Ένας επικίνδυνος παράγοντας που μας αφορά όλους!

Έγκαιρη Διάγνωση & Τρόποι Αντιμετώπισης


Η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση μεταβολικών, καρδιακών και κυκλοφορικών ασθενειών. Αρχικά, το λίπος θεωρούνταν πηγή ενέργειας αποθηκευμένη στο σώμα. Ο λιπώδης ιστός έκτοτε θεωρείται το μεγαλύτερο ενδοκρινικό όργανο του σώματος. Η επίδρασή του στο μεταβολισμό και ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών δεν σχετίζεται μόνο με την ποσότητα, αλλά και με την ποιότητα των αποθεμάτων λίπους. Σε αντίθεση με το υποδόριο λίπος, το σπλαχνικό ή κοιλιακό λίπος στο εσωτερικό του σώματος, είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για πρόκληση εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών προσβολών και διαβήτη τύπου 2. Αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένες ιδιότητες των λιποκυττάρων του σπλαχνικού λίπους. Τα λιποκύτταρα αυτά, εκτός από τη θέση τους, διαφέρουν από εκείνα του υποδόριου λίπους στον μεταβολισμό και τους υποδοχείς τους. Επίσης, αντιδρούν διαφορετικά στις χημικές ουσίες που εκκρίνει το σώμα και συνθέτουν μεγαλύτερες ποσότητες ορμονών λιπώδους ιστού και πρωτεϊνών που λειτουργούν ως νευροδιαβιβαστές. Πρωτεϊνες, όπως οι αδιποκίνες (adipokines) επεμβαίνουν σε μεγάλο βαθμό στις λειτουργίες του σώματος και επηρεάζουν το αίσθημα της πείνας, τη γλυκόζη του αίματος και τον μεταβολισμό του λίπους. Πολλές από αυτές συνδέονται επίσης με την εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσης και αντίστασης στην ινσουλίνη.

Λόγω της θέσης του στο εσωτερικό του σώματος, το ενδοσπλαχνικό λίπος δεν είναι ορατό με την πρώτη ματιά και ο δείκτης μάζας σώματος παρέχει ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με την αναλογία του. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και άτομα με φυσιολογικό βάρος μπορεί να έχουν αυξημένο σπλαχνικό λίπος και αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως οι παχύσαρκοι. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να γίνει έγκαιρα η διάγνωση της αύξησης του λιπώδους ιστού. Μια ακριβής μέθοδος για τον προσδιορισμό της σύνθεσης του σώματος παρέχεται από την ανάλυση μέσω βιοηλεκτρικής εμπέδησης (ΒΙΑ). O ιατρικά πιστοποιημένος αναλυτής σύνθεσης σώματος Seca mBCA είναι σε θέση να μετρήσει τη σύνθεση του σώματος γρήγορα, μη επεμβατικά και με ακρίβεια, για να προσδιορίσει το ποσοστό του σπλαχνικού λίπους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και τα πρώτα στάδια της σπλαχνικής παχυσαρκίας μπορούν να ανιχνευθούν από πολύ νωρίς.

Μετά τη διάγνωση, τίθεται το ζήτημα των κατάλληλων μέτρων θεραπείας. Αυτά, εκτός απο τη μείωση των θερμίδων, περιλαμβάνουν κυρίως σωματική δραστηριότητα. Προς το παρόν, συστήνεται καθημερινή σωματική άσκηση τουλάχιστον 30-60 λεπτών. Μια σειρά μελετών έχει δείξει ότι η διαλειμματική άσκηση μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικότερα στην μείωση του λιπώδους ιστού, συμπεριλαμβανομένου και του σπλαχνικού λίπους. Αυτή περιλαμβάνει σύντομες αναερόβιες ασκήσεις εναλλασσόμενες με φάσεις ξεκούρασης. Όσον αφορά τη μείωση του κοιλιακού και υποδόριου λίπους, τη σύσταση του σώματος και την περιφέρεια της μέσης, εντοπίζονται αρκετά σημαντικά πλεονεκτήματα της έντονης διαλειμματικής άσκησης σε σχέση με την χαμηλής έντασης και μεγάλης διάρκειας αερόβια άσκηση. Η παρακολούθηση της διατροφής και της άθλησης μπορεί να γίνει αποτελεσματικά κάνοντας τακτικές μετρήσεις με τον αναλυτή Seca mBCA. Οι αλλαγές στη σύνθεση του σώματος μπορούν να παρακολουθούνται στενά ώστε να γίνεται οποιαδήποτε προσαρμογή εγκαίρως. Αυτό μπορεί να αποτελέσει ισχυρότατο κίνητρο ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα, ακόμα και σε σύντομο χρονικό διάστημα.