Πρόληψη Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων

Απολύμανση Επιφανειών & Αποστείρωση Ιατρικών Εργαλείων


Η ανακάλυψη της πενικιλλίνης και στη συνέχεια η ανάπτυξη άλλων αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, παρείχε για πρώτη φορά στην ιατρική επιστήμη μια αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών. Σήμερα όμως ο αριθμός των βακτηρίων που αντέχουν στα κοινά αντιβιοτικά αυξάνεται συνεχώς, γεγονός που αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τη σύγχρονη ιατρική όπως και αντικείμενο μελέτης παγκοσμίως. Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις λόγω της μικροβιακής αντοχής οδηγούν σε αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας. Κάθε χρόνο, περίπου 700.000 άνθρωποι παγκοσμίως, πεθαίνουν λόγω λοίμωξης η οποία προκλήθηκε από ανθεκτικά βακτήρια. Η μικροβιακή αντοχή επίσης, αυξάνει σημαντικά το κόστος για την θεραπεία των ασθενών καθώς και τον χρόνο αναμονής στα νοσοκομεία.

Η ραγδαία αύξηση της μικροβιακής αντοχής, καθιστά όλο και πιο συχνά αναγκαία την χρήση ισχυρότερων αντιβιοτικών, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε μολυσματικές ασθένειες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά άμεσα. Για τον λόγο αυτό, πολλές χώρες και οργανισμοί υγείας εργάζονται ενδελεχώς ώστε να περιορίσουν τους παράγοντες εξάπλωσής της. Εκτός από αυστηρότερη συνταγογράφηση των αντιβιοτικών και ανάπτυξη νέων δραστικών συστατικών, τα μέτρα υγιεινής είναι επίσης υψίστης σημασίας. Η σωστή απολύμανση των χεριών και μόνο, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης ανθεκτικών βακτηρίων. Πρόσφατες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην ύπαρξη ανθεκτικών βακτηρίων στο άμεσο περιβάλλον του ασθενούς και αποδεικνύουν ότι πολλές περιοχές είναι μολυσμένες και τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρόλο που έρευνες έδειξαν ότι ανθεκτικά βακτήρια βρέθηκαν στα δωμάτια, ακόμη και στα κρεβάτια, οι ασθενείς δεν θεωρήθηκαν μολυσμένοι. Ο κίνδυνος μόλυνσης όμως αυξάνεται, παρά την σωστή απολύμανση, εάν στον ίδιο θάλαμο υπήρχε προηγουμένως μολυσμένος ασθενής. Ένας παράγοντας που συντελεί στην ανθεκτικότητα αυτή, μπορεί να είναι η ανάπτυξη μίας μορφής αντίστασης σε κάποια απολυμαντικά ή ο ακατάλληλος καθαρισμός και απολύμανση των ιατρικών εργαλείων.

Μια μελέτη των ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια του συνηθισμένου καθαρισμού σε χώρους ασθενών, καθαρίστηκαν λιγότερες από τις μισές επιφάνειες. Επιπλέον αποκάλυψε πως οι συσκευές, ιδιαίτερα οι φορητές, αποτελούν μια πιθανή πηγή μόλυνσης. Σύμφωνα με σχετικό άρθρο το οποίο περιελάμβανε 23 μελέτες, διαφορετικού είδους βακτήρια είχαν αναπτύξει πληθυσμό στο 86,8% όλων των ιατρικών συσκευών. Για το λόγο αυτό, η Seca επικεντρώνεται στη λειτουργικότητα, την εργονομία και ιδιαίτερα την υγιεινή κατά την ανάπτυξη ενός προϊόντος. Όλα τα προϊόντα είναι κατασκευασμένα ώστε να είναι εύκολο να καθαριστούν, να απολυμανθούν και δεν αφήνουν περιθώριο για την ανάπτυξη βακτηρίων στις επιφάνειές τους. Ακόμα και απλά μέτρα, όπως η καλύτερη κατάρτιση του προσωπικού και η διατήρηση μιας ήδη υπάρχουσας ρουτίνας υγιεινής, όπως είναι τα πρωτόκολλα καθαρισμού και απολύμανσης, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης. Στο μέλλον, η ανάπτυξη νέων επιφανειών και αποτελεσματικότερων μεθόδων απολύμανσης θα μπορούσε να μειώσει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο εμφάνισης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Για την προφύλαξη της υγείας των ασθενών, αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού, πρέπει να αποκλείεται η πιθανότητα προσβολής από μικροοργανισμούς που μολύνουν τις επιφάνειες των ιατρικών χώρων, των εργαλείων και των υλικών που χρησιμοποιούνται. Στην εταιρεία μας διαθέτουμε πλήρη γκάμα ειδικών προϊόντων απολύμανσης και κλιβάνων αποστείρωσης, τα οποία εξασφαλίζουν σωστή αντισηψία και απολύμανση στο χώρο και στα εργαλεία σας.