Με την εντερική σίτιση παρέχεται τροφή μέσω ενός σωλήνα απευθείας στο γαστρεντερικό σωλήνα. Παραγγέλνονται για ασθενείς με λειτουργικό γαστρεντερικό σωλήνα που αδυνατούν να καταναλώσουν αρκετή διατροφή από το στόμα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ο σωλήνας τροφοδοσίας μπορεί να παραμείνει στη θέση του για λίγες μέρες ή μόνιμα.
Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε τους τύπους των εντερικών σωλήνων σίτισης καθώς και τις επιπλοκές της εντερικής διατροφής και την απαιτούμενη νοσηλευτική φροντίδα.

Τι είναι ο υποσιτισμός;
Τα άτομα που αντιμετωπίζουν στρες λόγω ασθένειας μπορεί να έχουν αυξημένες μεταβολικές απαιτήσεις με μειωμένη ικανότητα να λαμβάνουν τροφή φυσιολογικά από το στόμα.
Ο παρατεταμένος περιορισμός θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό και την ανάγκη εναλλακτικής μεθόδου σίτισης, όπως η εντερική σίτιση.

Τύποι σωλήνων εντερικής σίτισης
Στις διαδικασίες εντερικής σίτισης όπως η γαστροτομία (μέσω του κοιλιακού τοιχώματος), της νιζανστοστομίας (απευθείας μέσω του λεπτού εντέρου) και της νανοεντερικής (μέσω της μύτης) χρησιμοποιούνται δύο κύριοι τύποι σωλήνων τροφοδοσίας: Οι προπυλωρικοί σωλήνες (πάνω από τον πυλωρικό σφιγκτήρα) και οι μεταπολυρικοί σωλήνες (πέρα από τον πυλωρικό σφιγκτήρα).

Ποιος μπορεί να λαμβάνει εντερική σίτιση;
Από τα μικρά παιδιά και τα βρέφη έως τους υπερήλικες, άτομα κάθε ηλικίας είναι επιλέξιμα για εντερική διατροφή. Όσοι χρειάζονται τροφοδοσία με σωλήνα μπορούν να ζήσουν με αυτήν την μέθοδο για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται.

Οι επιπλοκές της τροφοδοσίας με σωλήνα
Ακόμα κι αν η τροφοδοσία με σωλήνα παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά, οι ασθενείς διατρέχουν κίνδυνο για επιπλοκές όπως αναρρόφηση, κακή τοποθέτηση ή αποσύνθεση των σωλήνων, σύνδρομο επανατροφοδότησης, επιπλοκές που σχετίζονται με φάρμακα, ανισορροπία υγρών, λοίμωξη στο σημείο εισαγωγής και φράξιμο του σωλήνα κλπ.
Ένας φροντιστής πρέπει να αξιολογεί και να παρακολουθεί στενά το άτομο για να βεβαιωθεί έγκαιρα για πιθανά προβλήματα.

Στο πρόβλημα της απόφραξης στην εντερική σίτιση, η Bionix προσφέρει το βοήθημα DeClogger. Το Bionix Feeding Tube Declogger είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εργαλείο καθαρισμού σχεδιασμένο για να καθαρίζει τους εντερικούς σωλήνες τροφοδοσίας. Διαθέτει σπείρωμα και ευέλικτο σχεδιασμό που του επιτρέπει να προσαρμόζεται στο σχήμα του σωλήνα τροφοδοσίας για να μειώνει τον κίνδυνο διάτρησης του σωλήνα. Διατίθεται σε πέντε διαφορετικά μήκη και χρώματα για τον καθαρισμό κάθε τύπου σωλήνων σίτισης.

Επιθυμίες ασθενούς και εντερική σίτιση
Υπάρχουν διάφορα ηθικά ζητήματα γύρω από την εντερική σίτιση. Η τροφοδοσία με σωλήνα είναι μια μέθοδος ιατρικής θεραπείας, που σημαίνει ότι η τοποθέτηση, η συνεχιζόμενη θεραπεία και ο τερματισμός της διαδικασίας απαιτούν εξέταση των επιθυμιών του ατόμου. Όταν κάποιος δεν μπορεί να κοινοποιήσει ένα αίτημα εντερικής σίτισης, ο επαγγελματίας οφείλει να αποφασίσει προς το συμφέρον του, το οποίο ενίοτε απαιτεί τη διαβούλευση με άλλους παρόχους και μέλη της οικογένειας.