Με την πανδημία του κορονοϊού παγκοσμίως, είναι κατανοητό ότι πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την υγεία και την ασφάλειά τους.
Σε μια σειρά ανάρτησεων θα δούμε τη διαφορά μεταξύ των διαφορετικών τύπων μασκών όπως οι N95, FFP2 / FFP3 κλπ.

Κοινές Μάσκες έναντι Αναπνευστήρων

Προτού προχωρήσουμε παρακάτω, ας διευκρινίσουμε μόνο μια τεχνική διαφορά μεταξύ μιας «μάσκας (mask)» και ενός«αναπνευστήρα (respirator)». Στην καθημερινή γλώσσα αναφέρουμε συχνά ως μάσκες και τους δύο τύπους.
Στο εξής, όταν αναφερόμαστε σε "μάσκα" συμφωνούμε ότι εννοούμε την κοινή χειρουργική μάσκα (3ply) και με τον όρο "αναπνευστήρας" τις ειδικές μάσκες τύπου Ν95, ΚΝ95, FFP2 κλπ.

Η Χρήσης της Κοινής Μάσκας:

  • Οι μάσκες εφαρμόζουν , καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα
  • Είναι σχεδιασμένες για μονόπλευρη προστασία, για τη σύλληψη των σωματικών υγρών του χρήστη. Παράδειγμα, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης για την πρόληψη του βήχα, του φτάρνισμος κ.λπ. του χειρουργού προς ευάλωτο ασθενή. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, οι μάσκες ΔΕΝ έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τον χρήστη.
  • Στη συντριπτική πλειοψηφία των μασκών, δεν τους έχει εκχωρηθεί βαθμολογία ασφαλείας (π.χ. NIOSH ή EN)

Η Χρήση των Αναπνευστήρων:

  • Οι αναπνευστήρες είναι πιο εφαρμοστές μάσκες που έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν πολύ καλή επαφή με το πρόσωπο
  • Οι αναπνευστήρες χωρίς βαλβίδα παρέχουνκαλή αμφίδρομη προστασία, φιλτράροντας τόσο την εισροή όσο και την εκροή αέρα
  • Έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν το χρήστη (όταν χρησιμοποιούνται σωστά), μέχρι την βαθμολογία ασφαλείας της μάσκας
  • Διατίθενται ως μιας χρήσης, μισού πρόσωπου ή πλήρους πρόσωπου

Πρότυπα Αναπνευστήρων

Ενώ οι μάσκες χειρουργικού τύπου δεν είναι περιττές με κανένα τρόπο (θα αναφέρουμε σχετικά στη συνέχεια), δεν έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τον χρήστη, ενώ οι αναπνευστήρες έχουν σχεδιαστεί ακριβώς γι' αυτό το σκοπό.

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συστήνει ως μέρος του προτεινόμενου προστατευτικού εξοπλισμού έναντι του Covid-19 & του SARS (ο SARS είναι παρόμοιος τύπος ιού Corona) τους αναπνευστήρες τύπου Ν95.
Αυτό υποδηλώνει ότι ένας αναπνευστήρας τύπου N95 ή ανώτερου τύπου είναι αποδεκτός.

Στο επόμενο μέρος θα δούμε τις διαφορές των τύπων N95, FFP2 & FFP3.