Η Ενδυνάμωση των Αναπνευστικών Μυών, μια τεχνική που δεν απαιτεί περισσότερα από 10 λεπτά την ημέρα, όχι μόνον αυξάνει τις αθλητικές επιδόσεις, αλλά ταυτόχρονα βελτιώνει σημαντικούς δείκτες της αγγειακής υγείας (ενδοθηλιακή λειτουργία, βιοδιαθεσιμότητα Μονοξειδίου του Αζώτου) ενώ «ρίχνει» και την αρτηριακή πίεση. Είναι σημαντικό ότι τα οφέλη ισχύουν τόσο για τους άντρες όσο και στην ειδική κατηγορία των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.
Πρόσφατα (29/06/2021), δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ενδιαφέρουσα μελέτη με τίτλο «Η Προπόνηση Εισπνευστικής Μυϊκής Ενδυνάμωσης (IMST) μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία, την βιοδιαθεσιμότητα ΝΟ και το οξειδωτικό στρες σε ενήλικες μέσης ηλικίας & ηλικιωμένους με αρτηριακή πίεση πάνω από το φυσιολογικό».
Αυτή είναι η πρώτη και ιδιαίτερα ενθαρρυντική ως προς τα αποτελέσματα, δοκιμή σε υγιείς ενήλικες μέσης ηλικίας και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που δείχνει ότι η προπόνηση ενδυνάμωσης των εισπνευστικών μυών υψηλής αντίστασης μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου.
Η προπόνηση IMST μειώνει τη συστηματική φλεγμονή, προκαλεί δυνητικά ευεργετικές αλλαγές στο μεταβολισμό του πλάσματος, προάγει την εντυπωσιακά υψηλή προσκόλληση και είναι ασφαλής και ανεκτή.

Την μεθοδολογία καθώς και τα αποτελέσματα της μελέτης μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ.


Η μελέτη καταλήγει με το γενικό συμπέρασμα:
«Εδώ, αποδεικνύουμε ότι τόσο σε άνδρες μέσης ηλικίας/ηλικιωμένους όσο και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με SBP (συστολική αρτηριακή πίεση) πάνω από το φυσιολογικό, το IMST υψηλής αντοχής μειώνει την περιστασιακή SBP και DBP (διαστολική αρτηριακή πίεση) και οι μειώσεις στο πρώτο διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον 6 εβδομάδες μετά τη διακοπή της προπόνησης. Επιπλέον, το IMST μειώνει την 24ωρη SBP σε σύγκριση με την εικονική προπόνηση και βελτιώνει την αγγειακή ενδοθηλιακή λειτουργία, εν μέρει αυξάνοντας τη βιοδιαθεσιμότητα του NO μέσω αυξημένης ενεργοποίησης eNOS (ενδοθηλιακή συνθάση μονοξειδίου του αζώτου) και μειωμένης παραγωγής ROS (αντιδραστικά σωματίδια οξυγόνου) και οξειδωτικού στρες. Τέλος, το IMST βρέθηκε να είναι ασφαλές, ανεκτό και να προάγει την άριστη προσκόλληση. Τα αποτελέσματά μας παρέχουν υποστήριξη για το IMST υψηλής αντοχής ως μια πολλά υποσχόμενη παρέμβαση στον τρόπο ζωής για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και πιθανώς τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και άλλων κλινικών διαταραχών, όπως η γνωστική δυσλειτουργία και η χρόνια νεφρική νόσος».