Το σπλαχνικό λίπος είναι λίπος που αποθηκεύεται γύρω από διάφορα σημαντικά όργανα στη κοιλιακή χώρα, όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και τα έντερα. Είναι φυσιολογικό να έχουμε ένα ποσοστό σπλαχνικού λίπους, καθώς είναι αυτό που δημιουργεί την απόσταση μεταξύ των οργάνων. Αλλά, όσο αυξάνεται το ποσοστό του σπλαχνικού λίπους, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος της φλεγμονής και κατά συνέπεια αυξάνεται η πιθανότητα σοβαρών προβλήματων υγείας.

Το σπλαχνικό λίπος αναστέλλει την αδιπονεκτίνη, μια ορμόνη που εμπλέκεται στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης, όπως επίσης και στον καταβολισμό των λιπαρών οξέων. Ως αποτέλεσμα, το σώμα μας παράγει περισσότερο λίπος απ' ότι χρειαζόμαστε. Το υψηλό ποσοστό σπλαχνικού λίπους στη συνέχεια επηρεάζει και την ινσουλίνη, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.

Αλλά πως μετράμε το σπλαχνικό λίπος;

Υπάρχουν διάφοροι πρόχειροι τρόποι για να δούμε αν έχουμε αυξημένο λιπώδη ιστό, αλλά οι πιο επακριβείς μέθοδοι προσδιορισμού του σπλαχνικού λίπους είναι η μαγνητική τομογραφία και η ανάλυση σύστασης σώματος (λιπομέτρηση).

Ο ιατρικά πιστοποιημένος αναλυτής σύνθεσης σώματος seca mBCA είναι σε θέση να μετρήσει τη σύνθεση του σώματος γρήγορα, μη επεμβατικά και με εντυπωσιακά υψηλή ακρίβεια. Μπορεί να ανιχνεύσει ακόμα και τα πρώτα στάδια της σπλαχνικής παχυσαρκίας.

Τα καλά νέα;

Είναι εύκολο να μειώσουμε το σπλαχνικό λίπος με ισορροπημένη διατροφή στα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής και καθημερινή φυσική δραστηριότητα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η διαλειμματική άσκηση είναι αποτελεσματικότερη στην μείωση του λιπώδους ιστού. Είναι σημαντικό ωστόσο να γίνεται και η κατάλληλη παρακολούθηση της σύστασης του σώματος κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ώστε οποιεσδήποτε αλλαγές στη σύσταση του σώματος να εντοπίζονται άμεσα και να γίνεται προσαρμογή της θεραπείας εγκαίρως. Αυτό γίνεται εύκολα κι αποτελεσματικά με τακτικές μετρήσεις με τον αναλυτή seca mBCA.

ΒΡΕΙΤΕ ΤON ΕΔΩ