Κάμψεις δικεφάλων, έλξεις και ασκήσεις σε διάφορα μηχανήματα γυμναστικής έχουν όλα ένα κοινό στόχο – να «χτίσουν» μυϊκή μάζα. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να πάει κανείς στο γυμναστήριο. Ένα καλά προπονημένο σώμα όχι μόνο φαίνεται ομορφότερο, αλλά συμβάλει ταυτόχρονα στην υγεία και την απόδοση σε όλες τις φάσεις της ζωής. Για μερικούς, η αύξηση της μυϊκής μάζας δεν συμβαίνει όσο γρήγορα θα το επιθυμούσαν, οπότε συχνά προκύπτει το ερώτημα σχετικά με το ποιες προσδοκίες είναι ρεαλιστικές.
Εάν ένας μυς ασκείται περισσότερο από το συνηθισμένο, προσαρμόζεται στη νέα κατάσταση με την πάροδο του χρόνου. Η υπερτροφία των μυών εμφανίζεται σε απόκριση στην αυξημένη καταπόνηση. Ως αποτέλεσμα, περισσότερες πρωτεΐνες αποθηκεύονται στις μυϊκές ίνες και η ποσότητα των σαρκομερών αυξάνεται. Τα σαρκομερή είναι οι μοριακές λειτουργικές μονάδες του μυός χωρίς τις οποίες δεν θα ήταν δυνατή η συστολή των μυών. Εάν ο αριθμός τους αυξηθεί, ο όγκος των μυϊκών ινών αυξάνεται, γεγονός που αυξάνει τη διατομή τους και ολόκληρη η μυϊκή μάζα αυξάνεται.
Ωστόσο, μόλις μειωθεί ο όγκος άσκησης στο μυ, το σώμα σύντομα μειώνει και πάλι τη μη χρησιμοποιημένη μυϊκή μάζα. Αυτή η δυναμική διαδικασία δημιουργίας και απώλειας μυϊκής μάζας χρησιμεύει ως αποτελεσματική χρήση πόρων. Από τη μία πλευρά, αυτό επιτρέπει στους μυς να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις. Από την άλλη, αποτρέπει την απώλεια ενέργειας σε αχρησιμοποίητη ικανότητα.
Το πόσο γρήγορα αναπτύσσει μυϊκό ιστό ένα άτομο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Πρώτα απ' όλα, η σωματική δραστηριότητα είναι το πιο σημαντικό ερέθισμα για την ανάπτυξη. Η υπερτροφία των μυών συμβαίνει μόνο όταν ο μυς ασκείται τακτικά. Εκτός από την προπόνηση, η διατροφή παίζει βασικό ρόλο. Η βέλτιστη ανάπτυξη των μυών μπορεί να επιτευχθεί μόνο με επαρκή κατανάλωση ενέργειας και πρωτεΐνης. Μια αρνητική ενεργειακή ισορροπία είναι αντιπαραγωγική, καθώς το σώμα διασπά τους μυς σε περιόδους ελλείμματος και έτσι κινητοποιεί τα αποθέματα ενέργειας. Παρομοίως, η επαρκής παροχή πρωτεϊνών είναι επίσης βασικός παράγοντας. Ενώ ένας μη εκπαιδευμένος ενήλικας χρειάζεται περίπου 0,8 g πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα, η ημερήσια απαίτηση μπορεί να υπερδιπλασιαστεί με την τακτική προπόνηση. Εκτός από την εκπαίδευση και τη διατροφή, τα γονίδια καθορίζουν επίσης πόσο γρήγορα μπορούν να συσσωρευτούν οι μύες.
Υπό κανονικές συνθήκες, η αύξηση των μυών μπορεί να κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες γραμμάρια έως περίπου ένα κιλό το μήνα. Ωστόσο, λόγω των μεγάλων ατομικών διαφορών, η επιτυχία μπορεί να διαφέρει σημαντικά ακόμη και υπό συγκρίσιμες συνθήκες. Κατά κανόνα, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης μπορούν να επιτευχθούν στην αρχή, ενώ η ορμή μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Όσο πιο προχωρημένη είναι η μυϊκή συσσώρευση, τόσο πιο περίπλοκη γίνεται περαιτέρω ανάπτυξη.
Όσοι προπονούνται τακτικά θέλουν να δουν πρόοδο. Από τη μία πλευρά, μπορεί να μετρηθεί η φυσική απόδοση και η αύξηση της αντοχής. Ωστόσο, αυτό δεν μας επιτρέπει να εξαγάγουμε απεριόριστα συμπεράσματα σχετικά με τη μυϊκή μάζα. Ακόμη και το βάρος είναι μια ανακριβής παράμετρος, καθώς δεν λέει τίποτα για το εάν η μάζα του λίπους και η μυϊκή μάζα έχουν χαθεί ή αποκτηθεί. Η αύξηση βάρους μέσω της τακτικής προπόνησης δεν δείχνει αυτόματα την αύξηση των μυών. Με λανθασμένη διατροφή και συνολική θετική ισορροπία ενέργειας, το αυξημένο βάρος θα μπορούσε να οφείλεται στην αύξηση του λιπώδους ιστού. Επιπλέον, το βάρος υπόκειται σε μετρήσιμες διακυμάνσεις ανάλογα με την κατάσταση ενυδάτωσης.

Μια απλή και αξιόπιστη μέθοδος μέτρησης της μυϊκής μάζας είναι η ανάλυση βιοηλεκτρικής αντίστασης με τον Αναλυτή Σύστασης Σώματος seca mBCA 555. Αναλύει τη σύνθεση του σώματος σε λίγα δευτερόλεπτα και μετρά με ακρίβεια το λίπος και τη μυϊκή μάζα καθώς και το νερό του σώματος. Τα συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από αυτές τις πληροφορίες σχετικά με την προπόνηση και τη διατροφική κατάσταση. Η συσσώρευση μυϊκής μάζας μπορεί να παρακολουθείται με στοχευμένο τρόπο μέσω τακτικών εξετάσεων παρακολούθησης.
Ωστόσο, το πεδίο εφαρμογής του Λιπομετρητή seca mBCA 555 υπερβαίνει απλώς την τεκμηρίωση των προπονητικών επιτυχιών. Η ορατή πρόοδος της προπόνησης όχι μόνο αυξάνει τα κίνητρα, αλλά παρέχει επίσης σημαντικές πληροφορίες για την αξιολόγηση και τη βελτιστοποίηση της προπόνησης και της διατροφής, καθιστώντας τον Λιπομετρητή seca mBCA 555 ένα χρήσιμο εργαλείο για την υποστήριξη στοχευμένης ανάπτυξης μυών.