Κάθε Ιανουάριο, εκατομμύρια άνθρωποι δίνουν υποσχέσεις με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς.
Οι υποσχέσεις όμως είναι δύσκολο να τηρηθούν για τους περισσότερους από εμάς. Αποσπάται η προσοχή μας, χάνουμε το κουράγιο και το κίνητρο. Νέες προκλήσεις προκύπτουν και η ζωή συνεχίζεται.

Οι έρευνες δείχνουν ότι έως και τα δύο τρίτα από εμάς υπαναχωρούμε τελικά από τις υποσχέσεις μας, μέσα σε ένα μήνα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς είναι κάτι κακό. Μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε από τη ζωή. Περίπου το 20% των ανθρώπων που δίνουν υποσχέσεις τις τηρούν... Ίσως να είστε ένας από αυτούς.

Τι θα λέγατε να ξεκινήσετε τη νέα χρονιά χωρίς να χρειάζεται να δώσετε υποσχέσεις; Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να γιορτάσετε τη ζωή σας όπως είναι και να προχωρήσετε προς τους στόχους σας με αυτοπεποίθηση;
Εάν είστε έτοιμοι για ένα χρόνο χωρίς υποσχέσεις, εδώ είναι πέντε εκπληκτικές επιλογές:

1. Επιλέξτε ένα θέμα αντί για υποσχέσεις.
Αντί να βάζετε μεγάλους, δύσκολους και αγχωτικούς στόχους, επιλέξτε ένα θέμα.
Μετατοπίστε την εστίαση από τους κανόνες, τις εργασίες στο πώς θέλετε να ζήσετε τη ζωή σας το επόμενο έτος.
Επιλέξτε μια λέξη ή μια σύντομη φράση που είναι εύκολο να θυμάστε. Όπως «πολλή χαρά», «επιμονή», «ευγνωμοσύνη».
Αφού επιλέξετε ένα θέμα, γράψτε το στον καθρέφτη του μπάνιου, στην κρεβατοκάμαρα, σε μια αυτοκόλλητη σημείωση στον υπολογιστή.
Να θυμάστε πάντα το θέμα γιατί θα σας βοηθήσει να κάνετε τις επιλογές κατά τη διάρκεια του έτους που θα σας οδηγήσουν στο μονοπάτι προς τη ζωή που θέλετε.

2. Κάντε έναν απολογισμό της ζωής σας
Πολλοί από εμάς θυμόμαστε πολύ καλά τις αποτυχίες μας, αλλά όχι τις νίκες μας.
Ο απολογισμός της ζωής σας μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε πόσα έχετε καταφέρει στη ζωή σας.
Θες να το δοκιμάσεις; Ξεκινήστε από την αρχή της ζωής σας και δείτε όλες τις επιτυχίες, όσο μεγάλες ή μικρές κι αν σας φαίνονται.
Γράψτε τα πάντα, κάθε πρόκληση που έχετε ξεπεράσει, ό,τι έχετε κάνει, δημιουργήσει ή βελτιώσει και όλους τους ανθρώπους που έχετε επηρεάσει στη ζωή σας.
Εξετάζοντας κάθε ένα από τα επιτεύγματά σας όπως αυτό, μπορείτε να δείτε πόσες φορές έχετε πετύχει τους στόχους σας. Κάντε απολογισμό κάθε φορά που αισθάνεστε αποθαρρημένοι. Αυτό θα σας δώσει ώθηση αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης, ενέργεια και δύναμη για να συνεχίσετε.

3. Θέστε μικρούς, εφικτούς στόχους
Αντί να δίνετε μεγάλες υποσχέσεις που θα χρειαστούν ένα χρόνο (ή περισσότερο) για να επιτευχθούν, δοκιμάστε μικρούς στόχους που δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου.
Για παράδειγμα, εάν ο μεγάλος στόχος είναι να τονώσετε το σώμα σας, βάλτε πρώτα μικρούς στόχους που μπορείτε να τηρήσετε, όπως το να ξεκινήσετε να πηγαίνετε στο γυμναστήριο ή να ασκηθείτε μια φορά την εβδομάδα.
Μόλις φτάσετε αυτόν τον στόχο, θέστε έναν υψηλότερο στόχο, όπως η άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα. Στη συνέχεια, συνεχίστε τον στόχο για ένα μήνα, δύο κ.λπ.
Το να θέσετε μικρούς στόχους που είναι εύκολο να τηρήσετε και να επιτύχετε θα σας δώσει και το κίνητρο για να τους πετύχετε.
Κάθε δύο μήνες βεβαιωθείτε ότι σημειώνετε πρόοδο προς τον μεγάλο σας στόχο.

4. Γίνετε μέλος ή ξεκινήστε μια ομάδα πρόκλησης
Μπορεί να είναι δύσκολο να κάνετε μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας μόνοι σας.
Εάν προσκαλέσετε έναν φίλο να κάνει το ίδιο πράγμα με εσάς ή αν συμμετάσχετε σε μια ομάδα ανθρώπων με τους ίδιους στόχους, μπορεί να είναι πιο διασκεδαστικό και να σας κρατήσει αφοσιωμένο και συνεπή στο στόχο σας.
Μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας ομάδα φίλων ή οικογένειας με τους ίδιους στόχους ή να εγγραφείτε σε μία διαδικτυακά. Οι ομάδες γυμναστικής και υγιεινής διατροφής είναι εύκολο να βρεθούν και μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας εστιασμένες σε οποιονδήποτε στόχο στη ζωή, για παράδειγμα, διαλογισμό ή να είστε πιο οργανωτικοί στη δουλειά, χωρίς να τα παρατάτε με την πρώτη δυσκολία.
Στη συνέχεια, βάλτε στην ομάδα σας έναν βραχυπρόθεσμο στόχο, όπως μια πρόκληση 10 ή 30 ημερών.
Οι σύντομες προκλήσεις είναι εφικτές, εύκολο να ακολουθηθούν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σκαλοπάτι σε μεγαλύτερες.
Καθώς αντιμετωπίζετε τους στόχους, επικοινωνήστε με την ομάδα για να συγχαρείτε και να γιορτάσετε τις νίκες όλων, να δώσετε ο ένας στον άλλο συμβουλές και θάρρος.

5. Γιορτάστε περισσότερο
Κάθε μέρα κάνουμε πράγματα που αξίζουν χειροκρότημα και τείνουμε να αναβάλλουμε τους εορτασμούς για «μεγαλύτερα» γεγονότα όπως αποφοίτηση, πανεπιστήμιο, γέννηση ή επέτειος γάμου.
Δεν χρειάζεται να είναι έτσι.
Ο εορτασμός είναι ένας άλλος τρόπος για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας τι έχετε καταφέρει. Η γιορτή φέρνει χαρά και διασκέδαση στην κάθε μέρα.
Η ζωή είναι μικρή και σου αξίζει κάθε γιορτή που μπορείς να χωρέσεις σε αυτήν.

Ελπίζουμε αυτό να κάνει το νέο σας έτος ακόμα πιο λαμπερό!