Έλεγχος Ενυδάτωσης & Διατροφικής Κατάστασης Ασθενών ΜΕΘ

Πρόληψη Υποσιτισμού & Ισορροπίας Υγρών στη ΜΕΘ


Η μέθοδος της βιοηλεκτρικής εμπέδησης (BIA) χρησιμοποιείται για την ανάλυση της σύνθεσης του σώματος του ασθενούς. Είναι μία καθιερωμένη μέθοδος με πολλές κλινικές εφαρμογές, κυρίως στον τομέα της διατροφής, της αποκατάστασης και της αθλητιατρικής. Ιδιαίτερα οφέλη αποκομίζουν ωστόσο και οι καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς ασθενείς. Τα τελευταία χρόνια το επιστημονικό ενδιαφέρον έχει ενταθεί όσον αφορά στη χρήση της BIA στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τον έλεγχο της ενυδάτωσης και της διατροφικής κατάστασης ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.



Από τις κυριότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση είναι ο οξύς υποσιτισμός και η διαταραγμένη ισορροπία υγρών στο σώμα. Η σωστή πρόσληψη υγρών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η υπερυδάτωση αυξάνει τον κίνδυνο νοσηρότητας ή ακόμη και θνησιμότητας. Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας υποφέρει από τα προβλήματα αυτά, ή τα αναπτύσσει κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο νοσοκομείο. Ο εντοπισμός της υπερυδάτωσης και του υποσιτισμού, όσο το δυνατόν νωρίτερα, βοηθά στην αποτελεσματικότερη θεραπεία των ασθενών, επηρεάζει την πορεία της εκάστοτε νόσου και βελτιώνει σημαντικά την εξέλιξη της υγείας τους.

Συμβατικές μετρήσεις, όπως ο τακτικός έλεγχος του βάρους για την παρακολούθηση της ισορροπίας των σωματικών υγρών ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση, δεν είναι πρακτικές και συχνά αποδεικνύονται ανακριβείς. Η BIA είναι ένας εναλλακτικός τρόπος παρακολούθησης των υγρών του σώματος, μέσω ανάλυσης της σύνθεσης του. Είναι ακριβής, μη επεμβατική και οικονομικά αποδοτική μέθοδος. Με την ΒΙΑ ανιχνεύονται ακόμη και οι μικρότερες μεταβολές των σωματικών υγρών, επιτρέποντας την εύκολη ρύθμιση της ισορροπίας τους.

Ο ειδικός σχεδιασμός του αναλυτή σύνθεσης σώματος Seca mBCA 525 επιτρέπει την χρήση του σε ασθενείς που είναι κλινήρεις. Ως ιατρικά πιστοποιημένη συσκευή, δεν εκπέμπει ιοντίζουσες ακτινοβολίες. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να μετρήσει τον λιπώδη ιστό ενός ασθενούς, την άλιπη μάζα και το σωματικό νερό. Για να παρέχει μέγιστη αυτονομία, το φορητό Seca mBCA 525 μπορεί να αποθηκεύσει έως 100.000 μετρήσεις. Υποστηρίζει ασύρματη τεχνολογία Seca 360°, η οποία επιτρέπει την μετάδοση δεδομένων προς έναν υπολογιστή ή μεταξύ άλλων συσκευών Seca που τη διαθέτουν. Αυτή η λειτουργία έχει σχεδιαστεί για την εύκολη ενημέρωση ενός ήδη υπάρχοντος συστήματος διαχείρισης δεδομένων ασθενών (PDMS) με τις νέες παραμέτρους. Η ασύρματη τεχνολογία seca 360° εξαλείφει τον κίνδυνο σφαλμάτων μετάδοσης και αυξάνει την αποτελεσματικότητα λήψης μετρήσεων.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες μελέτες, η μέθοδος BIA είναι κατάλληλη για την συστηματική παρακολούθηση της ισορροπίας του νερού, της θρεπτικής κατάστασης των ασθενών και συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Οι μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι συσχετίζεται το μέγεθος της γωνίας φάσης με τη διάρκεια παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο, καθώς και με τα ποσοστά θνησιμότητας. Η γωνία φάσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο κατά τον προσδιορισμό της κατάστασης της υγείας ενός ασθενούς. Παρόλο που η χρήση της BIA στην ιατρική εντατικής θεραπείας παραμένει σε ερευνητικό στάδιο, χρησιμοποιείται ήδη με επιτυχία για την φροντίδα ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση. Η μέθοδος BIA συμπληρώνει με αποτελεσματικότητα τις μετρούμενες ζωτικές παραμέτρους.