Έχετε ποτέ πραγματικά σκεφτεί το φωτισμό που χρησιμοποιείτε – πέρα από το πόσο φωτεινός είναι και πόση ενέργεια καταναλώνει;

Οι όροι «δείκτης απόδοσης χρώματος» (CRI), «ομοιογένεια», «θερμοκρασία χρώματος» και «θερμική διαχείριση» καθίστανται πια συνηθισμένοι στις περιγραφές ιατρικού φωτισμού. Ωστόσο, μπορεί κανείς να παρεξηγήσει αυτούς τους όρους ή ακόμα και να τους παραβλέψει κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το τι φωτισμός θα είναι κατάλληλος για τη δουλειά του.

Στην υγειονομική περίθαλψη, βλέπουμε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο κατάλληλος ιατρικός φωτισμός στα αποτελέσματα της υγείας των ασθενών. Μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια, μείωση των λανθασμένων διαγνώσεων κι αυξημένη αυτοπεποίθηση του επαγγελματία είναι μερικά από τα απτά οφέλη που μπορούν να επιτευχθούν.

- -- -

Χωρίς μεγένθυση και χωρίς φωτισμό. - Με μεγένθυση αλλά χαμηλό CRI. - Με μεγένθυση και LED με υψηλό CRI.

Προσθέτοντας φως στις λούπες σας

Τα κιάλια με μεγεθυντικές λούπες είναι ένα σύνηθες αντικείμενο στα περισσότερα οδοντιατρικά ιατρεία και πολλοί οδοντίατροι ενσωματώνουν τώρα και μια πηγή φωτός στα κιάλια τους. Ο στόχος είναι να αποκτήσουν ανεξαρτησία από τη παραδοσιακή λάμπα της καρέκλας (που πρέπει να τη μετακινούν συνεχώς στη κατάλληλη θέση και ρίχνει σκιές εκεί που δουλεύουν) ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν την ποιότητα της δουλειάς τους.

Η πρόθεση είναι καλή, αλλά αν προσεγγίσουμε αυτή την απόφαση μόνο όσον αφορά τη φωτεινότητα, διατρέχουμε τον κίνδυνο να μην εξετάσουμε ορισμένα σημαντικά στοιχεία που ξεχωρίζουν τον καλής ποιότητας ιατρικό φωτισμό.

Η ιστορία του φωτισμού: η αλλαγή από το αλογόνο (XHL) στο LED

Είμαστε τώρα στην εποχή του LED (light emitting diode) για προφανείς λόγους – εξοικονομεί ενέργεια, είναι συνήθως φωτεινότερο και διαρκεί πολύ περισσότερο από τους λαμπτήρες αλογόνου.

Η πρόκληση έρχεται όταν το χρησιμοποιούμε για ιατρικές εφαρμογές όπου το να έχεις φωτισμό που αναπαράγει με ακρίβεια τα χρώματα των ιστών και μια ομοιόμορφη δέσμη φωτός είναι εξίσου υψηλής σημασίας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το αλογόνο ήταν πάντα το «χρυσό πρότυπο» για τον ιατρικό φωτισμό, καθώς παρείχε μια σταθερή, ομοιόμορφη ακτίνα φωτός και το σημαντικότερο είχε υψηλό δείκτη απόδοσης χρώματος.

Εάν σκέφτεστε να κάνετε την αλλαγή, αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξετάσετε 5 βασικά στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να λάβετε την πιο ενημερωμένη απόφαση.

1. Δείκτης Απόδοσης Χρώματος

Αυτή είναι μια παγκόσμια μέτρηση που χρησιμοποιείται για να εκτιμήσει πόσο καλά το φως μπορεί να αναπαράγει τα χρώματα όπως εμφανίζονται φυσικά, με το 100 να είναι το τέλειο, πραγματικό χρώμα και το 0 να είναι πλήρως παραμορφωμένο. Ψάξτε για φωτισμό με Δείκτη Απόδοσης Χρώματος πάνω από 90.

2. Ομοιογένεια

Φωτισμός που έχει ένα καθορισμένο σημείο και ομοιόμορφη ένταση φωτός (χωρίς ασαφείς περιοχές). Όσο πιο ομοιογενές, τόσο το καλύτερο.

3. Μακροζωία

Θέλετε φωτισμό που να λειτουργεί περισσότερο. Θα χρειάζεται λιγότερες αντικαταστάσεις και μικρότερο κόστος συντήρησης.

4. Έλεγχος Έντασης

Το φωτεινό φως είναι καλό, αλλά δεν είναι απαραίτητο σε καταστάσεις που προκαλούν λάμψεις και ανεπιθύμητες αντανακλάσεις. Ένα φως που επιτρέπει την ακριβή ρύθμιση της έντασης ώστς να ταιριάζει στο περιβάλλον εργασίας είναι ιδανικό.

5. Θερμική διαχείριση

Μια λυχνία LED μπορεί να μην μεταφέρει θερμότητα σε έναν ασθενή, αλλά λειτουργεί με υψηλές θερμοκρασίες. Η διαχείριση αυτής της "λειτουργικής" θερμοκρασίας είναι σημαντική για την ασφάλεια των χρηστών και τις σωστές επιδόσεις όλων των άλλων στοιχείων καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Με λίγα λόγια...

Πριν κάνετε το βήμα για να προσθέσετε το νέο LED LoupeLight 2 της Heine στις λούπες σας, σκεφτήτες ποιες πτυχές του φωτισμού είναι πιο σημαντικές για σας και χρησιμοποιήστε τις ως σημεία αναφοράς για να αξιολογήσετε της επιλογές σας – με τις ραγδαίες εξελίγεις στην τεχνολογία LED, ίσως να εκπλαγείτε ευχάριστα.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Φωτισμό LED LoupeLight 2 της Heine εδώ:

Heine LED LoupeLight 2