Η μαιευτική είναι ένα από τα παλαιότερα επαγγέλματα στον κόσμο. Η προέλευσή της μπορεί να ανιχνευθεί αρκετές χιλιετίες στην αρχαία Αίγυπτο. Στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, οι μαίες ήταν υψηλής κοινωνικής θέσης και αναφέρθηκαν στα γραπτά των Ελλήνων μελετητών και στην Παλαιά Διαθήκη. Ένα από τα πρώτα κείμενα της μαιευτικής είναι το "Περί Γυναικείων", ένα βιβλίο που γράφτηκε τον 2ο αιώνα από τον Έλληνα γιατρό Σορανό της Εφέσου.


Σήμερα, το προφίλ της εργασίας έχει γίνει εξαιρετικά εξειδικευμένο. Μια μαία παρακολουθεί την πορεία της εγκυμοσύνης και είναι σε θέση να κάνει το μεγαλύτερο μέρος των εξετάσεων. Στη συνέχεια φροντίζει για την προετοιμασία της γέννας, καθοδηγεί τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού και πραγματοποιεί την πρώτη εξέταση του νεογέννητου. Ωστόσο, η δουλειά της δεν τελειώνει με την παράδοση του μωρού. Τις επόμενες εβδομάδες, μια μαία παρέχει περαιτέρω καθοδήγηση στη μητέρα και στο νεογέννητο. Κατά τη διάρκεια τακτικών επισκέψεων, επιβλέπει την ανάρρωση της μητέρας από την εγκυμοσύνη, παρέχει συμβουλές σε νέους γονείς και παρακολουθεί την ανάπτυξη του παιδιού. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της ζωής τους, το ύψος, το βάρος και η περίμετρος της κεφαλής του παιδιού πρέπει να παρακολουθούνται στενά για να αναγνωρίζουν τις αποκλίσεις και τις αναπτυξιακές καθυστερήσεις όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Για το σκοπό αυτό, οι μαίες μπορούν να επιλέξουν από ένα μεγάλο αριθμό συστημάτων ακριβείας μέτρησης μήκους και βρεφοζυγών. Ειδικά σχεδιασμένος για φορητή χρήση, ο βρεφοζυγός seca 354 μπορεί να μεταφερθεί εύκολα σε κάθε επίσκεψη στο σπίτι. Πληροί όλες τις προυποθέσεις και μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια το βάρος ενός νεογέννητου, μέχρι 5 γραμμάρια ακριβώς. Η μεζούρα κρανιομέτρησης seca 212 και το βρεφικό αναστημόμετρο seca 210, επιτρέπουν την ταχεία και εύκολη μέτρηση της περιμέτρου της κεφαλής και του μεγέθους του παιδιού. Για τη δουλειά μιας μαίας σε νοσοκομεία, ο νέος βρεφοζυγός seca 336 i απλοποιεί και βελτιστοποιεί τις διαδικασίες εργασίας. Χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία wifi, οι βρεφοζυγοί της seca μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν σε ήδη υπάρχοντα δίκτυα γραφείων.

seca 354

seca 336 i









Η προαιρετική επέκταση ενός σαρωτή γραμμωτού κώδικα διευκολύνει τη διαδικασία ταυτοποίησης. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων μεταδίδονται ασύρματα και μπορούν να αποθηκευτούν απευθείας σε ψηφιακό αρχείο, επιταχύνοντας τις καθημερινές εργασίες και επιτρέποντας περισσότερο χρόνο για ολιστική περίθαλψη σε αυτό το σημαντικό στάδιο της ζωής. Με αυτές τις νέες τεχνολογίες, οι χρονοβόρες μεταφορές, οι συγχύσεις και τα ορθογραφικά λάθη ανήκουν στο παρελθόν. Όπως τα ιστορικά τους πρότυπα, οι σύγχρονες μαίες συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη μαιευτική διαδικασία, στην υγεία της μητέρας και του παιδιού και στην εν γένει ιατρική τους βοήθεια.