Διαβήτης Ενηλίκων … στα παιδιά;

Τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά σακχαρώδους διαβήτη αυξάνουν σημαντικά. Δυστυχώς, η παγκόσμια αυτή εξέλιξη δεν αφορά μόνο στους ενήλικες: όλο και περισσότερα παιδιά κι έφηβοι επηρεάζονται. Μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση περιλαμβάνει και τους δύο κύριους τύπους διαβήτη.

Προς το παρόν, ο διαβήτης «τύπου 1» είναι πιο συχνός στα παιδιά και στους εφήβους, και γενικά εμφανίζεται πριν την ηλικία των 16, ενώ ο διαβήτης «τύπου 2» είναι σχετικά καινούργια παιδιατρική πάθηση. Αρχικά ήταν γνωστός ως «διαβήτης ενηλίκων» καθώς ήταν πολύ λίγες οι γνωστές περιπτώσεις όπου ο ασθενής ήταν κάτω από την ηλικία των 30. Παρ’ όλα αυτά, ανάλογα με την περιοχή και την εθνικότητα, αυτός ο τύπος διαβήτη αγγίζει πια ποσοστά από 20% μέχρι 50% των περιστατικών διαβήτη σε νεαρούς ασθενείς, κάνοντας τον όρο «διαβήτης ενηλίκων» απηρχαιωμένο. Κάποιοι ειδικοί μιλάνε μέχρι και για επιδημία.

Από την σκοπιά της παθοφυσιολογίας, ο βασικός μηχανισμός του διαβήτη οφείλεται στην αντίσταση της ινσουλίνης. Οι υποδοχείς ινσουλίνης δεν αντιδρούν επαρκώς στις ορμόνες και η απορρόφηση γλυκόζης από τα κύτταρα διαταράσσεται, με αποτέλεσμα μονίμως αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ο διαβήτης συχνά περνάει απαρατήρητος για αρκετό καιρό κι με αυτό αυξάνεται και το ρίσκο καρδιοαγγειακού νοσήματος, που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα νεφρά, στα μάτια και στο νευρικό σύστημα. Υπάρχουν πολλές αιτίες για την εμφάνιση του διαβήτη, ενώ ο τρόπος ζωής ειδικά, μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη της πάθησης. Η έλλειψη φυσικής άσκησης και το πολύ φαγητό ή ο υποσιτισμός, μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση αντίστασης στην ινσουλίνη.

Πάνω από το 90% των νεαρών ασθενών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία στα παιδιά δεν είναι συνδεδεμένη μόνο με τον διαβήτη «τύπου 2», αλλά και με επιπλέον επιπλοκές, όπως η αρτηριακή υπέρταση, πρώιμη αρθρίτιδα αλλά και ψυχολογικές διαταραχές. Για αυτούς που είναι ήδη υπέρβαροι σε νεαρή ηλικία, η πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι και να αναπτύξουν διαβήτη ως ενήλικες μεγαλώνει. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, προβλέπει ότι, κάθε τρίτο παιδί, γεννημένο μετά το 2000, αναμένεται να αναπτύξει διαβήτη.

Πέρα από τις σοβαρές συνέπειες στην υγεία, η ασθένεια αυτή αποτελεί και σημαντικό οικονομικό φορτίο στα συστήματα υγείας. Κι όμως, μελέτες έχουν δείξει ότι με απλά μέτρα όπως, μείωση βάρους & τακτική άσκηση, ο διαβήτης μπορεί εύκολα να ιαθεί ή και να αποφευχθεί. Είναι λοιπόν σημαντικό να να αναγνωριστούν σε πρώιμο στάδιο οι παράγοντες κινδύνου που προαναφέρθηκαν, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Για την έγκαιρη διάγνωση & αντιμετώπιση, συστήνεται η τακτική μέτρηση του βάρους & του ύψους των παιδιών, από τη νηπιακή ηλικία.

Γνωρίζοντας τις συγκεκριμένες ανάγκες, η seca (κορυφαία και πρωτοπόρος κατασκευαστής συστημάτων ζύγισης και αναστημομέτρησης από το 1840), προσφέρει αξιόπιστα & διακριβωμένα συστήματα μέτρησης ύψους & βάρους, ειδικά κατασκευασμένα για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Η χρήση του ασύρματου σταθμού μέτρησης (βάρος & ύψος ταυτόχρονα) seca 285, είναι η βέλτιστη επιλογή για τον τακτικό έλεγχο του ύψους και του βάρους των παιδιών και των εφήβων. Καταγράφει και μεταδίδει ασύρματα τις μετρήσεις, χωρίς άλλη ανθρώπινη παρέμβαση. Οι πληροφορίες, μέσω του ασύρματου δικτύου «seca 360° wireless» αποστέλλονται στον υπολογιστή και επεξεργάζονται από το ΔΩΡΕΑΝ λογισμικό «seca Direct Print». Το «seca Direct Print» είναι το ιδανικό εργαλείο για εξειδικευμένες και αποτελεσματικές συμβουλές που σχετίζονται με το βάρος. Δεν καταγράφει απλά και μόνον το ύψος, το βάρος και τον Δείκτη Μάζας Σώματος, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αλλά, συνδυάζει ταυτόχρονα τις μετρήσεις, μαζί με έγκυρες πληροφορίες και συμβουλές σε μιαν εκτύπωση, άμεσα διαθέσιμη στον ασθενή σας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρόνου & την αποφυγή σφαλμάτων λόγω ανθρώπινης παρέμβασης, ενώ επιτρέπει ταυτόχρονα τον έλεγχο περισσότερων ασθενών. Κατεβάστε και ενημερωθείτε από το σχετικό έντυπο εδώ.

Δείγμα εκτύπωσης που θα λάβει ο ασθενής

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ήδη πρόβλημα σε πολλές χώρες και εάν δεν υπάρξουν δραστικά μέτρα, ο διαβήτης «τύπου 2» θα είναι ένα από τα κύρια προβλήματα για τα παγκόσμια συστήματα υγείας τις επόμενες δεκαετίες. Πολλές περιπτώσεις διαβήτη θα μπορούσαν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν σε πρώιμο στάδιο με απλά διαγνωστικά μέτρα, θα έκαναν την αντιμετώπισή της πιο αποτελεσματική μέσω μικρών αλλαγών στο τρόπο ζωής, ή ακόμα και την αποφυγή της πάθησης.