Κινδυνεύει η Υγεία του Άγιου Βασίλη?



Όταν σκεφτόμαστε τον Άγιο Βασίλη, στο μυαλό μας έρχεται μια ξεκάθαρη εικόνα. Λευκή γενειάδα, κόκκινο παλτό και καπέλο με λευκό κολάρο γούνας, μαύρη δερμάτινη ζώνη, μπότες, μεγάλη τσάντα με δώρα και….μια βαρβάτη παχυσαρκία! Δυστυχώς δεν υπάρχουν δημοσιευμένες οι παράμετροι της σωματικής σύνθεσης του Άγιου στην επιστημονική βιβλιογραφία. Ο Άγιος Βασίλης, παρά το γεγονός ότι είναι δημόσιο πρόσωπο, δεν μοιάζει με γνωστούς μας αθλητές για τους οποίους γνωρίζουμε πολλά στοιχεία για τη φυσική τους κατάσταση. Επομένως, με αυτά που γνωρίζουμε για τον Άγιο Βασίλη, μόνο μέσα από την κλινική εντύπωση μπορούμε να αντλήσουμε κάποια συμπεράσματα.

Ο Άγιος Βασίλης είναι σαφώς υπέρβαρος, δεν γνωρίζουμε το ακριβές ΒΜΙ του, αλλά ακόμη και η διάγνωση σοβαρής παχυσαρκίας δεν θα είναι εντελώς εσφαλμένη.
Η μάζα λίπους συσσωρεύεται στην κοιλιακή περιοχή.
Μπορούμε χωρίς αμφιβολία να μιλάμε για κεντρική παχυσαρκία εδώ. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τα επόμενα Χριστούγεννα, καθώς τα υψηλά επίπεδα σπλαχνικού λίπους θέτουν τον Άγιο Βασίλη σε υψηλό κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και υψηλή αρτηριακή πίεση. Ίσως ο Άγιος Βασίλης να πάσχει ήδη από μεταβολικό σύνδρομο για το οποίο δεν γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες.
Μάλλον ευθύνονται οι μεγάλες ποσότητες γάλακτος, κουραμπιέδων και μελομακάρονων που ο Άγιος Βασίλης καταναλώνει σε κάθε νοικοκυριό.
Τα σνακ ζαχαροπλαστικής είναι γνωστό ότι προκαλούν παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη. Επίσης, παρόλο που το γάλα έχει διαφημιστεί ως υγιές τις τελευταίες δεκαετίες, οι επαγγελματίες της διαχείρισης βάρους επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητο να λογίζεται ως γεύμα και όχι σαν ποτό. Επομένως, και το γάλα πρέπει να παρακολουθείται στην πρόσληψη θερμίδων.
Η μυϊκή μάζα του Άγιου Βασίλη είναι πιθανόν υψηλή.
Οι μύες στα κάτω άκρα υποστηρίζουν το βάρος του και ασκούνται στις καθημερινές δραστηριότητες, οι δε μύες στα χέρια και ο κορμός είναι πιθανότατα επίσης σε καλή κατάσταση λόγω της αναρρίχησης στις καμινάδες και της γεμάτης δώρα, τσάντας, που κουβαλάει τα Χριστούγεννα.
Όσον αφορά δε στην ενυδάτωση του Άγιου Βασίλη, ελπίζουμε να πίνει αρκετό νερό ενώ μοιράζει τα δώρα. Διαφορετικά με την προσπάθεια εξυπηρέτησης κάθε νοικοκυριού θα αφυδατώνεται αρκετά εύκολα.

Εάν θέλετε να βοηθήσετε τον Άγιο Βασίλη να χάσει βάρος και να κερδίσει τις επόμενες Χριστουγεννιάτικες εορτές, μην του αφήνετε κουραμπιέδες & μελομακάρονα φέτος. Προτιμήστε υδατάνθρακες μακράς αλυσίδας χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, ψωμί ολικής αλέσεως και νερό.

Καλά Χριστούγεννα από όλους εμάς στην Sigma Medical με ευχές για ένα χαρούμενο νέο έτος γεμάτο από νόημα, έμπνευση, υγεία & δημιουργικότητα!