Ημικρανίες και πώς να τις Διαχειριστείτε


Όλοι μας είχαμε πονοκέφαλο κάποια στιγμή, αλλά οι πονοκέφαλοι δεν είναι όλοι ίδιοι και όπως όλα τα ιατρικά προβλήματα κατηγοριοποιούνται και υποδιαιρούνται. Οι πονοκέφαλοι μπορούν να χωριστούν σε πρωτογενείς και δευτερογενείς πονοκεφάλους.

Οι πρωτογενείς πονοκέφαλοι διακρίνονται περαιτέρω σε πονοκεφάλους έντασης, ημικρανίας και αθροιστικούς πονοκεφάλους.
Οι δευτεροπαθείς πονοκέφαλοι είναι συνήθως πιο δυσοίωνοι, καθώς σχετίζονται με υποκείμενες διαταραχές και περιλαμβάνουν πονοκεφάλους που σχετίζονται με υπερβολική χρήση φαρμάκων, αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση και λοίμωξη.
Ο πονοκέφαλος θεωρείται οξύς ή επεισοδιακός εάν ο πάσχων έχει πόνο έως 14 ημέρες το μήνα, ή χρόνιος εάν έχει περισσότερο από 15 ημέρες το μήνα σε οποιαδήποτε περίοδο 3 μηνών.

Ξεκινώντας με τους πρωτογενείς πονοκεφάλους, σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει η ημικρανία, η διαφορά μεταξύ τους είναι κυρίως ο τύπος του πόνου και τα συνοδά συμπτώματα. Ο πιο συνηθισμένος τύπος πονοκεφάλου είναι γνωστός ως Πονοκέφαλος τάσης, ο οποίος χαρακτηρίζεται από το ότι είναι ένας γενικευμένος πονοκέφαλος, χωρίς συνοδά συμπτώματα όπως ναυτία.
Η εντόπιση του πόνου είναι συνήθως αμφίπλευρη, δηλαδή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού και η ποιότητα του πόνου περιγράφεται ως πιεστικός/σφιγκτικός αλλά όχι παλλόμενος. Ο πόνος είναι συνήθως ήπιος έως μέτριος. Οι πονοκέφαλοι τάσης συχνά εμπλέκουν μαλακές δομές, όπως οι μύες - συχνά οι μύες του αυχένα.

Η ακριβής αιτία του πονοκεφάλου έντασης δεν είναι γνωστή, αλλά οι παράγοντες που τον προκαλούν μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αφυδάτωση
  • Έλλειψη γευμάτων
  • Κακή στάση του σώματος
  • Έντονο ηλιακό φως
  • Θόρυβο και ορισμένες μυρωδιές.

Πότε να ζητήσετε βοήθεια
Συνήθως δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε έναν γενικό ιατρό για τον περιστασιακό πονοκέφαλο τάσης, αλλά πρέπει να επισκεφθείτε έναν γενικό ιατρό εάν τον έχετε αρκετές φορές την εβδομάδα και είναι σοβαρός.
Θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια εάν: (αυτό ισχύει για ΟΛΟΥΣ τους τύπους πονοκεφάλων):

  • Ο πονοκέφαλός σας εμφανίζεται ξαφνικά και δεν μοιάζει με τίποτα άλλο που είχατε στο παρελθόν.
  • Ο πονοκέφαλός σας εμφανίζεται μετά από ατύχημα με χτύπημα στο κεφάλι.
  • Ο πονοκέφαλός σας συνοδεύεται από δύσκαμπτο αυχένα, σύγχυση, πυρετό και εμετό.
  • Ο πονοκέφαλός σας συνοδεύεται από μυϊκή αδυναμία, μούδιασμα, σύγχυση ή συγκεχυμένη ομιλία.

Μια σπανιότερη μορφή πονοκεφάλου που είναι πολύ πιο δυσάρεστη από τον πονοκέφαλο έντασης είναι ο Αθροιστικός Πονοκέφαλος.

Στις αθροιστικές κεφαλαλγίες η θέση του πόνου είναι μονόπλευρη (γύρω από το μάτι, πάνω από το μάτι και κατά μήκος της πλευράς του κεφαλιού/του προσώπου). Η ποιότητα του πόνου είναι μεταβλητή, δηλαδή (μπορεί να είναι αιχμηρός, καυστικός, σφύζων, ή σφίξιμο). Η ένταση του πόνου περιγράφεται ως σοβαρή ή πολύ σοβαρή. Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες πλήττουν συχνότερα τους άνδρες στη δεκαετία των 30 και 40, αν και μπορεί να τις πάθει οποιοσδήποτε.
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν: Από την ίδια πλευρά με τον πονοκέφαλο: κόκκινο ή/και υγρά μάτια, ρινική συμφόρηση ή/και ρινική καταρροή, πρησμένο βλέφαρο, εφίδρωση στο μέτωπο και στο πρόσωπο, συστολή της κόρης του ματιού ή/και πτώση του βλεφάρου.

Η ακριβής αιτία των αθροιστικών πονοκεφάλων όπως και των πονοκεφάλων τάσης δεν είναι σαφής, αλλά έχουν συνδεθεί με τη δραστηριότητα σε τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος. Χημικές ουσίες με έντονη μυρωδιά, όπως άρωμα, μπογιά ή βενζίνη, μπορούν μερικές φορές να προκαλέσουν κρίση.
Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες είναι ο μόνος τύπος κεφαλαλγίας όπου οι κατευθυντήριες γραμμές του NICE συνιστούν να συζητείται η ανάγκη για νευροαπεικόνιση για άτομα με πρώτη εμφάνιση αυτού του τύπου κεφαλαλγίας με έναν γενικό ιατρό που έχει ειδικό ενδιαφέρον για την κεφαλαλγία ή έναν νευρολόγο.


Ο τελευταίος τύπος πρωτογενών πονοκεφάλων είναι οι Ημικρανίες.

Οι ημικρανίες χαρακτηρίζονται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Η θέση του πόνου μπορεί να είναι μονόπλευρη (δηλαδή στη μία πλευρά του κεφαλιού) ή αμφίπλευρη (και στις δύο πλευρές).
  • Η ποιότητα του πόνου περιγράφεται ως παλλόμενος σφυγμός ή χτύπημα. 
  • Η ένταση του πόνου είναι συνήθως μέτρια ή σοβαρή.
  • Μπορεί να υπάρχει ασυνήθιστη ευαισθησία στο φως ή/και στον ήχο. 
  • Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και οπτικές διαταραχές.
  • Συχνά οι χρόνιοι πάσχοντες από ημικρανία ξυπνούν με πονοκέφαλο και μπορεί να έχουν πονοκέφαλο όλη την ημέρα.

Πότε να επισκεφθείτε τον γενικό σας ιατρό
Θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γενικό ιατρό εάν έχετε συχνά ή σοβαρά συμπτώματα ημικρανίας που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με περιστασιακή χρήση παυσίπονων χωρίς συνταγή.
Θα πρέπει επίσης να κλείσετε ραντεβού για να επισκεφθείτε έναν γενικό ιατρό αν έχετε συχνές ημικρανίες (περισσότερες από 5 ημέρες το μήνα), ακόμη και αν μπορούν να ελεγχθούν με φάρμακα.

Τι προκαλεί την ημικρανία;
Η αιτία του πόνου της ημικρανίας δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά οι τελευταίες μελέτες συγκλίνουν στο ότι κάποια αιτία προκαλεί ένα ανώμαλο ηλεκτρικό συμβάν γνωστό ως κατάθλιψη εξάπλωσης του φλοιού, ένα κύμα ηλεκτρικής δραστηριότητας που εξαπλώνεται στον εγκέφαλο απελευθερώνοντας νευροδιαβιβαστές σε μια υπερβολική αντίδραση στο αίτιο. Πιστεύεται ότι η φλεγμονή ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας ημικρανίας μπορεί ακόμη και να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την αλλαγή των συμπτωμάτων με την πάροδο των ετών.
Σχεδόν όλοι οι πάσχοντες από ημικρανία έχουν πρόβλημα με ένα συγκεκριμένο τμήμα του νευρικού συστήματος, που ονομάζεται τρίδυμο νεύρο. Το τρίδυμο νεύρο είναι ένα δίκτυο καλωδίωσης που συνδέεται με ειδικούς αισθητήρες.

Κάποιος που πάσχει από ημικρανία είναι γνωστός ως ημικρανιοπαθής.
Υπάρχει μια σχολή σκέψης που υποστηρίζει ότι το να είσαι ημικρανιοπαθής παρέχει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, καθώς ο εγκέφαλος του ημικρανιοπαθούς είναι πιο ενεργός από το συνηθισμένο, ανοιχτός σε ερεθίσματα και γενικά πιο ενεργοποιημένος.

Εκλυτικοί παράγοντες
Συνήθεις εκλυτικοί παράγοντες της ημικρανίας είναι: το άγχος, η αλλαγή της ατμοσφαιρικής πίεσης, η έλλειψη ύπνου, τα αρώματα.
Το τυρί, η σοκολάτα και το αλκοόλ θεωρούνται συνήθως ότι προκαλούν ημικρανίες, αλλά η σύγχρονη έρευνα παραδόξως δεν το υποστηρίζει αυτό, το έναυσμα με το φαγητό και το ποτό είναι συνήθως η πολύωρη απουσία φαγητού ή/και η αφυδάτωση.

Ομοίως, η καταπόνηση των ματιών θεωρείται συχνά αιτία του πονοκεφάλου, αλλά παραδόξως υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις ότι αυτή προκαλεί πονοκέφαλο, αν και η καταπόνηση των ματιών μπορεί να συμβάλει στην πυροδότηση - ο καθηγητής Peter Goadsby , ο οποίος το 2021 τιμήθηκε με το κορυφαίο βραβείο Brain Prize από το Ίδρυμα Lundbeck για την πρωτοποριακή του έρευνα για την ημικρανία, περιγράφει πώς είναι σπάνιο να διορθώνουν τα γυαλιά σημαντικά προβλήματα με τον πονοκέφαλο, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο ένας πάσχων από ημικρανία να έχει επιδείνωση του πονοκεφάλου εξαιτίας κάποιας αλλαγής στη συνταγή των γυαλιών του.
Οι ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες είναι ένα άλλο κοινό αίτιο. Ορισμένοι άνθρωποι υποφέρουν επίσης από ημικρανίες μετά την άσκηση, αυτό συνήθως οφείλεται στο ότι δεν τρώνε ή πίνουν σωστά, με αποτέλεσμα να προκαλείται υπογλυκαιμία και αφυδάτωση.

Στάδια μιας κρίσης ημικρανίας
Μια κρίση ημικρανίας τυπικά, αλλά όχι πάντα, έχει διακριτά στάδια:

1η φάση: Φαίνεται ότι μεσολαβεί η διέγερση των κυκλωμάτων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που εμπλέκεται σε συμπεριφορές που σχετίζονται με την όρεξη ή την ανταμοιβή. Πριν από ένα επεισόδιο ημικρανίας, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν πόθο για ορισμένα τρόφιμα.

2η φάση: AURA (αύρα) - φάση νευρολογικής δυσλειτουργίας - συνήθως λίγο πριν από τον πονοκέφαλο. Η πιο χαρακτηριστική αύρα είναι η οπτική θετική αύρα όπως φώτα που αναβοσβήνουν ή ζιγκ ζαγκ, η αρνητική αύρα είναι ένα τυφλό σημείο. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν αισθητηριακή αύρα όπως ένα μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα που εξαπλώνεται στο σώμα, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν κινητική αύρα που επηρεάζει τους μυς και μπορεί να περιλαμβάνει δυσκολία στην ομιλία.

3η φάση: CGRP (Calcitonin Gene Regional Peptide).

4η φάση: Περίπου το 20% υποφέρει από αυτή τη φάση, η οποία μπορεί να διαρκέσει 2 έως 3 ημέρες. Συχνά περιγράφεται ως ένα hangover ημικρανίας όπου ο πάσχων αισθάνεται κουρασμένος, καταθλιπτικός και δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί.

Οι ημικρανίες θεωρούνται κληρονομικές. Ένας ειδικός νοσηλευτής σε θέματα πονοκεφάλων που μίλησε στην εκπομπή Inside Health του BBC radio 4 την περιέγραψε ως "η βιολογία κάθεται πάντα, έτοιμη να ξυπνήσει". Ο Αμερικανός νευρολόγος Δρ Ντέιβιντ Ντόντικ περιέγραψε περίπου 120 γονίδια που έχουν εντοπιστεί και τα οποία προσδίδουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας. Όσο περισσότερα από αυτά τα γονίδια ή τις παραλλαγές τους έχετε κληρονομήσει, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίσετε πιο σοβαρή μορφή ημικρανίας.
Οι ημικρανίες ή οποιαδήποτε μορφή πονοκεφάλου δεν είναι ευχάριστες, αλλά είναι καθησυχαστικό ότι σπάνια αποτελούν ένδειξη για κάτι πιο δυσοίωνο. Για παράδειγμα, ένας γιατρός περιέγραψε πώς από τα άτομα που προσήλθαν σε μια κλινική ημικρανίας και έκαναν σπινθηρογράφημα εγκεφάλου μόνο 2 στις 1000 σαρώσεις θα έδειχναν κάποια ανωμαλία που θα απαιτούσε περαιτέρω έρευνα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας η απελευθέρωση της CGRP - μιας μικρής πρωτεΐνης - είναι πιθανώς αυξημένη. Μια θεραπεία της ημικρανίας που χρησιμοποιεί μονοκλωνικά αντισώματα έχει ως στόχο να σταματήσει τη σύνδεση της CGRP με τα κύτταρα, γεγονός που μειώνει τη δραστηριότητα των κυττάρων που εμπλέκονται στην ημικρανία.
Ένα άλλο κοινό αίτιο ημικρανίας που μπορεί να εκπλήσσει κάποιους είναι τα φάρμακα που μειώνουν τον πόνο (παυσίπονα) - αυτό είναι γνωστό ως αναπήδηση αναλγησίας.

Ο δρ Andy Dowson διευθυντής της υπηρεσίας πονοκεφάλων από το Kings College του Λονδίνου έδωσε ένα παράδειγμα στην εκπομπή Inside Health του BBC Radio 4 για το πώς μια μελέτη σε μια ρευματολογική κλινική όπου οι ασθενείς έλαβαν παυσίπονα για τις αρθρώσεις - εκείνοι που είχαν προηγουμένως ημικρανία ανέπτυξαν γενικά ακόμη περισσότερους πονοκεφάλους, ενώ εκείνοι που δεν είχαν προηγουμένως ημικρανία γενικά όχι.
Ο Δρ Dawson συνέχισε λέγοντας ότι λόγω της ανάκαμψης της αναλγησίας, οι πάσχοντες από ημικρανία συχνά συμβουλεύονται να εγκαταλείψουν τη μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή σε εξειδικευμένες κλινικές κεφαλαλγίας.

Είναι η ημικρανία ένα σοβαρό πρόβλημα;
Η ημικρανία κατατάσσεται παγκοσμίως, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε άτομα κάτω των 50 ετών ως η μόνη ιατρική πάθηση με τις περισσότερες αναπηρίες στον κόσμο και η κύρια αιτία αναπηρίας μεταξύ όλων των νευρολογικών διαταραχών. Προσβάλλει περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού στις δυτικές χώρες και επηρεάζει τρεις φορές περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες.

Οικονομικό κόστος της ημικρανίας
Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2019 στο News Medical Life Sciences από τον Dr Ananya Mandal, MD ανέφερε ότι το κόστος των κρίσεων ημικρανίας εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην ΕΕ. Σχεδόν το ένα δέκατο αυτού του κόστους οφείλεται στη χρήση τριπτανίων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, ενώ 15 δισεκατομμύρια δολάρια οφείλονται σε έμμεσο κόστος, όπως η απουσία από την εργασία. Το άρθρο παραθέτει μια αμερικανική μελέτη που έδειξε ότι η ημικρανία ευθύνεται κατά μέσο όρο για 8,3 ημέρες απουσίας και 11,2 ημέρες μειωμένης παραγωγικότητας ανά άτομο κάθε χρόνο, με συνολικό εκτιμώμενο κόστος για τους εργοδότες 3.309 δολάρια ΗΠΑ ανά πάσχοντα.

Αυτό που είναι ανησυχητικό με ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα είναι η αποτελεσματικότητα των πιο κοινών θεραπειών, ειδικά όταν ο διευθυντής της υπηρεσίας πονοκεφάλων από το Kings College του Λονδίνου , Dr Andy Dowson δηλώνει ότι "μακράν το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε στις κλινικές δευτεροβάθμιας περίθαλψης είναι οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από αναλγητικά και παυσίπονα" - αυτό δείχνει ότι ένας από τους μεγαλύτερους συντελεστές του προβλήματος της ημικρανίας είναι στην πραγματικότητα τα φάρμακα που υποτίθεται ότι την αντιμετωπίζουν, τότε αυτό σίγουρα σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να εξετάσουμε εναλλακτικές λύσεις.

Πώς να διαχειριστείτε τις ημικρανίες
Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για τη μείωση ή και την εξάλειψη των συμπτωμάτων της ημικρανίας, μία από τις οποίες είναι οι συσκευές Διαδερμικής Ηλεκτρικής Διέγερσης Νεύρων, ή αλλιώς TENS (ηλεκτροθεραπεία).

Οι συσκευές TENS (Διαδερμική Ηλεκτρική Διέγερση Νεύρων) είναι αποτελεσματικά εργαλεία ανακούφισης από τον πόνο των ημικρανιών όπου μέσω ενός ήπιου ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από το σώμα μέσω ηλεκτροδίων που συνδέονται στο δέρμα, ανακουφίζουν από τις ημικρανίες γρήγορα και φυσικά.
Η TensCare κυκλοφόρησε τη νέα συσκευή Mynd Migraine Relief (Συσκευή Θεραπείας Ημικρανιών), η οποία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στη θεραπεία και την πρόληψη των ημικρανιών.