Άρθρα

Με τις διακοπές των Χριστουγέννων & του Νέου Έτους να βρίσκονται πολύ κοντά, οι ερευνητές ενοχοποιούν την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης για το ότι οι Αμερικανοί είναι πιο παχύσαρκοι από ποτέ.
Το πρόβλημα της περίσσειας σωματικού λίπους βρίσκεται στα περισσότερα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, αλλά και σε πολλά άτομα με φυσιολογικό βάρος. Αυτό οφείλεται συχνά σε υπερβολικό λίπος στην κοιλιά, που συχνά συνδέεται με αυξημένο λίπος γύρω από την καρδιά, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διάφορα καρδιακά προβλήματα.
Οι ερευνητές συνιστούν το λόγο «μέσης προς ύψος» (waist-to-height ratio) ως πολύτιμο κλινικό δείκτη υπερβολικού κινδύνου για όλους, με την απλή σύσταση ότι η μέτρηση της μέσης οφείλει να είναι μικρότερη από το μισό του ύψους.

Πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικοί είναι οι νεφροί, όταν πλέον δεν λειτουργούν σωστά. Περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ενώ σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την αιμοκάθαρση ή χρειάζονται μεταμόσχευση νεφρού λόγω νεφρικής ανεπάρκειας σε τελικό στάδιο. Για τους ασθενείς που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, η συστηματική παρακολούθηση της σύστασης του σώματος, και κυρίως της ενυδάτωσης, είναι απαραίτητη για την αναγνώριση οποιασδήποτε κατακράτησης υγρών προτού εξελιχθεί σε αντιληπτό οίδημα.

Κατά την εξατομικευμένη διαχείριση του καρκίνου, η διατροφική κατάσταση και η σύνθεση του σώματος των ογκολογικών ασθενών αποτελούν τις σημαντικότερες παραμέτρους που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία τους. Ο ιατρικά πιστοποιημένος αναλυτής Seca mBCA πραγματοποιεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τμηματική ανάλυση του σώματος και ανιχνεύει εύκολα ακόμα και τις πιο μικρές αλλαγές στη σύνθεση του. Η δυνατότητα άμεσης αναπροσαρμογής της θεραπείας, αυξάνει την αποτελεσματικότητά της και μειώνει την εμφάνιση παρενεργειών.

Το ενδοσπλαχνικό λίπος, στο εσωτερικό του σώματος δεν είναι ορατό με την πρώτη ματιά και ο δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) παρέχει ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με την αναλογία του. Άτομα με φυσιολογικό βάρος μπορεί να έχουν αυξημένο σπλαχνικό λίπος και αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η ραγδαία αύξηση της μικροβιακής αντοχής, καθιστά όλο και πιο συχνά αναγκαία την χρήση ισχυρότερων αντιβιοτικών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μολυσματικές ασθένειες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά & άμεσα. Η ανάπτυξη νέων αντιμικροβιακών επιφανειών και η χρήση αποτελεσματικότερων μεθόδων απολύμανσης θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Σε μεσήλικες υπογοναδικούς παχύσαρκους άνδρες, η μονοετής θεραπεία T ήταν ασφαλής και βελτίωσε τις καρδιομεταβολικές και ορμονικές παραμέτρους. Καταδείξαμε καταρχάς ότι η απόσυρση Τ καθορίζει μια επιστροφή πίσω στο υπογοναδισμό μέσα σε 6 μήνες, με απώλεια των βελτιώσεων που επιτεύχθηκαν στο καρδιαγγειακό και στη σύνθεση σώματος.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη εγκατάσταση συστήματος πλήρους διαχείρισης καρδιοτοκογραφήματος (NST) στο Μαιευτήριο Μητέρα.

Η μέθοδος της βιοηλεκτρικής εμπέδησης BIA είναι μία καθιερωμένη μέθοδος για την ανάλυση της σύνθεσης του σώματος του ασθενούς, με πολλές κλινικές εφαρμογές κυρίως στον τομέα της διατροφής, της αποκατάστασης και της αθλητιατρικής. Τα τελευταία χρόνια το επιστημονικό ενδιαφέρον έχει ενταθεί όσον αφορά τη χρήση της BIA στην μονάδα εντατικής θεραπείας, για τον έλεγχο της ενυδάτωσης και της διατροφικής κατάστασης ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.