Η Παγκόσμια Ημέρα (κατά) του Διαβήτη γιορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου κάθε χρόνο. Έχει μεγαλώσει από τις ταπεινές αρχές της για να γίνει ένα παγκοσμίως γνωστό γεγονός που ευαισθητοποιεί και πληροφορεί τον κόσμο για την πάθηση αυτή και τις προληπτικές εξετάσεις που μπορούμε να κάνουμε.

Ο διαβήτης ως γνωστόν, είναι μια ασθένεια που επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να παράγει ή να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη προκειμένου να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη). Κατά την πέψη υδατανθράκων (όπως το ψωμί, η πατάτα, το ρύζι, τα φρούτα κ.α.), η γλυκόζη που βρίσκεται σε αυτές τις τροφές απορροφάται άμεσα στην κυκλοφορία του αίματος και η αύξησή της προκαλεί την έκκριση μιας ορμόνης από το πάγκρεας, της ινσουλίνης, η οποία βοηθά στη πρόσληψη της γλυκόζης από τα κύτταρα.

Παρ' όλο που η γλυκόζη είναι σημαντική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του σώματος, πολύ γλυκόζη στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των νεφρών, των αιμοφόρων αγγείων και των μικρών αιμοφόρων αγγείων στα μάτια.

Ο αριθμός των πασχόντων παγκοσμίως αυξάνεται συνεχώς. Εκτιμάται ότι πάνω από 370 εκατομμύρια άνθρωποι στο πλανήτη ζουν με τη νόσο αυτή, αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς το γνωρίζουν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Διαβητολογικής εταιρίας. Περίπου 5 εκ. άνθρωποι πέθαναν από τη νόσο το 2012 ενώ οι μισοί από αυτούς ήταν μικρότεροι των 60 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα έχουμε 638.000 διαγνωσμένους διαβητικούς ασθενείς κι εκτιμάται ότι περίπου 265.000 άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη αλλά δεν το γνωρίζουν.

Η σωστή έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία του διαβήτη είναι ένα σημαντικό βήμα για την υγεία των διαβητικών. Μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου σοβαρών επιπλοκών όπως την πρόωρη καρδιακή νόσο και το εγκεφαλικό, την τύφλωση, τον ακρωτηριασμό των άκρων και την νεφρική ανεπάρκεια.

Στην υγειονομική φροντίδα ακόμα και η πιο μικρή λεπτομέρεια μπορεί συχνά να έχει μεγάλο αντίκτυπο. Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 47% των ιατρών έχουν αναφέρει ότι αντιμετωπίζουν διαγνωστικά σφάλματα τουλάχιστον μία φορά το μήνα και το 16% των σφαλμάτων οφείλεται σε ανεπαρκή εξέταση. Παραβλέποντας κάτι ανεπαίσθητο κατά τη διάρκεια της εξέτασης μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή ή λανθασμένη διάγνωση, και κατ’ επέκταση θεραπεία και κλινικά αποτελέσματα.

Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός συμβάλει καταλυτικά στη σωστή και έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη, γι' αυτό και στη Sigma Medical διαθέτουμε μια σειρά από ειδικές συσκευές για διάγνωση του διαβητικού ποδιού, όπως το Κιτ Αξιολόγησης Διαβητικού Ποδιού Dopplex DFK που παρέχει στον πάροχο υγείας ένα σύστημα για σωστή αξιολόγηση της νευροπάθειας, μέσω μέτρησης του Σφυροβραχίονιου Δείκτη.

Μια απλή οφθαλμολογική εξέταση των ματιών είναι σωτήρια στην έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη. Η Heine δεν κάνει συμβιβασμούς στην κατασκευή ιατρικών οργάνων υψηλής ποιότητας . Το εξαιρετικής ποιότητας άμεσο οφθαλμοσκόπιο Heine BETA 200 διαθέτει φωτισμό LED, σε ποιότητα HQ. Εγγυημένη πλήρης κι ευκρινής εικόνα ακόμα και σε μικρές κόρες ματιών.

Εξίσου σημαντική είναι η εξέταση του ορίου ευαισθησίας σε δόνηση. Ένα ποιοτικό διαπασών θα δώσει ασφαλή αποτελέσματα ενώ το Βιοθεσιόμετρο θα προσδιορίσει με απόλυτη ακρίβεια το φάσμα τιμών.

Σε επίπεδο ασθενούς η διαχείριση του διαβήτη μπορεί να είναι περίπλοκη και συχνά απαιτεί μια πολυεπιστημονική προσέγγιση για τη διατήρηση του βέλτιστου ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα. Οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής και η τακτική παρακολούθηση της γλυκόζης στο αίμα, ενώ αποδεικνύεται ότι είναι χρήσιμες, μπορεί να είναι κουραστικές. Με το Έξυπνο Σακχαρόμετρο iHealth Align, μπορεί ο ασθενής να παρακολουθεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του με τη χρήση ενός Apple iPhone. Συνδέεται στην υποδοχή των ακουστικών του κινητού, μετράει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κι εμφανίζει τα αποτελέσματα απευθείας στην εφαρμογή iHealth Gluco-Smart.