Γρήγορες & Αξιόπιστες Μετρήσεις με τον Αναλυτή Σώματος Seca mBCA

Δείκτης Υγείας του Ατόμου


Ο αναλυτής σύνθεσης σώματος Seca mBCA αναλύει τη σύσταση του σώματος μη επεμβατικά, χρησιμοποιώντας την μέθοδο της βιοηλεκτρικής εμπέδησης (ΒΙΑ), για την μέτρηση του σωματικού λίπους και της άλιπης μυικής μάζας. Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την αξιολόγηση της διατροφής και της υγείας. Η μέθοδος ΒΙΑ είναι μεγαλύτερης ακρίβειας συγκριτικά με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI), ο οποίος αδυνατεί να προσδιορίσει την κατανομή της λιπώδους και της άλιπης μάζας, καθώς προκύπτει από την μέτρηση μόνο του βάρους και του ύψους.

Μία πολύ σημαντική παράμετρος που μετράει ο αναλυτής σύνθεσης σώματος Seca mBCA είναι η γωνία φάσης. Πρόκειται για έναν δείκτη της διατροφικής κατάστασης, της μεταβολικής δραστηριότητας και της γενικότερης υγείας του ατόμου.

Για να κατανοήσουμε την γωνία φάσης είναι απαραίτητο να δούμε πιο προσεκτικά τα μέρη της βαθμίδας ΒΙΑ. Τα ηλεκτρόδια εκπέμπουν εναλλασσόμενο ρεύμα μικρής έντασης διαμέσου του σώματος του ασθενούς, ενώ ταυτόχρονα καταγράφουν τη φυσική αντίσταση μετρώντας την εμπέδηση διαμέσου του ιστού. Η εμπέδηση εξαρτάται από τη μετρηθείσα αντίσταση (R) λόγω των ηλεκτρολυτών του σωματικού νερού, καθώς και από την χωρητική αντίσταση (Xc) που παράγεται από τις μεμβράνες των κυττάρων.

Τί είναι η Γωνία Φάσης;

Ένα εναλλασσόμενο ρεύμα μεταβάλλει περιοδικά την πολικότητα και την κατεύθυνση του, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα του σπιτιού που έχει ημιτονοειδή μορφή. Τα υγρά του σώματος λειτουργούν σαν μικροί ηλεκτρικοί αγωγοί. Αντιστέκονται στη διέλευση του ρεύματος με μία ωμική αντίσταση, όταν το ρεύμα και η τάση συγχρονίζονται.
Οι μεμβράνες των κυττάρων όμως, συμπεριφέρονται σαν πυκνωτές καθώς εναλλασσόμενο ρεύμα προσπαθεί να διέλθει μέσα από αυτές και φορτίζονται. Κατά την εκφόρτιση τους παρουσιάζεται μια μετατόπιση φάσης μεταξύ ρεύματος και τάσης λόγω της χρονικής καθυστέρησης. Αυτή η μετατόπιση μπορεί να μετρηθεί σε μοίρες και αναφέρεται ως "γωνία φάσης".

Ποιά η σημασία της Γωνίας Φάσης;

Η γωνία φάσης είναι μια σημαντική παράμετρος για την εκτίμηση της κατάστασης της υγείας του ατόμου, καθώς και της διατροφικής κατάστασης των κυττάρων. Όσο υψηλότερη είναι η γωνία φάσης, τόσο πιο αβλαβείς και υγιείς είναι οι κυτταρικές μεμβράνες. Το εύρος των φυσιολογικών τιμών για τη γωνία φάσης εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία (σε ηλικιωμένους ασθενείς η γωνία φάσης είναι μικρότερη), την εθνικότητα (οι Ιάπωνες, για παράδειγμα, έχουν μικρότερες γωνίες φάσης από τους Καυκάσιους), από το ύψος (τα ψηλότερα άτομα έχουν μικρότερες η γωνίες φάσης), από τη στάση του σώματος κατά τη μέτρηση (η γωνία φάσης θα είναι μεγαλύτερη όταν η μέτρηση γίνεται σε έναν ξαπλωμένο ασθενή) και φυσικά από τη συσκευή μέτρησης.

Μια μεγάλη γωνία φάσης μπορεί να είναι ένδειξη της καλής κατάστασης των κυτταρικών μεμβρανών και αυξημένης μυϊκής μάζας. Μπορεί όμως, να υποδηλώνει και υψηλή αναλογία λίπους. Με την μέτρηση επιπλέον παραμέτρων, χρησιμοποιώντας το Seca mBCA, αυτοί οι ιστοί μπορούν να διαφοροποιηθούν με ακρίβεια.

Μικρές γωνίες φάσης μπορούν να υποδηλώνουν γενικευμένη βλάβη των κυττάρων ή ατροφία των μυών, είτε λόγω υποσιτισμού είτε λόγω παθολογικής απώλειας βάρους (καχεξία).

Η γωνία φάσης επηρεάζεται επίσης από τις ακόλουθες παραμέτρους:

Με τη βοήθεια των συσκευών Seca mBCA 515 και Seca mBCA 525, η σύσταση του σώματος και η γωνία φάσης μπορούν να προσδιοριστούν γρήγορα και με ακρίβεια. Η ανάλυση της σύστασης του σώματος είναι πολύτιμη, έχοντας μεγάλο πεδίο εφαρμογής. Η γωνία φάσης ειδικότερα, προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τη γενική κατάσταση ενός οργανισμού. Χάρη στον φιλικό προς το χρήστη σχεδιασμό του, οι μετρήσεις των γωνιών φάσης επεξεργάζονται με ακρίβεια και μπορούν εύκολα να ερμηνευτούν.

Η γωνία φάσης είναι μία πολύ σημαντική παράμετρος για τους περιπατητικούς ασθενείς, αλλά και για τους ασθενείς που είναι κλινήρεις, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα παρουσίασης του προϊόντος, mbca.gr