Ερευνητές ενοχοποιούν την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης

Ο λόγος «μέσης προς ύψος» (waist-to-height ratio) πολύτιμος κλινικός δείκτης


Σε πρόσφατη έρευνα, οι ερευνητές βρίσκουν ότι το 91% των ενηλίκων και το 69% των παιδιών διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο εξασθένησης της υγείας τους.

Με τις διακοπές των Χριστουγέννων & του Νέου Έτους να βρίσκονται πολύ κοντά, οι ερευνητές ενοχοποιούν την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης για το ότι οι Αμερικανοί είναι πιο παχύσαρκοι από ποτέ.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του Νοεμβρίου του Frontiers of Public Health έδειξε ότι ενώ τα ποσοστά άσκησης συνεχίζουν να αυξάνονται, συνεχίζει να αυξάνει επίσης ο επιπολασμός των υπέρβαρων ενηλίκων και παιδιών. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, το 91% των Αμερικανών ενηλίκων και το 69% των παιδιών είναι υπέρβαρα. Ως «υπέρβαρος» ορίζεται ως το, «αρκετά περιττό σωματικό λίπος» ικανό να εξασθενίσει την καρδιαγγειακή, μεταβολική ή σωματική υγεία του ατόμου.

Η μελέτη των ερευνητών Philip Maffetone και Paul Laursen χρησιμοποιεί νέα δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Την εποχή της δημοσίευσης αυτής, το CDC δημοσίευσε επίσης τα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με τα ποσοστά παχυσαρκίας των ΗΠΑ, τα οποία ήταν ελαφρώς υψηλότερα και υποδεικνύουν ότι τα πραγματικά ποσοστά μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα.

Παραδόξως, μαζί με τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, έχει αυξηθεί και το ποσοστό των ασκούμενων, μεταξύ των ενηλίκων των ΗΠΑ, στο 52%. Ενώ η άσκηση έχει πολλά πιθανά οφέλη, τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι η πολιτική δημόσιας υγείας για την ενθάρρυνση περισσότερης σωματικής δραστηριότητας έχει ελάχιστο παρατηρήσιμο αντίκτυπο στον καταγραφόμενο αριθμό δεδομένων «περιφέρειας μέσης» & στην υγεία και ότι οι σημερινές γενικές τάσεις και κατευθυντήριες γραμμές δεν είναι αποτελεσματικές.

Η μελέτη εξέτασε επίσης τα ποσοστά σωματικού λίπους σε ενήλικες που μετρήθηκαν από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής. Αυτά έδειξαν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί είχαν επίπεδα σωματικού λίπους πάνω από 31,6% και 17,6% σε γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα. Οι διαταραχές της υγείας μπορεί να ξεκινήσουν σε επίπεδα περίπου 30% στις γυναίκες και 15% στους άνδρες.

Το πρόβλημα της περίσσειας σωματικού λίπους βρίσκεται στα περισσότερα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, αλλά και σε πολλά άτομα με φυσιολογικό βάρος. Αυτό οφείλεται συχνά σε υπερβολικό λίπος στην κοιλιά, που συχνά συνδέεται με αυξημένο λίπος γύρω από την καρδιά, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διάφορα καρδιακά προβλήματα.

Καθώς τόσο η απόλυτη καταγραφή του ποσοστού του λίπους στο σώμα, όσο και η κατανομή αυτού (κοιλιακό κλπ) διαφοροποιούν την εκτίμηση για την υγεία του ατόμου, συσκευές όπως ο seca mBCA είναι πολύτιμες στην ορθή εξέταση & παρακολούθηση του βάρους.

Οι ερευνητές λένε ότι τόσο ο παραδοσιακός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) όσο και το βάρος στη ζυγαριά είναι αναποτελεσματικά στην εκτίμηση της περίσσειας σωματικού λίπους. Αντ' αυτού, συνιστούν τον λόγο «μέσης προς ύψος» (waist-to-height ratio) ως τον πιο βολικό, φθηνό και πολύτιμο κλινικό δείκτη υπερβολικού κινδύνου για όλους, με την απλή σύσταση ότι η μέτρηση της μέσης οφείλει να είναι μικρότερη από το μισό του ύψους.

Σε δύο μελέτες που κυκλοφόρησαν προηγουμένως φέτος, οι συγγραφείς έδειξαν πολύ υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας σε ολόκληρο τον κόσμο, χαρακτηρίζοντάς την ως «πανδημία παχυσαρκίας».

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για την δημόσια υγεία στην αντιμετώπιση της πανδημίας υπερβολικού λίπους, μπορεί να απαιτούν μεγαλύτερη εστίαση στη μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένων των προστιθέμενων σακχάρων.

"Ο σημαντικότερος παράγοντας του τρόπου ζωής που ευθύνεται για την παχυσαρκία φαίνεται να είναι υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης", λέει ο Maffetone. "Αντί να περιμένουν κατευθυντήριες γραμμές για την δημόσια υγεία, τα άτομα μπορούν να λειτουργούν προληπτικά, επιλέγοντας να εξαλείψουν το πρόχειρο φαγητό (Junk Food) & ειδικά τη ζάχαρη, από τη διατροφή τους".

Οι συνέπειες του υπερβολικού λίπους στην υγεία είναι ευρέως γνωστές. Η παχυσαρκία συνδέεται με διάφορους κινδύνους για την υγεία, όπως η αυξημένη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, το σάκχαρο του αίματος και η υπέρταση, νοσήματα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, καρδιολογικές παθήσεις αλλά και τη νόσος του Alzheimer.

Επιπλέον, πολλές απώλειες σωματικής απόδοσης σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση λίπους. Αυτές περιλαμβάνουν μυοσκελετικές διαταραχές, όπως πόνους μέσης και άλλους πόνους αλλά και μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία με μορφές όπως η απουσία και η αναπηρία.

Το υπερβολικό σωματικό λίπος παρατηρείται ακόμα και στους αθλητές, στο ένστολο προσωπικό αλλά και στα μικρά παιδιά, στα οποία ιδιαίτερα βλάπτουν τις κινητικές δεξιότητες και τη σωματική, γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη.

Εκτός από τη μείωση της ποιότητας ζωής, το υπερβολικό λίπος εξακολουθεί να αυξάνει σημαντικά τις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, η οποία το 2014 ήταν 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μόνο στις ΗΠΑ.

Το πλήρες κείμενο της έρευνας είναι διαθέσιμο εδώ.