Με τόσα πολλά ωτοσκόπια για να διαλέξετε, ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός μοντέλου των 25 ευρώ και ενός που κοστίζει δέκα φορές παραπάνω, αν όχι περισσότερο; Έχει σημασία τι τύπο λαμπτήρα χρησιμοποιεί; Πρέπει να πάρετε ένα ωτοσκόπιο που χρησιμοποιεί οπτικές ίνες;


Για να σας βοηθήσουμε να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις, συντάξαμε αυτό το άρθρο ως οδηγό στο να επιλέξετε το ωτοσκόπιο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας.

Διαβάστε μέχρι το τέλος, γιατί η περίληψή μας περιέχει έναν παράγοντα που συχνά παραβλέπεται και θα μπορούσε να κάνει τεράστια διαφορά στην επιλογή σας.

Επιλέξτε το πιο βολικό μέγεθος
Τα ωτοσκόπια διατίθενται σε δύο διαφορετικά μεγέθη, «ιατρείου» και τσέπης/φορητά.
Τα μικρότερα ωτοσκόπια έχουν μέγεθος στυλό, συμπεριλαμβανομένου ενός κλιπ για να τα κρατάτε με ασφάλεια στην τσέπη σας. Ελαφρύτερα από τα μοντέλα πλήρους μεγέθους, η κατασκευή τους συνήθως δεν είναι τόσο στιβαρή, επομένως θα έχουν πιθανώς μικρότερη διάρκεια ζωής. Τα μεταλλικά κλιπ τσέπης έχουν γενικά μεγαλύτερη διάρκεια από τα πλαστικά κλιπ.
Όταν επιλέγετε ποιο μέγεθος ωτοσκοπίου είναι κατάλληλο για εσάς, λάβετε υπόψη το περιβάλλον όπου θα το χρησιμοποιήσετε και τους τύπους ασθενών που είναι πιθανό να συναντήσετε.
Επίσης, σκεφτείτε το μέγεθος του ωτοσκοπίου που θα ταιριάζει καλύτερα στον σωματότυπό σας. Τα μικρότερα όργανα, ενώ είναι σχετικά ελαφριά, μπορεί να είναι δύσκολα για κάποιον με μεγαλύτερα χέρια. Ομοίως, τα πιο στιβαρά τυπικά μοντέλα τείνουν να είναι αρκετά βαριά και αυτό μπορεί να είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για εσάς, ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιείτε το ωτοσκόπιο πολλές φορές την ημέρα.

Επιλέγοντας τις λειτουργίες που θέλετε
Η τυπική κεφαλή σε ένα ωτοσκόπιο περιλαμβάνει μια λάμπα και έναν μεγεθυντικό φακό (συνήθως μεγέθυνση 2,5x ή 3x), επιτρέποντάς σας να κοιτάξετε καλά το εσωτερικό του αυτιού.
Αυτός ο φακός είναι συχνά αφαιρούμενος, επιτρέποντας σε όργανα, όπως πχ μια κιουρέτα, να εισαχθεί μέσα στον ακουστικό πόρο. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για διαδικασίες όπως η αφαίρεση ξένου σώματος από το εσωτερικό του αυτιού.
Τα περισσότερα μοντέλα επιτρέπουν επίσης πνευματική ωτοσκόπηση, με θύρα για πουάρ εμφύσησης.
Μοντέλα όπως το HEINE BETA®400 LED διαφοροποιούνται της τυπικής κεφαλής, ενισχύοντας τη μεγέθυνση σε 4,2x. Αυτά τα όργανα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε κάποιες περιπτώσεις.

Τροφοδοσία του ωτοσκοπίου σας
Υπάρχουν τρεις διαφορετικές επιλογές για την τροφοδοσία ενός ωτοσκοπίου – μπαταρίες απόρριψης (συνήθως μεγέθους ΑΑ), επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και μόνιμη σύνδεση με μια πηγή ρεύματος.
Τα μοντέλα σε μέγεθος τσέπης χρησιμοποιούν γενικά μία ή δύο μπαταρίες AA, αν και ορισμένα χρησιμοποιούν άλλους τύπους μπαταριών μιας χρήσης. Οι μπαταρίες βρίσκονται στη λαβή του οργάνου.
Τα ωτοσκόπια που βρίσκονται πιο κοντά στην κορυφή της σειράς μπορεί να προσφέρουν την επιλογή επαναφορτιζόμενων μπαταριών. Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν πολλαπλές λαβές με μπαταρίες και επιτρέπουν τη φόρτιση της μίας ενώ η άλλη χρησιμοποιείται.
Τα μόνιμα ενσύρματα ωτοσκόπια συνήθως συνοδεύονται από βραχίονα για τοποθέτηση σε τοίχο, μαζί με μετασχηματιστή για την παροχή ρεύματος.

Ο λαμπτήρας του ωτοσκοπίου
Όταν πρόκειται για την πηγή φωτός του ωτοσκοπίου σας έχτε να επιλέξετε ανάμεσα σε έναν λαμπτήρα νήματος (είτε αλογόνου είτε xenon) ή να χρησιμοποιήστε έναν λαμπτήρα LED.
Επιπλέον, θα χρειαστεί να επιλέξετε ανάμεσα σε μια πηγή άμεσου φωτός ή επιλογή οπτικών ινών (ψυχρού/έμμεσου φωτισμού).
Οι λαμπτήρες πυράκτωσης, ιδιαίτερα αλογόνου, μπορούν να εκπέμψουν ένα πολύ δυνατό, καθαρό φως που είναι ιδανικό για τη διάκριση των λεπτομερειών στο εσωτερικό του ακουστικού πόρου. Δυστυχώς, αυτοί οι λαμπτήρες εξασθενούν με τη χρήση, το φως τους μπορεί να γίνει ανεπαρκές και η διάρκεια ζωής τους είναι περιορισμένη.
Η ποιότητα των LED, που γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα, βελτιώνεται συνεχώς. Αυτό φαίνεται παρακάτω, όπου ένα χέρι έχει φωτιστεί με έναν λαμπτήρα LED πρώτης γενιάς (δεξιά) και έναν υψηλής ποιότητας λαμπτήρα δεύτερης γενιάς από τη σειρά LED HEINE HQ (αριστερά).


LED υψηλού CRI (αριστερά) έναντι LED πρώτης γενιάς (δεξιά)
Το LED πρώτης γενιάς έχει αφαιρέσει σχεδόν όλο το χρώμα από το χέρι, ενώ το νεότερο, υψηλής ποιότητας LED, αποκαλύπτει πολύ περισσότερο χρωματικό εύρος, κάτι που είναι σημαντικό κατά την αξιολόγηση της υγείας ενός ακουστικού πόρου.
Οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται σε ορισμένα ποιοτικά ωτοσκόπια LED, όπως αυτά της HEINE, μετρώνται με τον δείκτη χρωματικής απόδοσης (CRI) για να αξιολογηθεί η ακρίβειά τους στην εμφάνιση αληθινών χρωμάτων.
Εκεί που τα LED νικούν πραγματικά τους λαμπτήρες πυράκτωσης είναι η διάρκεια ζωής τους, η οποία μπορεί να είναι χιλιάδες ώρες. Πολλοί κατασκευαστές ωτοσκοπίων εγγυώνται τους λαμπτήρες LED τους για αρκετά χρόνια. Επειδή τα LED προσφέρουν εξαιρετική φωτεινότητα και σταθερότητα φωτός με λιγότερη ισχύ, δεν χάνουν την ποιότητά τους τόσο γρήγορα και προσφέρουν σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
Ορισμένα ωτοσκόπια περιλαμβάνουν λειτουργία ρεοστάτη, που σας επιτρέπει να ελέγχετε τη φωτεινότητα της δέσμης φωτός.
Τα οφέλη των οπτικών ινών
Πολλά ωτοσκόπια χρησιμοποιούν πλέον νήματα οπτικών ινών για να κατευθύνουν το φως από το νήμα ή τον λαμπτήρα LED. Τυπικά, αυτό επιτρέπει στο φως να κατευθύνεται στον ακουστικό πόρο από έναν δακτύλιο γύρω από την κάτοψη. Αυτός ο σχεδιασμός διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την όραση μέσω του φακού.
Αυτό δεν συμβαίνει στα ωτοσκόπια με άμεση πηγή φωτός, καθώς ο λαμπτήρας είναι τοποθετημένος μέσα στην οπή για να κατευθυνθεί στον ακουστικό πόρο.


Επιλογή επαναχρησιμοποιήσιμων ή αναλώσιμων χωνακίων (tips)
Η επιλογή μεταξύ επαναχρησιμοποιήσιμων και αναλώσιμων χωνακίων είναι απίθανο να επηρεάσει την επιλογή του ωτοσκοπίου, καθώς τα περισσότερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με τα δύο. Γενικά διατίθενται σε πολλαπλά μεγέθη, για να ταιριάζουν σε ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς.
Τα χωνάκια (tips) μπορεί να είναι μίας χρήσης ή επαναχρησιμοποιήσιμα.
Σε αντίθεση με τα επαναχρησιμοποιήσιμα χωνάκια, τα αναλώσιμα δεν απαιτούν απολύμανση μετά τη χρήση, επειδή απλώς αφαιρούνται και απορρίπτονται.
Αν και τα χωνάκια πολλών κατασκευαστών είναι παρόμοια, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε την κατάλληλη μάρκα για τον κατασκευαστή του ωτοσκοπίου σας.

Τι χρώμα για το ωτοσκόπιό σας;
Από όλες τις αποφάσεις που θα χρειαστεί να πάρετε όταν επιλέγετε ένα ωτοσκόπιο, το χρώμα μπορεί να φαίνεται το λιγότερο σημαντικό. Εξάλλου, ως ιατρικό εξοπλισμό, το πόσο καλά λειτουργεί είναι πιο σημαντικό από το πώς φαίνεται.
Αυτό δεν εμπόδισε τους κατασκευαστές να προσφέρουν τουλάχιστον ορισμένα μοντέλα σε μια σειρά χρωμάτων. Και γιατί όχι? Αδράξτε την ευκαιρία να εκφράστε κάτι από την προσωπικότητα ή τις προτιμήσεις σας!

Συνοπτικά: επιλογή του ωτοσκοπίου σας
Όταν επιλέγετε ένα ωτοσκόπιο, πρέπει οπωσδήποτε να λάβετε υπόψη:

  • Μέγεθος (τσέπης ή ιατρείου)
  • Λειτουργίες (ρεοστάτης, 4,2x, αφαιρούμενος φακός, θύρα εμφύσησης)
  • Πηγή ρεύματος (μπαταρία, επαναφορτιζόμενη, ρεύμα)

Αξίζει επίσης να προσέξετε:

  • Τύπος λαμπτήρα (Halogen ή LED)
  • Πηγή φωτός (άμεση ή έμμεση/οπτική ίνα)
  • Επαναχρησιμοποιήσιμα ή αναλώσιμα χωνάκια
  • Χρώμα

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό που θα πρέπει να λάβετε υπόψη:
Τιμή αγοράς
Κόστος διάρκειας ζωής

Κατανόηση του πραγματικού κόστους του ωτοσκοπίου σας
Δεδομένου ότι όλα τα ωτοσκόπια κάνουν την ίδια βασική εργασία, γιατί να πληρώσετε έως και δέκα φορές περισσότερα για ένα κορυφαίο μοντέλο;
Επειδή το πραγματικό κόστος ενός ωτοσκοπίου είναι κάτι περισσότερο από την τιμή αγοράς.
Θα πρέπει να λάβετε υπόψη την τιμή αντικατάστασης λαμπτήρων και αντικατάστασης μπαταριών.
Το κόστος ζωής ενός ωτοσκοπίου συχνά παραβλέπεται στο σημείο αγοράς.
Ενώ ένα ωτοσκόπιο LED μεσαίας κατηγορίας μπορεί να είναι 50 ευρώ πιο ακριβό από μια έκδοση λαμπτήρα με νήματα, πιθανώς συνοδεύεται από εγγύηση ότι το LED θα διαρκέσει για τουλάχιστον 2-3 χρόνια και πιθανώς περισσότερο. Σε αυτό το διάστημα, μπορείτε να αντικαταστήσετε έναν λαμπτήρα πυράκτωσης πολλές φορές, με συνολικό κόστος πολύ μεγαλύτερο από τα 50 ευρώ που εξοικονομήσατε στο σημείο αγοράς.
Τα λιγότερο ακριβά, συνήθως ασιατικής προέλευσης, ωτοσκόπια, μπορεί να φαίνονται ως μια ευκαιρία, αλλά η αγορά ανταλλακτικών μπορεί να είναι αδύνατη.

Ως ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές ωτοσκοπίων στην Ελλάδα, επίσημος και αποκλειστικός συνεργάτης της Heine για 30 χρόνια, διαθέτουμε ή έχουμε πρόσβαση σε ανταλλακτικά για όλα τα μοντέλα που παρέχουμε.

Ακολουθεί μια συμβουλή για εξοικονόμηση χρημάτων στην αγορά ενός ωτοσκοπίου: ρίξτε μια ματιά στην τιμή ενός διαγνωστικού σετ που περιλαμβάνει και ένα οφθαλμοσκόπιο. Μπορεί να μην ψάχνετε για οφθαλμοσκόπιο, αλλά μπορεί να διαπιστώσετε ότι ένα πλήρες διαγνωστικό σετ κοστίζει φθηνότερα από το να αγοράσετε μόνο ένα ωτοσκόπιο.

Και τελικά…
Εάν εξακολουθείτε να έχετε απορίες σχετικά με την επιλογή ωτοσκοπίου, ρωτήστε μας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή στα social media, Facebook & Instagram.
Προσφέρουμε δωρεάν χάραξη σε όλα τα ωτοσκόπια που προσφέρουμε.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την πλήρη γκάμα των ωτοσκοπίων μας, που είναι διαθέσιμα σήμερα.