελματίες αθλητές μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην καριέρα τους.
Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, οι αθλητές και οι γιατροί τους θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά την ανάρρωσή τους προκειμένου να θεραπευτούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, να συνεχίσουν την προπόνησή τους και να αποκαταστήσουν την αγωνιστική τους ικανότητα.
Το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία αποτελούν τις καλύτερες μεθόδους για τη διάγνωση και την ταξινόμηση τραυματισμών μαλακών μορίων. Μετά τη διάγνωση, η ανάλυση με τη μέθοδο της Βιοεμπέδησης (BIA) και τη χρήση του seca mBCA παρέχει μια εύκολη, λιγότερο δαπανηρή και μη επεμβατική μέθοδο για τη μέτρηση των φυσικών αλλαγών και την παρακολούθηση της αποκατάστασης ενός αθλητή κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής του.

Ο seca mBCA είναι η μόνη συσκευή ΒΙΑ που διαθέτει κατηγοριοποίηση Ιατροτεχνολογικού Μηχανήματος με συγκριτικές του «Χρυσού Κανόνα» (MRI & DEXA) μελέτες. Ακόμα και οι μικρότερες αλλαγές στη σύνθεση του σώματος μπορούν να ανιχνευθούν, γεγονός που κάνει πολύ πιο εύκολη την επιλογή της σωστής θεραπείας.

Τα οφέλη του seca mBCA απεικονίζονται καλύτερα με το παράδειγμα ενός 26χρονου ποδοσφαιριστή που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Ο Αχίλλειος τένοντας του ποδοσφαιριστή υπέστη ρήξη και ο γιατρός του αποφάσισε να τον θεραπεύσει χρησιμοποιώντας μια συντηρητική θεραπεία, η οποία τον υποχρέωσε να κάνει ένα διάλειμμα από το ποδόσφαιρο για αρκετές εβδομάδες.
Η ανάρρωση που ακολούθησε παρακολουθήθηκε τακτικά με τη χρήση του seca mBCA ώστε να καθοριστεί ο καλύτερος χρόνος κατά τον οποίο θα μπορούσε να ξαναρχίσει την κανονική του προπόνηση και να συμμετάσχει ξανά σε αγώνες.
Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης των 22 εβδομάδων, το σωματικό του βάρος παρέμεινε φαινομενικά το ίδιο. Ωστόσο, η ανάλυση με τον seca mBCA ήταν σε θέση να αποκαλύψει εκτεταμένες φυσικές εσωτερικές αλλαγές.

Στην πραγματικότητα, η σχετική λιπώδης μάζα του αυξήθηκε στο διάστημα που απείχε από την προπόνηση, ενώ η αναλογία της μυϊκής μάζας του μειώθηκε. Παρά το σταθερό του βάρος, υπήρξε μια αρνητική μετατόπιση της συνολικής σωματικής του σύνθεσης. Η προπόνηση που ακολούθησε ανέτρεψε αυτήν την τάση.
Αναλύοντας τη σύνθεση του σώματος του αθλητή, ο φυσιοθεραπευτής του ήταν σε θέση να προσδιορίσει τη μυϊκή μάζα στα επιμέρους άκρα και έτσι να ρυθμίσει καλύτερα την προπόνησή του.
Μέχρι το τέλος της αποκατάστασης, η σύνθεση του σώματος του απέκλινε ελάχιστα από την προηγούμενη κατάστασή του πριν υποστεί τον τραυματισμό. Χάρη στην τακτική ανάλυση με τον seca mBCA και την ατομική φυσιοθεραπεία, κατάφερε να επανέλθει και να συνεχίσει με επιτυχία το άθλημα του.
Κατεβάστε σε pdf το συγκεκριμένο παράδειγμα καθώς και την ιατρική του τεκμηρίωση.

O seca mBCA υποστηρίζει την ανάρρωση των αθλητών που αγωνίζονται, καθιστώντας ευκολότερες τις θεραπείες και προσαρμόζοντάς τες ανάλογα, στον κάθε ασθενή. Οι πληροφορίες που παρέχονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιστοποιήσουν και να συντομεύσουν την αποκατάσταση, καθώς επίσης να καθορίσουν με ακρίβεια το χρόνο που θα μπορέσουν οι αθλητές - επαγγελματίες ή ερασιτέχνες - να επιστρέψουν στο άθλημά τους.