Άμεση & Έμμεση Οφθαλμοσκόπηση

 11/06/2013  Άρθρα

Το οφθαλμοσκόπιο είναι ένα ιατρικό όργανο που χρησιμοποιείται στην εξέταση του ματιού. Είναι πολύ σημαντικό για ένα γιατρό να είναι σε θέση να δει το εσωτερικό του οφθαλμού, συμπεριλαμβανομένου του αμφιβληστροειδή, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού. Αν και πιο συχνά χρησιμοποιείται για τη διάγνωση παθήσεων των ματιών, οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται μέσω μιας εξέταση των ματιών μπορεί να είναι χρήσιμες και σε άλλες ιατρικές ειδικότητες, όπως καρδιολογία, νευρολογία, και παιδιατρική.

Η απεικόνιση του βυθού πραγματοποιείται είτε από την άμεση είτε έμμεση οφθαλμοσκόπηση. Στην άμεση οφθαλμοσκόπηση οι προσπίπτουσες και οι ανακλώμενες ακτίνες μπορούν να διαχωριστούν με διάφορες μεθόδους, από ένα καθρέφτη ημιανακλώμενο, ένα καθρέφτη με ένα κεντρικό άνοιγμα ή ένα πρίσμα. Δυστυχώς αυτά δίνουν ένα μικρό οπτικό πεδίο. Στην έμμεση οφθαλμοσκόπηση ένας οφθαλμοσκοπικός φακός χρησιμοποιείται ώστε να αυξηθεί το οπτικό πεδίο διατηρώντας τον αμοιβαίο συσχετισμό μεταξύ της κόρης και του βυθού, αντίστοιχα του ασθενή και του παρατηρητή.

Άμεση οφθαλμοσκόπηση:

Η άμεση οφθαλμοσκόπιση πραγματοποιείται με το οφθαλμοσκόπιο, που είναι ένα φορητό οφθαλμολογικό εργαλείο. Έχει ενσωματωμένη πηγή φωτός, κάτοπτρο που στέλνει τις ακτίνες του φωτός στο βυθό του ματιού (μέσα από μικρή ή μυδριασμένη κόρη), καθώς και αρνητικές και θετικές διοπτρίες για την επίτευξη καλύτερης εστίας. Το είδωλο που βλέπει ο εξεταστής είναι μεγάλο (x15) και ορθό, ενώ το οπτικό πεδίο είναι μικρό.

Η Heine Optotechnik προσφέρει μια πλήρη σειρά άμεσων οφθαλμοσκοπίων, υψηλής λειτουργικής ποιότητας. Διαθέτουν μοναδικά χαρακτηριστικά όπως, Σύστημα Ασφαιρικών Οπτικών φακών (AOS) που εξαλείφει τις αντανακλάσεις του κερατοειδούς, μεγάλο εύρος θετικών και αρνητικών διοπτριών προσαρμοσμένων σε πλάκα αλουμινίου τοποθετημένη αεροστεγώς εμποδίζοντας δια βίου την εισχώρηση σκόνης. Τα οφθαλμοσκόπια Heine χρησιμοποιούν λαμπτήρες αλογόνου (XENON) αλλά και LED (CRI>95) προσφέροντας ομοιογενή φωτισμό με εξαιρετική χρωματική απόδοση (color rendering).

Έμμεση οφθαλμοσκόπηση:

Το έμμεσο οφθαλμοσκόπιο περιλαμβάνει μια φωτεινή πηγή, πού στερεώνεται στο κεφάλι του εξεταστή και ένα αμφίκυρτο φακό, συνήθως +20 διοπτριών, που κρατά ο εξεταστής με το χέρι του, μεταξύ φωτεινής πηγής και μυδριασμένου οφθαλμού και σε απόσταση περίπου 10 cm από αυτόν. Το είδωλο που βλέπει ο εξεταστής είναι μικρότερο από εκείνο της άμεσης οφθαλμοσκόπησης (x3), ανεστραμμένο, ενώ το οπτικό πεδίο είναι μεγαλύτερο.

Η Heine Optotechnik προσφέρει 3 τύπους έμμεσων οφθαλμοσκοπίων:

  1. Έμμεσο Οφθαλμοσκόπιο με κεφαλόδεσμο
  2. Έμμεσο Οφθαλμοσκόπιο σε σκελετό γυαλιών
  3. Φορητό Έμμεσο Οφθαλμοσκόπιο

Διαθέτουν μοναδικά χαρακτηριστικά που τα κατατάσσουν πρώτα σε παγκόσμιο επίπεδο:

  • Συγχρονισμένη σύγκλιση και ρύθμιση της παράλλαξης για κάθε μέγεθος κόρης χωρίς περιορισμό του οπτικού πεδίου
  • Εργονομικά σχεδιασμένο κεφαλόδεσμο
  • Τρισδιάστατη εικόνα ακόμα και στην μικρότερης διαμέτρου κόρης ματιού, μεγέθους 1mm, χωρίς την ανάγκη μυδρίασης
  • Πολλαπλές επιλογές τροφοδοσίας, ακόμα και χωρίς καθόλου καλώδια για πλήρη ελευθερία μετακινήσεων στο χώρο (Unplugged)

Δείτε εδώ όλα τα οφθαλμοσκόπια Heine