Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη απειλούνται συχνά από την επιπλοκή του «διαβητικού ποδιού». Κάθε μισό λεπτό, κάπου στον κόσμο, πραγματοποιείται ένας ακρωτηριασμός εξαιτίας αυτής της σοβαρής επιπλοκής. Η ψυχολογία των ατόμων που υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό, αλλά και ο τρόπος ζωής τους αλλάζει εντελώς. Εκτιμάται ότι το 15% των διαβητικών ασθενών θα εμφανίσουν έλκος, συνήθως στο πέλμα και τα δάκτυλα, στη διάρκεια της ζωής τους, και ότι το 14-24% των διαβητικών ασθενών με έλκος ποδιού θα χρειαστούν ακρωτηριασμό.

Σε μελέτη που διεξήχθη ταυτόχρονα σε Μ. Βρετανία και Η.Π.Α., διαπιστώθηκε ότι ο πιο κοινός συνδυασμός παραγόντων που συντελούν στην εμφάνιση ελκών και οδηγούν στο διαβητικό πόδι ήταν η περιφερική νευροπάθεια, η δυσμορφία στα κάτω άκρα και το τραύμα.
Στην Ελλάδα 300.000 διαβητικοί ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης ελκών των κάτω άκρων, ενώ το 25% των διαβητικών ασθενών θα εμφανίσει έλκος έστω και μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.


Οι ακρωτηριασμοί συχνά απειλούν τη ζωή των ανθρώπων, με έως και 8 στους 10 διαβητικούς ασθενείς να πεθαίνουν μέσα σε πέντε χρόνια, μετά τη χειρουργική επέμβαση .

Πρόληψη του διαβητικού ποδιού

Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο μέτρο αντιμετώπισης. Η έγκαιρη διάγνωση και η επιμελημένη φροντίδα στο διαβητικό πόδι, μπορεί να προλάβει τους περισσότερους ακρωτηριασμούς.

Μια σειρά από ειδικέςσυσκευές είναι διαθέσιμες για την έγκαιρη και ασφαλή διάγνωση της νόσου.

Βιοθεσιόμετρο

Με τη βοήθεια του ΒιοθεσιόμετρουHorwell, γίνεται καταγραφή του ορίου ευαισθησίας της δόνησης, που οδηγεί στην πρόωρη διάγνωση της ασθένειας ή της ευαισθησίας σε συνθήκες όπως τα έλκη. Το Βιοθεσιόμετρο Horwell, διαθέτει απλό χειρισμό και λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία.

Doppler Αγγείων

Το Κιτ Αξιολόγησης Διαβητικού Ποδιού Dopplex DFK βοηθά στην αξιολόγηση της νευροπάθειας, μέσω μέτρησης του Σφυροβραχιόνιου Δείκτη (ABPI & TBPI). Το Dopplex DFK είναι ιδανικό για την αξιολόγηση ισχαιμικού ή νευροπαθητικού ποδιού σε διαβητικούς ασθενείς.